Αμύθητο κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στην Κύπρο

1/3/2019 02:19    «Γλαύκος-1»

Κοίτασμα φυσικού αερίου από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια tcf εντοπίστηκε στο στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Ασπρέι.

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη» στην κυπριακή ΑΟΖ και εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε «καλή βάση» το αποτέλεσμα για να εξεταστεί το θέμα δημιουργίας τερματικού υγροποίησης. Ωστόσο σημείωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες ποσότητες.


«Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil. Επίσης, είπε ότι θα εξεταστούν και μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται και ότι δεν έχουν αποκλειστεί προτάσεις και για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επεσήμανε πως «ακόμα είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο τεμάχιο 10 όσο και σε άλλα τεμάχια. Τέλος, εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, πως το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται.

Η γεώτρηση στο στόχο «Γλαύκος-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Της γεώτρησης στο στόχο «Γλαύκος-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Δελφίνι-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εορτή της Αγίας Γλυκερίας

Εορτή της Αγίας Γλυκερίας

01:12 13/5/2018

13 Μαΐου

ΔΙΚΑΙΑ Ο ΠΑΟΚ ΚΥΠΕΛΟΥΧΟΣ - Ανώτερος κέρδισε την ΑΕΚ 2-0

ΔΙΚΑΙΑ Ο ΠΑΟΚ ΚΥΠΕΛΟΥΧΟΣ - Ανώτερος κέρδισε την ΑΕΚ 2-0

01:02 13/5/2018

δειτε τα γκολ και την απονομή

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

22:05 12/5/2018

Κυριακή 13/5

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στη σκοποβολή η Αννα Κορακάκη

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στη σκοποβολή η Αννα Κορακάκη

21:37 12/5/2018

στο Φορτ Μπένινγκ των ΗΠΑ

H NASA θα στείλει ελικόπτερο πάνω από τον Αρη

H NASA θα στείλει ελικόπτερο πάνω από τον Αρη

20:07 12/5/2018

Στην επόμενη αποστολή της

Πρόσληψη 200 ατόμων στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, 13 θέσεις στη Θεσσαλονίκη

Πρόσληψη 200 ατόμων στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, 13 θέσεις στη Θεσσαλονίκη

20:03 12/5/2018

δειτε την προκήρυξη

Πρόσληψη 441 ατόμων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ

Πρόσληψη 441 ατόμων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ

19:45 12/5/2018

δειτε το εντυπο αιτησης

Έρχονται αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Έρχονται αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

19:43 12/5/2018

πρόθεση της κυβέρνησης

Πάνω από 200.000 ευρώ η οικονομική ζημιά για τους εκθέτες της Ανθοέκθεσης

Πάνω από 200.000 ευρώ η οικονομική ζημιά για τους εκθέτες της Ανθοέκθεσης

19:39 12/5/2018

στον αύλειο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Σύλληψη 35χρονης για ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη

Σύλληψη 35χρονης για ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη

19:34 12/5/2018

πανω απο 5 κιλα ηρωίνης

Κλασικά Έπιπλα