Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

11/10/2017 03:05    Άγνωστη η πηγή του ισότοπου Ru-106
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106) και η πηγή του είναι άγνωστη.

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους. H χρήση του είναι ιατρική σε συγκεκριμένες εξετάσεις και θεραπείες και δεν είχε έως τώρα ανιχνευθεί στην χώρα μας.

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας,
«οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας. 

Η ΕΕΑΕ διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



in.gr, ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Σοκ στο Μαρκόπουλο: Σκότωσε την κόρη της και αυτοκτόνησε

Σοκ στο Μαρκόπουλο: Σκότωσε την κόρη της και αυτοκτόνησε

08:26 15/10/2017

σοκάρει η καταθεση του πατερα

ΗΠΑ: Συνάντηση Τσίπρα με επιχειρηματίες

ΗΠΑ: Συνάντηση Τσίπρα με επιχειρηματίες

08:19 15/10/2017

συμφωνία για οικονομικό «Greek comeback»

Αδιανόητο: Έφυγε με ταξί από το φλεγόμενο όχημά του ενώ η φίλη του καιγόταν ζωντανή

Αδιανόητο: Έφυγε με ταξί από το φλεγόμενο όχημά του ενώ η φίλη του καιγόταν ζωντανή

08:17 15/10/2017

Στο Μπρούκλιν

Διεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Διεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

08:02 15/10/2017

με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού

Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

08:00 15/10/2017

την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου

Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Λουκιανού

Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Λουκιανού

07:58 15/10/2017

15 Οκτωβρίου

Πώς ξεχωρίζουμε το κοινό κρυολόγημα από τη γρίπη

Πώς ξεχωρίζουμε το κοινό κρυολόγημα από τη γρίπη

07:52 15/10/2017

Oι τρόποι αντιμετώπισης

H Κατερίνα Στεφανίδη κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης για το 2017!

H Κατερίνα Στεφανίδη κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης για το 2017!

07:47 15/10/2017

Βίλνιους

Διακοπή ρεύματος σήμερα στην Καλαμαριά

Διακοπή ρεύματος σήμερα στην Καλαμαριά

05:07 15/10/2017

Δείτε σε ποιες οδούς...

Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Πρόγραμμα εκδηλώσεων ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Πρόγραμμα εκδηλώσεων ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

13:21 14/10/2017

αναλυτικά το κάθε Κ.Α.Π.Η

Κλασικά Έπιπλα