Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση με σπάνια κειμήλια της επανάστασης του 1821 στο ΥΜΑΘ

19/3/2025 12:49    Τετάρτη 19/3 στις 20:00
«Επανάσταση 1821: Ο Αγώνας για την Παλιγγενεσία» είναι ο τίτλος της μεγάλης Έκθεσης σπάνιων κειμηλίων και τεκμηρίων της Επαναστάσεως, αλλά και έργων ζωγραφικής και γλυπτών συνθέσεων, που διοργανώνει το ΥΜΑΘ για να τιμήσει την επέτειο 204 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Γένους και τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν σήμερα Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2025, στις 20:00, στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης – ΥΜΑΘ.

Μεταξύ των εκθεμάτων που ξεχωρίζουν είναι οι πρωτότυπες επιστολές του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο χειρόγραφος όρκος του Δημητρίου Πλαπούτα καθώς και φιλελληνικά εκθέματα αλλά και κειμήλια από το Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος. 

Η Έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά κειμήλια της Επανάστασης από ιδιωτικές συλλογές όπως όπλα, επιστολές, έγγραφα, μετάλλια και άλλα αντικείμενα. Επίσης, μια αυθεντική φουστανέλα του Σουλιώτη οπλαρχηγού Γιωργάκη Τσέλιου, αντίγραφα στολών των Αγωνιστών του 1821, οι οποίες διατέθηκαν από ιδιωτικές συλλογές. Πρωτότυπες ιστορικές στολές της Σχολής Ευελπίδων και αντίγραφα των πρώτων στολών του Ελληνικού Στρατού, από το 1828 και εντεύθεν, που διέθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ. Εφημερίδες της εποχής της Επανάστασης, σημαντικά κειμήλια και εικόνες του 18ου και του 19ου αιώνα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης καθώς και έργα ζωγραφικής και γλυπτές συνθέσεις με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έργα διακεκριμένων ζωγράφων όπως του Βασίλη Μπόττα, του Αλέξανδρου Καγιά, του Λάζαρου Πάντου με θεματολογία τις ναυμαχίες της Επανάστασης, σκηνές από την θρησκευτική ζωή του Αγίου Όρους, προσωπογραφίες Ηρώων της Επανάστασης του 1821. Επίσης, θα εκτίθενται και έργα διακεκριμένων γλυπτών από την Θεσσαλονίκη όπως του Σωκράτη Γιοσμά, του Γιώργου Μπαρδάκα και του Στέλιου Μερτζανίδη, εμπνευσμένα από τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία. 
Επόμενο Προηγούμενο
 

Η αλήθεια για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Καλαμαριάς και μία οφειλόμενη απάντηση στον κ. Δαρδαμανέλη

Η αλήθεια για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Καλαμαριάς και μία οφειλόμενη απάντηση στον κ. Δαρδαμανέλη

16:00 20/7/2024

Όσες φορές ο πρώην δήμαρχος, χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 20/7/2024

Σάββατο 20/7

O Δήμος Καλαμαριάς στο πλευρό του Δήμου Θέρμης

O Δήμος Καλαμαριάς στο πλευρό του Δήμου Θέρμης

13:00 19/7/2024

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει ότι από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης πυρκαγιάς στον γειτονικό Δήμο Θέρμης

Έκκληση του Δήμου Καλαμαριάς στους πολίτες

Έκκληση του Δήμου Καλαμαριάς στους πολίτες

11:43 19/7/2024

Συμμετοχή και αλληλεγγύη, τα «όπλα» ενάντια στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

11:37 19/7/2024

Παρασκευή 19/7

Μέσω gov.gr wallet η συγκατάθεση των πολιτών για την άντληση και διάθεση των δεδομένων τους

Μέσω gov.gr wallet η συγκατάθεση των πολιτών για την άντληση και διάθεση των δεδομένων τους

14:00 18/7/2024

Με ένα κλικ οι πολίτες από σήμερα έχουν δυνατότητα να δίνουν την συγκατάθεσή τους (consent) μέσω του Gov.gr Wallet

Ιστορική ημέρα για την Καλαμαριά

Ιστορική ημέρα για την Καλαμαριά

12:10 18/7/2024

«Όχι» και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 18/7/2024

Πέμπτη 18/7

Ο Γιάννης Χαρούλης στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη

Ο Γιάννης Χαρούλης στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη

17:00 17/7/2024

Για μία συναυλία στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Δάσους 2024

Κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ΑΜΕΑ στον Δήμο Καλαμαριάς

Κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ΑΜΕΑ στον Δήμο Καλαμαριάς

14:00 17/7/2024

Η κατασκηνωτική περίοδος θα υλοποιηθεί το διάστημα από 25 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2024

Κλασικά Έπιπλα