Μπορεί τα παιδιά να ανυπομονούν να χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, για να αφήσουν στην άκρη τα βιβλία και τα διαγωνίσματα, ωστόσο οι σχολικές αίθουσες και οι αυλές έξι δημοτικών σχολείων σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά", που θα "τρέξει" για πρώτη χρονιά στον κεντρικό δήμο.
Συγκεκριμένα, οι σχολικές αίθουσες και οι αυλές έξι δημοτικών σχολείων (του 64ου, 67ου, 11ου, 55ου, 77ου και του διαπολιτισμικού σχολείου) θα παραμείνουν ανοιχτές για μικρούς και μεγάλους έως και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Ειδικοί εκπαιδευτές και εμψυχωτές θα περιμένουν τα παιδιά και τους ενήλικες για να αποχαιρετήσουν τη φετινή σχολική χρονιά και να υποδεχτούν το καλοκαίρι, υλοποιώντας δημιουργικές και εναλλακτικές δράσεις.
Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FΜ", αναφέρθηκε στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκινάει το διήμερο 6 - 7 Ιουνίου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
"Καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα παραμείνουν ανοιχτές οι αυλές σε καθημερινή βάση, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα γήπεδα και τις σχολικές αίθουσες και να πραγματοποιήσουμε πολλές δωρεάν δράσεις. Σκοπός είναι το σχολείο να γίνει ο χώρος που θα συγκεντρώσει τα παιδιά και τους ενήλικες της γειτονιάς. Να συμμετέχουν όλοι ενεργά σε ποικίλες δραστηριότητες" είπε ο κ.Μπαρμπουνάκης.
Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν και ανοιχτή προς όλους, ενώ για την παρακολούθηση ορισμένων εργαστηρίων σεμιναριακού χαρακτήρα θα ζητείται προεγγραφή. Τα προγράμματα θα χωρίζονται σε ομάδες ηλικιακές (παιδιά - έφηβοι - γονείς/κάτοικοι), ενώ δεν θα λείπουν οι μεικτές δράσεις (ενήλικες/γονείς - παιδιά).
Η αρχή γίνεται από σήμερα στο 67ο δημοτικό σχολείο (Βερατίου 16) με τη δράση "Στο βάθος κήπος" και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από έξι έως 10 ετών. Στόχος είναι η επαναπροσέγγιση της σχέσης του παιδιού με τη φύση και ό,τι αυτή προσφέρει στην καθημερινότητά του, δηλαδή τη διαδρομή και την ποιότητα του περιβάλλοντος όπου ζει.
Θα ακολουθήσουν έως τον Αύγουστο άλλες δράσεις, όπως είναι τα "Παιχνίδια της Αυλής", "Τέχνη, Επικοινωνία και Ψηφιακές Δεξιότητες", "Μαζί στη Γειτονιά μας", "ΠΟΙηΜΑ Πρωτότυπες Ιστορίες", "Το δέντρο που κινείται" αλλά και "Community Pop - Up", ενώ αναλυτικά το πρόγραμμα υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση openschoolsthess.gr.
Το πρόγραμμα "Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά" αποτελεί πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Creativity Platform (ΑΜΚΕ), η οποία συντονίζει το πρόγραμμα, και με αποκλειστικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.