Θεσσαλονίκη: Έρχεται κέντρο ημερήσιας νοσηλείας μετά από χημειοθεραπεία

3/2/2020 17:57    θα αναλάβει η Μαριάννα Λάτση
Πάνω από τους μισούς Έλληνες ανησυχούν για τον καρκίνο, (54%), εννέα στους δέκα γνωρίζουν άτομα που πάσχουν από καρκίνο και οι περισσότεροι είναι ενημερωμένοι για τους παράγοντες κινδύνου, ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εξωτερικό οι πολίτες θεωρούν το παθητικό κάπνισμα ως τρίτο παράγοντα κινδύνου σε ποσοστό 50%, ενώ στην Ελλάδα έρχεται στην 6η θέση, με ποσοστό μόνο 30%. Το αίσθημα φοβίας για την ασθένεια παραμένει, ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται το ποσοστό που υποβάλλεται σε προληπτικές εξετάσεις.

Εντύπωση προκαλεί ότι στην Ελλάδα, οι νέοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι, και σε διεθνές επίπεδο καλύτερη ενημέρωση και γνώση για τον καρκίνο έχουν οι άνθρωποι με υψηλό εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο. Έξι στους 100 Έλληνες έχουν επιβιώσει από κάποια μορφή καρκίνου και ένας στους 100 πάσχει από τη νόσο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) και παρουσίασε σήμερα, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Φιλόπουλος. Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που χρησιμοποίησε η Διεθνής Ένωση για τον έλεγχο του καρκίνου (UICC), σε διεθνή δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 15.427 ενηλίκων από 20 χώρες.

Το κοινό της ελληνικής και της διεθνούς έρευνας, είναι πως οι πολίτες ζητούν από τις αρχές καλύτερες υπηρεσίες υγείας, εύκολη πρόσβαση σε αυτές, βοήθεια για την έρευνα και μείωση του κόστους θεραπείας και αποκατάστασης από τον καρκίνο. «Ο καρκίνος είναι η νούμερο ένα μη μεταδιδόμενη ασθένεια και έχει ταχύτατα αυξανόμενο κόστος», ανέφερε ο κ. Φιλόπουλος, τονίζοντας ότι «οι θεραπείες πρέπει να είναι για όλους και αν οι κυβερνήσεις δεν αντιδράσουν, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν».

Άσχημα τα νέα για την παρηγορική φροντίδα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ στην παρηγορική φροντίδα και υποστήριξη, η οποία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα. Τα ιατρεία πόνου είναι υποστελεχωμένα, ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Αλγολογίας, αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗΣΥΑ, Ιωάννα Σιαφάκα. Πρόσφατα μάλιστα, όπως είπε, έκλεισε το Ιατρείο Πόνου στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας. Λειτουργούσε δύο χρόνια και εξυπηρετούσε 565 ασθενείς ογκολογικούς και άλλους, για τον νομό Μεσσηνίας. Το νοσοκομείο, όπως είπε η κ. Σιαφάκα, διαθέτει τρεις αναισθησιολόγους, αλλά δεν επαρκούν για χειρουργεία, διακομιδές και Ιατρείο πόνου, ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει ογκολόγο.

«Είναι ανήθικο να έχουμε σήμερα στο ΕΣΥ 57 Ιατρεία Πόνου, να έχουμε χτίσει ένα απίστευτο σύστημα εθελοντών γύρω από αυτά, να διαθέτουμε φάρμακα και τεχνικές που να μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς, κι όμως να αφήνουμε τους καρκινοπαθείς να υποφέρουν» επισήμανε η κ. Σιαφάκα. Σύμφωνα με την ίδια, σε οργανωμένη πολιτεία θα αρκούσαν 500 κλίνες μέσα στα νοσοκομεία για παρηγορική φροντίδα και 300 ομάδες κατ οίκον υποστήριξης. 

Τα καλά νέα

Η δημιουργία του υπεσύγχρονου και υψηλών προδιαγραφών κέντρου ημερήσιας νοσηλείας για τους ασθενείς της Μακεδονίας -και όχι μόνο-που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Το κέντρο θα λειτουργήσει στο κτίριο της ΕΑΕ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού θα αναλάβει η Μαριάννα Λάτση. Η ΕΑΕ θα παραχωρήσει τη χρήση του Κέντρου στο Θεαγένειο νοσοκομείο.

Μια δεύτερη σημαντική εξέλιξη υπήρξε η ψήφιση και η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος ενσωμάτωσε και τις θέσεις της ΕΑΕ για απαγόρευση του καπνίσματος σε συγκεκριμένους ευαίσθητους δημόσιους χώρους (πχ παιδικές χαρές).

