Θεσσαλονίκη - Προχωρά το παραλιακό μέτωπο 42 χιλιομέτρων!

11/12/2018 16:35    Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας
    Διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα τη διακήρυξη της δημοπρασίας και τους όρους δημοπράτησης για τη διεξαγωγή του. 

    Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, η μελέτη αυτή, όταν ολοκληρωθεί, θα δώσει στην Περιφέρεια τη δυνατότητα να καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, δηλαδή τις χρήσεις γης, που πρέπει να ενοποιηθούν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου μήκους 42 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι δυτικά, μέχρι το Αγγελοχώρι ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης. 

    Ο κ. Γιουτίκας εκτιμά ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο και σε αυτήν θα ενσωματωθούν, σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που έγινε το περασμένο χρονικό διάστημα και με τους επτά εμπλεκόμενους δήμους. "Έχει επιτευχθεί μια μεγάλη, ιστορική συμφωνία με τους επτά δήμους" δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατάθεση, εκ μέρους της Περιφέρειας, ενός πλήρους φακέλου στο υπουργείο, αναμένεται η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος που απαιτείται, ώστε να δεσμευτούν οι χρήσεις γης. 

    "Μετά το Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να γίνει ένας ενιαίος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, που θα αποτυπώνει στο χαρτί, στην πράξη, τι έργα πρέπει να γίνουν" τόνισε. Ως χαρακτηριστικά ζητήματα, που αναμένεται να λυθούν μέσω αυτού του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ανέφερε τα παραδείγματα της ανάγκης διαπλάτυνσης της παλιάς παραλίας, της ενοποίησής της με το μεγάλο κομμάτι των 200 στρεμμάτων, όπου θα γίνουν το μητροπολιτικό πάρκο και το μουσείο ολοκαυτώματος, της ενοποίησης της περιοχής μετά το Μέγαρο Μουσικής με το παραλιακό μέτωπο και της επίλυσης των ζητημάτων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, κοντά στο αεροδρόμιο. 

    "Όλα αυτά και πολλά ακόμη πρέπει να χωροθετηθούν και να τακτοποιηθούν" σχολίασε και υπογράμμισε ότι ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα αφορά τη χρηματοδότηση των έργων. "Σχεδιάζουμε ένα τεράστιο έργο, που θα αλλάξει την όψη της πόλης, ωστόσο απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες και εκατοντάδες εκατομμύρια για την περίπτωση που η υλοποίησή του γίνει ενιαία" ανέφερε. Εναλλακτικά επισήμανε ότι θα μπορούσαν να εκτελούνται έργα τμηματικά ενώ σε ό,τι αφορά τους πόρους που θα αναζητηθούν τόνισε: "και από το ΕΣΠΑ μπορούν να αναζητηθούν πόροι, όπως συνέβη και με την νέα παραλία, ωστόσο μιλάμε και για κεντρικούς πόρους, και για άλλους πόρους από την ΕΕ και για αναμόχλευση κεφαλαίων. Θα ζητήσουμε και από τους μελετητές στο επόμενο στάδιο να προτείνουν τρόπους χρηματοδότησης". 

    Σημειώνεται ότι την πρωτοβουλία για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης ανέλαβε η Περιφέρεια, η οποία προχώρησε στη συνέχεια στη συγκρότηση ομάδας εργασίας και στη διαβούλευση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και τους επτά δήμους. Στόχος του εγχειρήματος είναι η δημιουργία μιας συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και ενός μεγάλου άξονα περιπάτου, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών με τα πόδια ή με ποδήλατο, θα διαθέτει θαλάσσια συγκοινωνία και θα συνδέει μεταξύ τους όλους τους σημαντικούς χώρους πολιτισμού και αθλητισμού με τα ιστορικά σημεία και τα τοπόσημα της πόλης. 



ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ανοιχτά σήμερα Κυριακή τα καταστήματα – Ποιο είναι το ωράριο

Ανοιχτά σήμερα Κυριακή τα καταστήματα – Ποιο είναι το ωράριο

04:07 5/11/2017

Την ίδια ώρα οι εμποροϋπάλληλοι έχουν προκηρύξει απεργία

Ημέρα Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού

Ημέρα Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού

04:00 5/11/2017

δημόσια και ταυτόχρονα σε 39 πόλεις της Ελλάδας

Εορτή των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης

Εορτή των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης

03:53 5/11/2017

5 Νοεμβρίου

Πρόστιμα και πινακίδες για τους ποδηλάτες

Πρόστιμα και πινακίδες για τους ποδηλάτες

03:51 5/11/2017

νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών

Καλαμαριά - Ποιες περιοχές δε θα έχουν νερό την Δευτέρα

Καλαμαριά - Ποιες περιοχές δε θα έχουν νερό την Δευτέρα

05:06 4/11/2017

Εταιρία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

Θέατρο Μερκούρη: «ΛΙΛΙΑ» του Χρήστου Χαρτοματσίδη

Θέατρο Μερκούρη: «ΛΙΛΙΑ» του Χρήστου Χαρτοματσίδη

05:03 4/11/2017

2/11 - 9:00 μμ - 12/11 - 11:00 μμ

Θεσσαλονίκη - Επίθεση με μολότοφ σε λεωφορείο των ΜΑΤ

Θεσσαλονίκη - Επίθεση με μολότοφ σε λεωφορείο των ΜΑΤ

04:55 4/11/2017

επί της οδού Αγίου Δημητρίου

Στο σταθμό Αρετσού έφτασε ο μετροπόντικας ''Φρίξος''!

Στο σταθμό Αρετσού έφτασε ο μετροπόντικας ''Φρίξος''!

04:50 4/11/2017

δύο σταθμοί θα ανοίξουν για το κοινό

Εορτή του Οσίου και Μεγάλου Ιωαννικίου του εν Ολύμπω

Εορτή του Οσίου και Μεγάλου Ιωαννικίου του εν Ολύμπω

04:46 4/11/2017

4 Νοεμβρίου

Καλαμαριά - Ανακοίνωση οικονομικής επιτροπής για τη λειτουργία του κοιμητηρίου

Καλαμαριά - Ανακοίνωση οικονομικής επιτροπής για τη λειτουργία του κοιμητηρίου

04:33 3/11/2017

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Κλασικά Έπιπλα