Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

7/5/2021 19:30    Νίκος Χαρδαλιάς
Το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών από τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπως ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλλου.

Όπως εξήγησε σύμφωνα με το cnn.gr, «η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα».

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίου.

Επίσης στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με την διενέργεια εξετάσεων όπως πανελλήνιες και εξετάσεις τίτλων επάρκεια ξένων γλωσσών.

Επίσης, ξεκινούν από τις 17 Μαΐου συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των Κολλεγίων, μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Απαραίτητη η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.
Στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ θα διεξάγονται τόσο τα εργαστηριακά μαθήματα με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, όσο και η πρακτική άσκηση.

Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αρχίζει και πάλι η δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργία του Α' και Β' κύκλου.

Επίσης, ξεκινάει με φυσική παρουσία το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στα Κολλέγια ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια.

Στα θρανία μετά από self test

Mαθητές, εκπαιδευτικοί και τολοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα, τα οποία θα προμηθεύονται από τα φαρμακεία τις καθημερινές (όχι σε ώρες και ημέρες εφημερίας).

Οι μαθητές προκειμένου να προσέλθουν στο σχολείο τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού self test. Το αποτέλεσμα του self test δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και μέσω αυτής εκδίδεται η σχολική κάρτα εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Οι μαθητές φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Ο μαθητής θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά test πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές. Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές - εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Επίσης, εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ' οίκον, στα σχολεία θα ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού. Δηλαδή είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

Ακόμα προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Απουσίες

Επιπλέον, προβλέπεται η δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών/τριών που διαμένουν με ευπαθή άτομα.

Σε σχετική εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών/τριών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νοσήματα και την ένταξή τους στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην εγκύκλιο εξηγείται βήμα-βήμα η διαδικασία καθώς και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 3 της με αρ. πρωτ. 14109/ΓΔ4/05-02-2021 ΚΥΑ (Β ́ 455).

Παράταση σχολικού έτους και πανελλαδικές

Όπως έχει ανακοινωθεί, δεν θα διεξαχθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και η βαθμολογία των μαθητών θα προκύψει κατόπιν υπολογισμού του μέσου όρου των βαθμών του Α’ και Β’ τετραμήνου.

Σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις 2021:

Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια
Στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια

Ακόμη, έχει ανακοινωθεί η παράταση του διδακτικού έτους:

Έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά
Έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

22:30 18/3/2024

Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Καλαμαριά (φωτο)

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Καλαμαριά (φωτο)

22:00 18/3/2024

κατανυκτική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα

Όλη η Καλαμαριά μια παρέα - Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα (φωτο)

Όλη η Καλαμαριά μια παρέα - Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα (φωτο)

21:49 18/3/2024

Κούλουμα με παραδοσιακό γλέντι

Καλαμαριά: Έπιασαν δύο κελεπούρια, που έκλεψαν 6 καταστήματα!

Καλαμαριά: Έπιασαν δύο κελεπούρια, που έκλεψαν 6 καταστήματα!

17:53 17/3/2024

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου..

Καλαμαριά: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών με 40 μουσικούς και ελεύθερη είσοδο!

Καλαμαριά: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών με 40 μουσικούς και ελεύθερη είσοδο!

01:19 17/3/2024

Συναυλία στη Μνήμη των 57

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το πρώτο πανελλαδικά Jamboree γυναικών Κ12 (φωτο)

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το πρώτο πανελλαδικά Jamboree γυναικών Κ12 (φωτο)

00:25 17/3/2024

στο ΔΑΚ

Καλαμαριά: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000€ από ηλικιωμένη, αλλά τις τσάκωσαν

Καλαμαριά: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000€ από ηλικιωμένη, αλλά τις τσάκωσαν

00:09 17/3/2024

τρεις συλλήψεις

Καλαμαριά: 35χρονος είχε στο σπίτι του αντικείμενα βυζαντινής εποχής! (φωτο)

Καλαμαριά: 35χρονος είχε στο σπίτι του αντικείμενα βυζαντινής εποχής! (φωτο)

23:56 16/3/2024

συνελήφθη μετά από έρευνα

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα πράσα, όταν πήγαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο!

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα πράσα, όταν πήγαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο!

22:54 15/3/2024

αυτόφωρες συλλήψεις

Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

22:38 15/3/2024

Τα 11 ακίνητα που παρουσιάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Κλασικά Έπιπλα