Επίσης, η δράση των κινητών μονάδων της ΕΑΕ, που γυρίζουν όλη την Ελλάδα. Έχουν γίνει 85.000 μαστογραφίες δωρεάν.

Σημαντική είδηση είναι και η δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης εφήβων και νέων ενηλίκων στη νεοπλασματική ασθένεια. Η μονάδα στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και λειτουργεί καθημερινά στον χώρες της ΕΑΕ.

Τέλος, η συνεργασία της ΕΑΕ με την ΕΡΤ για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Η ΕΡΤ παραχώρησε τα θεατρικά έργα από την εκπομπή «Θέατρο της Τετάρτης» τα οποία κατέγραψε η ΕΑΕ σε ΜΡ3 και ξεκίνησε πιλοτικά από την Μονάδα «Ν. Κούρκουλος», ώστε οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία να μπορούν να περνούν το χρόνο τους εστιασμένοι στα υψηλής ποιότητας ραδιοφωνικά έργα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

«Κορίτσια για σπίτι»: Έτσι είναι σήμερα η εντυπωσιακή ξανθιά παρουσιάστρια που ήταν μαζί με την Τσολάκη (pics)

«Κορίτσια για σπίτι»: Έτσι είναι σήμερα η εντυπωσιακή ξανθιά παρουσιάστρια που ήταν μαζί με την Τσολάκη (pics)

15:01 15/1/2024

Μία από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες των τελευταίων 20 ετών στην τηλεόραση.

Χορταίνεις όπως ποτέ, πληρώνεις λίγο: 2+1 ταβέρνες για να φας σαν βασιλιάς στις καλύτερες τιμές (pics)

Χορταίνεις όπως ποτέ, πληρώνεις λίγο: 2+1 ταβέρνες για να φας σαν βασιλιάς στις καλύτερες τιμές (pics)

00:02 15/1/2024

Κόντρα στην ακρίβεια...

Οριστικά τέλος από τον ALPHA: Η εκπομπή των μεγάλων προσδοκιών κατεβάζει ρολά

Οριστικά τέλος από τον ALPHA: Η εκπομπή των μεγάλων προσδοκιών κατεβάζει ρολά

18:54 14/1/2024

Μετά τη μικρή περίοδο χάριτος που της δόθηκε.

«Άνθρωπος είναι κι αυτός…»: Η ατάκα για τον Πέτρο Φιλιππίδη που σήκωσε άπειρη συζήτηση κι έγινε viral (vid)

«Άνθρωπος είναι κι αυτός…»: Η ατάκα για τον Πέτρο Φιλιππίδη που σήκωσε άπειρη συζήτηση κι έγινε viral (vid)

20:54 13/1/2024

Κάποιοι συμφώνησαν, κάποιοι… έκραξαν.

Τους έστειλε: Η live αντίδραση του Λάνθιμου όταν μαθαίνει πως 2 θεατές έφυγαν στα μισά του Poor Things

Τους έστειλε: Η live αντίδραση του Λάνθιμου όταν μαθαίνει πως 2 θεατές έφυγαν στα μισά του Poor Things

15:52 13/1/2024

Aπόλυτα συνειδητοποιημένος

Αποθεώνεται στα social media: Ο παίκτης που θεωρείται ήδη το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει το Survivor

Αποθεώνεται στα social media: Ο παίκτης που θεωρείται ήδη το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει το Survivor

18:54 12/1/2024

Θα αντέξει χωρίς ψηφοφορίες ως το τέλος;

«Πόσο λίγο ανδρισμό»: Το σκίτσο-φάουλ του Αρκά που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων (pic)

«Πόσο λίγο ανδρισμό»: Το σκίτσο-φάουλ του Αρκά που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων (pic)

15:32 12/1/2024

Οργή στα σχόλια.

Πρόσκληση για συμμετοχή στον 9ο κύκλο των Ακαδημιών Γονέων “Από το Α έως το Ω” υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ

Πρόσκληση για συμμετοχή στον 9ο κύκλο των Ακαδημιών Γονέων “Από το Α έως το Ω” υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ

12:37 12/1/2024

17/01 - 6:15 μμ - 8:00 μμ

20 χρόνια «Παλίρροια» – Ο κολυμβητικός περίπατος δίνει ραντεβού στην πλαζ της Αρετσούς

20 χρόνια «Παλίρροια» – Ο κολυμβητικός περίπατος δίνει ραντεβού στην πλαζ της Αρετσούς

12:36 12/1/2024

14/01 - 11:00 πμ - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:34 12/1/2024

Παρασκευή 12/01, Σάββατο 13/01 και Κυριακή 14/01

Κλασικά Έπιπλα