Προσωρινή διακοπή της δίκης Τοπαλούδη - Ολομέτωπη από δικηγόρους στην εισαγγελέα

14/5/2020 19:19    βιντεο
Σε διακοπή της δίκης για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη προχώρησε πριν από λίγη ώρα η πρόεδρος της έδρας του δικαστηρίου, μετά την παρέμβαση του συμβούλου του ΔΣΑ, Γιώργου Κλεφτοδήμου. Σε συνέχεια της διαμαρτυρίας του ΔΣΑ, ο οποίος με έγγραφό του ζήτησε την πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως για όσα είπε στην αγόρευσή της, ο Γ. Κλεφτοδήμος ζήτησε το λόγο προκειμένου να  διαμαρτυρηθεί-όπως είπε-εκ μέρους όλων των δικηγόρων για τις αποστροφές της εισαγγελέως σε βάρος των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ο σύμβουλος του ΔΣΑ προσήλθε στο δικαστήριο την ώρα που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Εχοντας ανά χείρας την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό των δικηγόρων για τα λεγόμενα της κ. Αριστοτελείας Δόγκα σε βάρος των συνηγόρων, οι οποίες όπως είπε «ευθέως και συλλήβδην προσβάλλουν όλους τους δικηγόρους».  Η πρόεδρος του δικαστηρίου, ζήτησε από τον σύμβουλο να μην συνεχίσει, λέγοντας: «Δεν έχετε το λόγο, υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας δεν είναι εδώ ο τόπος».

Γ. Κεφτοδήμος: Εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως

Εισαγγελέας: Ζητώ το λόγο θα προχωρήσω σε δήλωση αποχής.

Η ένταση κορυφώθηκε με το ακροατήριο να αντιδρά στην παρουσία του συμβούλου του ΔΣΑ, με την πρόεδρο να διακόπτει τη διαδικασία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Αποδοκιμάζει την εισαγγελέα κι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Σε ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει τα εξής:

«Τα δικαστήρια δεν είναι "λαϊκή απογευματινή". Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση. Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το "κοινό περί δικαίου αίσθημα". Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Ολομέλεια δικηγορικών συλλόγων: Να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις

Για απαξιωτική συμπεριφορά κατά των δικηγόρων κατηγορεί η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την εισαγγελέα της δίκης Τοπαλούδη. Σε δήλωση-καταγγελία η Ολομέλεια ξεκαθαρίζει πως δεν έχει διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπόθεσης ωστόσο επισημαίνει ότι η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της, αναφέρθηκε απαξιωτικά στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων προσβάλλοντας «στο σύνολό του  το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον  θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης,  έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ  και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και  απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.».



ethnos

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ανακοίνωση για την κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ανακοίνωση για την κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

12:00 1/4/2025

Β’ εξαμήνου 2025

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας 25ης Μαρτίου στην περιοχή του Βότση

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας 25ης Μαρτίου στην περιοχή του Βότση

11:47 1/4/2025

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, έως τις 22:00

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 1/4/2025

Τρίτη 1/4

Η Σχολή Μαγείας και το Βασίλειο των Δράκων στη Θεσσαλονίκη – Artbox Fargani Theater

Η Σχολή Μαγείας και το Βασίλειο των Δράκων στη Θεσσαλονίκη – Artbox Fargani Theater

20:01 31/3/2025

16 Μαρ - 6 Απρ 2025

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

18:55 31/3/2025

Πότε θα έχουμε δρομολόγια ανά 1,5 λεπτό

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

14:00 31/3/2025

Δύο υπουργεία

Δήμος Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ και Cleaningans έβαλαν… σκούπα στο Κόδρα

Δήμος Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ και Cleaningans έβαλαν… σκούπα στο Κόδρα

13:05 31/3/2025

Το Κόδρα, το πάρκο υπερτοπικής σημασίας στην καρδιά της Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:53 31/3/2025

Δευτέρα 31/3

Η Παράσταση «Η Ιεροτελεστία των Δακρύων» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση «Η Ιεροτελεστία των Δακρύων» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

19:00 30/3/2025

2 Απρ - 3 Απρ 2025

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2025

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2025

11:20 30/3/2025

11 Απρ - 14 Απρ 2025

Κλασικά Έπιπλα