Κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες; Αυτές οι ασθένειες σας απειλούν

14/2/2020 21:01    προειδοποιούν οι ειδικοί
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται επαρκώς το βράδυ. Τα αίτια της κακής ποιότητας ύπνου είναι διαφορετικά για τον καθένα – άλλοι ξενυχτούν παρακολουθώντας τηλεόραση ή την οθόνη του κινητού τους, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν.

Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς η κούραση και η αδυναμία συγκέντρωσης την επόμενη μέρα είναι μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος επισημαίνει ο Δρ. Sogol Javaheri με ειδίκευση στον ύπνο στο συνεργαζόμενο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

Οι άνθρωποι που συστηματικά κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, καθώς και διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος, οι διαταραχές στην πίεση του αίματος και τη ρύθμιση του σακχάρου είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου αυξάνουν επίσης τα επίπεδα των ορμονών του στρες, καθώς και εκείνα της φλεγμονής τα οποία με τη σειρά του επιτείνουν τον κίνδυνο για την καρδιά.

Υπολογίζεται ότι το 15-24% των ενηλίκων ταλαιπωρούνται από αϋπνία που σχεδόν πάντα οδηγεί σε ανεπαρκείς ώρες ύπνου.

Οι καρδιακοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την αϋπνία δεν έχουν διερευνηθεί σε  βάθος συγκριτικά με εκείνους της μικρής διάρκειας ύπνου, εν μέρει εξαιτίας διαφορών στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές μετρούν και ορίζουν την αϋπνία, λέει ο Δρ. Sogol Javaheri. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την αϋπνία με μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακής νόσου, ειδικά σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αϋπνία και ανεπαρκείς ώρες ύπνου.

Επομένως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να συμπληρώσουμε τις ώρες του ύπνου μας θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο και την υγεία της καρδιάς μας. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με τον Δρ. Sogol Javaheri είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε πηγές μπλε φωτός που διαταράσσουν την έκκριση μελατονίνης όπως οι οθόνες του κινητού και του τάμπλετ, αλλά και στην ίδια την τηλεόραση που μας κρατά ξύπνιους λόγω περιεχομένου, τουλάχιστον μία με δύο ώρες πριν την κατάκλιση.

Μπορούμε επίσης να ασχοληθούμε με κάτι χαλαρωτικό 15 λεπτά πριν πέσουμε στο κρεβάτι όπως το διάβασμα ή το άκουσμα ευχάριστης μουσικής.

Εάν τυχόν ξυπνήσουμε στη διάρκεια της νύχτας και δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε δεν βοηθά να ελέγχουμε διαρκώς το ξυπνητήρι.

Τέλος η ενασχόληση μια μορφής φυσικής δραστηριότητας – όχι όμως τις βραδινές ώρες – φαίνεται να βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, την αποφυγή των διαταραχών ύπνου και της αϋπνίας.

Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει αναζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού για το ενδεχόμενο λήψης φαρμακευτικής αγωγής που θα διευκολύνει την έλευση του ύπνου και θα ξεκουράσει τον οργανισμό σας.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 

Έργα από σήμερα σε δρόμο έξω από τη Θεσσαλονίκη

Έργα από σήμερα σε δρόμο έξω από τη Θεσσαλονίκη

11:29 5/12/2019

για 4 μέρες

Μαθητές από Θεσσαλονίκη έφτιαξαν το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο! (ΦΩΤΟ)

Μαθητές από Θεσσαλονίκη έφτιαξαν το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο! (ΦΩΤΟ)

11:22 5/12/2019

«Arrow Racers»

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

20:34 4/12/2019

οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Καλαμαριά: Συνέλευση στον Απόλλωνα για την ονομασία του γηπέδου

Καλαμαριά: Συνέλευση στον Απόλλωνα για την ονομασία του γηπέδου

20:07 4/12/2019

τα υπόλοιπα θέματα

Καλαμαριά: Η πρώτη νίκη για το αντρικό μπάσκετ

Καλαμαριά: Η πρώτη νίκη για το αντρικό μπάσκετ

19:00 4/12/2019

Το "πρέπει" της νίκης ήταν πολύ μεγάλο

Καλαμαριά: Εκδήλωση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα

Καλαμαριά: Εκδήλωση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα

18:38 4/12/2019

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι στον κόσμο τεχνητοί νευρώνες!

Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι στον κόσμο τεχνητοί νευρώνες!

18:25 4/12/2019

για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων

Μετρό: Αλλάζει όψη η οδός Εγνατία σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο

Μετρό: Αλλάζει όψη η οδός Εγνατία σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο

18:22 4/12/2019

με την εξέλιξη των εργασιών

Σε λειτουργία τέθηκε ο νέος σταθμός διοδίων στην Ασπροβάλτα

Σε λειτουργία τέθηκε ο νέος σταθμός διοδίων στην Ασπροβάλτα

18:14 4/12/2019

πόσο πληρώνουν οι οδηγοί

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα, τα πρώτα χιόνια και ημιορεινά της Θεσσαλονίκης

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα, τα πρώτα χιόνια και ημιορεινά της Θεσσαλονίκης

18:10 4/12/2019

φωτο

Κλασικά Έπιπλα