Ο Δήμος Καλαμαριάς «ζωντανεύει» την ιστορία των προσφύγων

9/10/2024 11:55    Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
Ο Δήμος Καλαμαριάς «ζωντανεύει» την ιστορία των προσφύγων – Η έλευση των Καυκασίων στην Ελλάδα και ο ρόλος του Νίκου Καζαντζάκη σε ημερίδα στο «Μελίνα Μερκούρη»

52.000 πρόσφυγες μετανάστευσαν από το Καρς και τα παράλια της Γεωργίας και της Ρωσίας στην Ελλάδα την περίοδο 1920 – 1921 και συνέστησαν μια ιδιαίτερη προσφυγική ομάδα, τους Καυκάσιους, όπως τους γνωρίζουμε στις μέρες μας.

Την μακραίωνη ιστορία τους στην περιοχή του Καυκάσου, τη μετανάστευσή τους στην Ελλάδα και τον ρόλο του που διαδραμάτισε σε αυτήν ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος, Νίκος Καζαντζάκης, καθώς και τις συνθήκες που βίωσαν οι Καυκάσιοι τα πρώτα χρόνια από την άφιξή τους θα αναδείξει η εκδήλωση-ημερίδα « Η έλευση των Καυκασίων στην Ελλάδα και ο ρόλος του Καζαντζάκη».

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας της Καλαμαριάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καυκασίων «Ο Προμηθέας», το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9 και Αργυρουπόλεως). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου και των 30 χρόνων από την επαναλειτουργία του.
Στην επιστημονική ημερίδα συμμετέχουν: ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, ο Χαράλαμπος Γάππας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας στο University of North Carolina at Chapel Hill και ο Γιώργος Μαυρουδής, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ιστορικός στην Αντιδημαρχία Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας Καλαμαριάς. Συντονιστές των δύο συνεδριών θα είναι ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Επισκέπτης Λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και η Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικός στην Αντιδημαρχία Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας Καλαμαριάς.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» και με έναν χορό του παραπάνω συλλόγου από κοινού με το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, ο Αντιδήμαρχος Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας της Καλαμαριάς Σωτήρης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καυκασίων «Ο Προμηθέας» Χρήστος Πετανίδης.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Αντιδράσεις στην Καλαμαριά για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά

Αντιδράσεις στην Καλαμαριά για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά

16:39 13/3/2025

Γιατί αντιδρούν οι γονείς

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

13:11 13/3/2025

Πέμπτη 13/3

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

13:00 13/3/2025

Σε ηλικία 91 ετών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 13/3/2025

Πέμπτη 13/3

Τροποποίηση των βραδινών δρομολογίων του Μετρό

Τροποποίηση των βραδινών δρομολογίων του Μετρό

16:10 12/3/2025

από 16 έως 20/3

Δράσεις του Δήμου Καλαμαριάς για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Δράσεις του Δήμου Καλαμαριάς για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

13:37 12/3/2025

Μήνας αφιερωμένος στην καταπολέμηση μιας σύγχρονης μάστιγας

Παναγιώτης Κούδας Stand Up Show: Δεν Είναι Αυτό που Περιμένεις στη Θεσσαλονίκη

Παναγιώτης Κούδας Stand Up Show: Δεν Είναι Αυτό που Περιμένεις στη Θεσσαλονίκη

12:44 12/3/2025

Πέμπτη 13/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 12/3/2025

Τετάρτη 12/3

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ

19:00 11/3/2025

Παρασκευή 21/3

Ο Χρήστος Δάντης Ζωντανά στην Θεσσαλονίκη στο Cabare

Ο Χρήστος Δάντης Ζωντανά στην Θεσσαλονίκη στο Cabare

17:00 11/3/2025

Τρίτη 11/3

Κλασικά Έπιπλα