Νέες παθήσεις συνδέονται για πρώτη φορά με τη ρύπανση του αέρα

29/11/2019 11:20    επιστημονική έρευνα
Οι μέρες με ρύπανση και «νέφος» στην ατμόσφαιρα είναι πιθανότατα πιο επικίνδυνες για την υγεία από ό,τι θεωρούνταν έως τώρα, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο για αρκετά περισσότερες αιτίες από όσες είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας του Χάρβαρντ Πέτρου Κουτράκη, απόφοιτου του Πανεπιστημίου Πατρών (1980), συσχετίζει για πρώτη φορά αρκετές νέες παθήσεις (σηψαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοιμώξεις, δερματικές λοιμώξεις κ.α.) με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα, η σύνδεση της ρύπανσης του αέρα με τις εισαγωγές σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας από αυτές τις ασθένειες ισχύει ακόμη και για επίπεδα μικροσωματιδίων κάτω από τα σημερινά όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Γι' αυτό, οι ερευνητές εισηγούνται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω αυτά τα όρια, που σήμερα είναι 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μgm3). Ο ελληνικής καταγωγής δρ. Ιωάννης Μπάκολης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμφώνησε σε αυτό, λέγοντας σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «ακόμη και το 9% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια του ΠΟΥ, μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά από τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Τζόελ Σβαρτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), βρήκαν ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στα σωματίδια ΡΜ2,5 (διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου) και η έκθεση σε αυτά για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και, κατά συνέπεια, με αυξημένο οικονομικό κόστος.

«Η μελέτη δείχνει ότι τόσο οι κίνδυνοι για την υγεία όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις από τη ρύπανση του αέρα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από ό,τι είχαμε καταλάβει έως τώρα», δήλωσε ο ερευνητής Γιαγκουάνγκ Γουέι. «Κατά μέσο όρο, τις μέρες που οι άνθρωποι κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, υπάρχει μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα, σε σχέση με τις μέρες που δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν», δήλωσε η καθηγήτρια Φραντσέσκα Ντομίνιτσι του Χάρβαρντ.

Τα μικροσωματίδια στον αέρα προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με άνθρακα, πυρκαγιές, τζάκια κ.α. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν αυτά εισπνέονται, μπορούν να διεισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Μόνο Για Παιδιά: Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα 2024 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Μόνο Για Παιδιά: Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα 2024 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

15:19 13/6/2024

Το «Καλοκαίρι στο αγρόκτημα 2024», το ετήσιο, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις 2024

Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις 2024

14:07 13/6/2024

Μέχρι πότε διαρκούν

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 13/6/2024

Πέμπτη 13/6

Επιπλέον κλιματιζόμενοι χώροι σε όλες τις περιοχές της Καλαμαριάς

Επιπλέον κλιματιζόμενοι χώροι σε όλες τις περιοχές της Καλαμαριάς

16:00 12/6/2024

Για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

Θερινή δημιουργική απασχόληση μαθητών 2024

Θερινή δημιουργική απασχόληση μαθητών 2024

13:54 12/6/2024

Θα υλοποιήσει και αυτό το καλοκαίρι τον επιτυχημένο θεσμό της Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης των Μαθητών Νηπιαγωγείου & Δημοτικού

Ξεκινούν οι διπλές προβολές στο Cine Αύρα

Ξεκινούν οι διπλές προβολές στο Cine Αύρα

13:45 12/6/2024

Φιλμ για μικρούς και μεγάλους δίπλα στη θάλασσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

13:42 12/6/2024

Τετάρτη 12/06

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων λόγω καυσωνα

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων λόγω καυσωνα

16:00 11/6/2024

Με μειωμένο ωράριο εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών

Δήμος Καλαμαριάς: λαμβάνει μέτρα προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα

Δήμος Καλαμαριάς: λαμβάνει μέτρα προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα

12:44 11/6/2024

Μέτρα προστασίας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

Αιτήσεις για τις εγγραφές νηπίων και βρεφών στους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς του Δήμου Καλαμαριάς (2024-2025)

Αιτήσεις για τις εγγραφές νηπίων και βρεφών στους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς του Δήμου Καλαμαριάς (2024-2025)

12:00 11/6/2024

Προς γονείς / κηδεμόνες που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους

Κλασικά Έπιπλα