Εξωδικαστικός: Ολα τα κριτήρια ένταξης για χρέη ως 50.000 ευρώ

19/10/2017 10:02    Στο μικροσκόπιο των θεσμών βρίσκεται η πρόταση
Στο μικροσκόπιο των θεσμών βρίσκεται η πρόταση που υπέβαλλαν οι τράπεζες -και η οποία βασίσθηκε στις προτάσεις της PriceWaterCoopers- για το μοντέλο ρύθμισης για όσους έχουν συνολικά χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ και επιδιώκουν ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόκειται για την κατηγορία οφειλών για την οποία οι δανειστές αντέδρασαν στην αυτοματοποιημένη και απλή ρύθμιση και εδώ και μήνες ζητούν την εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η πρόταση της RwC αφού υπέστη ορισμένες αλλαγές από την πλευρά των τραπεζών και περιήλθε σε γνώση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στα χέρια των δανειστών και αναμένεται το θέμα να απασχολήσει τις συναντήσεις -στην Αθήνα- με τους εκπροσώπους της την επόμενη εβδομάδα.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπει την εκπόνηση μελέτη βιωσιμότητας και από την συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών, η οποία (σ.σ. μελέτη) στηρίζεται σε 3 βασικά υποχρεωτικά κριτήρια:

1) Επιλεξιμότητα: Ο ενδιαφερόμενος (επιχείρηση/ελεύθερος επαγγελματίας) που οφείλει σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από 20.000 έως 50.000 ευρώ και επιδιώκει να ενταχθεί στην ρύθμιση του εξωδικαστικού για να κριθεί επιλέξιμος πρέπει: Τουλάχιστον, μία από τις τελευταίες τρεις οικονομικές χρήσεις (2014, 2015, 2016) να έχει κέρδη (θετικό EBITDA).

2) Βιωσιμότητα: Η προς ένταξη επιχείρηση οφείλει να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη όπως επιτάσσει ο νόμος της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr το κριτήριο που θα κρίνει την βιωσιμότητα της επιχείρησης είναι η επίτευξη κερδοφορίας (προ φόρων κέρδη) σε μία από τις τελευταίες οικονομικές χρήσεις (2015, 2016) ή τουλάχιστον στην τελευταία (2016). Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα τελεί υπό διαπραγμάτευση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα κατά τις επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας στο Χίλτον.

3) Δυνατότητα αποπληρωμής: Η επιχείρηση εφόσον περάσει το τεστ των δύο παραπάνω κριτηρίων πρέπει να δώσει στοιχεία για το σύνολο των εξόδων της έτσι ώστε να βρεθεί η εξατομικευμένη λύση/ρύθμιση και το ποσό που θα δίνει σε μηνιαία βάση για την αποπληρωμή των οφειλών της.

Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και το ζήτημα επιλυθεί τότε το 70% των βιώσιμων επιχειρήσεων με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ρύθμιση του εξωδικαστικού.



real

Επόμενο Προηγούμενο
 

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

15:00 17/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με έμφαση σε δράσεις για νέους και τρίτη ηλικία

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

11:16 17/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

19:00 16/6/2025

Ένα δυναμικό και γεμάτο ενέργεια Σαββατοκύριακο έζησε η Καλαμαριά

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

14:00 16/6/2025

Mια ιστορική περιβαλλοντική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στην Καλαμαριά

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

17:00 15/6/2025

15/06

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

15:36 15/6/2025

Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 15/6/2025

Κυριακή 15/6

IRIS : Διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέχρι τέλος του έτους

IRIS : Διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέχρι τέλος του έτους

14:09 14/6/2025

Τον διπλασιασμό των ορίων συναλλαγών με IRIS

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 14/6/2025

Σάββατο 14/6

Thessaloniki Flea Market 2025: 2ημερη Καλοκαιρινή Υπαίθρια Αγορά στο Τόξο της Δ.Ε.Θ.

Thessaloniki Flea Market 2025: 2ημερη Καλοκαιρινή Υπαίθρια Αγορά στο Τόξο της Δ.Ε.Θ.

20:00 13/6/2025

14 - 15/6

Κλασικά Έπιπλα