Σχεδιάζεται Μουσείο Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη

21/6/2020 12:16    αντικείμενα που έγραψαν τη δική τους ιστορία
Μια συσκευή αναισθησίας του 1900, ένα ξεχωριστής κατασκευής ακουόμετρο «άλλων εποχών», ξύλινα ωτοσκόπια και πολλά ακόμη αντικείμενα που έχουν γράψει τη δική τους ...ιστορία στον χώρο της Ιατρικής βρίσκονται αποθηκευμένα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με απώτερο στόχο να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Ιατρικής στην πόλη και να βρεθούν σε γυάλινες προθήκες.

«Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια στη Σχολή Επιστημών Υγείας να δημιουργήσουμε ένα μουσείο ιστορικής πορείας των τμημάτων Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Οδοντιατρικής. Καθώς η Ιατρική έχει μεγαλύτερη παράδοση διάρκειας χρόνων και σχετική άνεση χώρου έχουμε συλλέξει πολλά υλικά, τα οποία και συγκεντρώσαμε στο κτίριο των εργαστηρίων, ενώ ετοιμάσαμε μια μελέτη προσαρμογής για τη διαμόρφωση ενός μουσείου», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» o κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.



Όπως είπε ο κ. Δαρδαβέσης, «σε πρώτη φάση μιλάμε για ένα μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, το οποίο θα αναδεικνύει την ιστορική πορεία του Τμήματος, αλλά και εν γένει τις κατακτήσεις των προτέρων γενεών στα πεδία της Υγείας. Όλα τα Ιδρύματα παροχής παιδείας έχουν μια ιστορική πορεία, έχουν τεκμήρια».

Ερωτηθείς για τα εκθέματα που θα έχει ένα μουσείο με τον συγκεκριμένο ιατρικό χαρακτήρα, ο καθηγητής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Κοινωνικής- Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής, απάντησε πως «υπάρχουν μηχανήματα που αν τα δείτε θα εκπλαγείτε από τη δομή και τον μηχανισμό τους. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα -άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα- που έχουν την αξία τους. Μιλάμε για αρχεία, τεκμήρια, μηχανήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας, που είναι ξεπερασμένα αλλά ιδιαίτερα σπάνια, φωτογραφίες, παλιά συγγράμματα. Πρόκειται για τη ζώσα ιστορία, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί. Η τάση που υπάρχει, ό,τι παλιό δεν το χρειαζόμαστε, το πετάμε, αυτό είναι έγκλημα».



Ο κ. Δαρδαβέσης πρότεινε και χώρο για τη δημιουργία του Μουσείου Ιστορίας της Ιατρικής: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει το κεντρικό νοσοκομείο "Γεννηματάς", το οποίο είναι ένα παλαιό κτίσμα. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο με πεπαλαιωμένες υποδομές, το οποίο -κατά την προσωπική μου εκτίμηση- θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου με τους υπόλοιπους χώρους του να μετατραπούν, μακροπρόθεσμα, στο συγκεκριμένο Μουσείο Ιστορίας των συγκεκριμένων επιστημών».

Κατέληξε δε, πως η ύπαρξη του συγκεκριμένου μουσείο θα συνεισφέρει και στον ιατρικό τουρισμό, αφού μια επίσκεψη στους χώρους του θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ελεύθερου χρόνου των συνέδρων που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη. «Το δρομολογούμε σήμερα για να το έχουμε, για να το έχουμε τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Δαρδαβέσης.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

03:27 12/10/2017

(Κατά της Τύφλωσης)

Εορτή του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου

Εορτή του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου

03:26 12/10/2017

12 Οκτωβρίου

Θα εξαιρούνται από πλειστηριασμούς σπίτια αξίας έως 300.000 ευρώ

Θα εξαιρούνται από πλειστηριασμούς σπίτια αξίας έως 300.000 ευρώ

00:40 12/10/2017

οι διοικήσεις των τραπεζών συμφώνησαν

Στα μπαράζ του Μουντιάλ η Ελλάδα – Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι

Στα μπαράζ του Μουντιάλ η Ελλάδα – Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι

03:30 11/10/2017

Δε δυσκολεύτηκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κόντρα στο Γιβραλτάρ

Στις 120 δόσεις οι οφειλές στον ΕΦΚΑ

Στις 120 δόσεις οι οφειλές στον ΕΦΚΑ

03:27 11/10/2017

προβλέπεται από το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τρία στα τέσσερα μέλια περιέχουν νεονικοτινοειδή

Τρία στα τέσσερα μέλια περιέχουν νεονικοτινοειδή

03:12 11/10/2017

φυτοφάρμακα βρέθηκαν σε δείγματα από όλο τον κόσμο

Πουτζδεμόντ: Θα σεβαστώ τη βούληση των Καταλανών, θα διαπραγματευτώ

Πουτζδεμόντ: Θα σεβαστώ τη βούληση των Καταλανών, θα διαπραγματευτώ

03:08 11/10/2017

«Παγώνει» η απόφαση για ανεξαρτησία

Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

03:05 11/10/2017

Άγνωστη η πηγή του ισότοπου Ru-106

Έτοιμοι για σεξ με ρομπότ οι άνθρωποι!

Έτοιμοι για σεξ με ρομπότ οι άνθρωποι!

03:02 11/10/2017

Ένα θέμα που είναι πλέον υπαρκτό

Τα παιδιά κινδυνεύουν από την ρύπανση ενώ περπατούν για το σχολείο

Τα παιδιά κινδυνεύουν από την ρύπανση ενώ περπατούν για το σχολείο

02:59 11/10/2017

ισπανική μελέτη

Κλασικά Έπιπλα