Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

14/4/2020 17:08    Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Καμία συσχέτιση δεν προκύπτει από την επιστημονική κοινότητα μεταξύ του κορονοϊού και του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφοκλή Κουρτίδη, «ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από την επιστημονική κοινότητα που να δείχνει οποιαδήποτε συσχέτιση του κορονοϊού με άλλους ιούς μεταδιδόμενους από τα κουνούπια». Ο ίδιος, ωστόσο, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και φέτος, όπως και πέρσι, κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ εκτιμά ως θετικό στοιχείο την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τον πληθυσμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογραμμίζει ότι όπως οι περισσότεροι τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, έτσι μπορούν να αποφεύγουν στο σπίτι τους τη δημιουργία εστιών υδάτων στις οποίες αναπαράγονται τα κουνούπια. «Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους κανόνες για την αντιμετώπιση των κουνουπιών» προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη Α.Ε.» που συμμετέχει στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, Σπύρος Μουρελάτος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες και τα ηλικιωμένα άτομα δέχτηκαν χαμηλή πίεση λόγω της ικανοποιητικής αντιμετώπισης της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον κορονοϊό. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι πιθανό στα τέλη του καλοκαιριού να υπάρξει πίεση υγειονομικού χαρακτήρα στις ομάδες αυτές λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου» σχολιάζει.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, ότι «έχει αλλάξει ριζικά το σκηνικό σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε θέματα δημόσιας υγείας, ελέω κορονοϊού». «Αυτό που έγινε είναι καταπληκτικό: η εκπαίδευση των πολιτών κατά τον τελευταίο μήνα για τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας είχε πολύ πιο σπουδαία αποτελέσματα από τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, τα τελευταία δέκα χρόνια».

Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί χίλια διακόσια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με εξαίρεση τα έτη 2015 και 2016 που δεν υπήρξαν κρούσματα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 120 περίπου κρούσματα το χρόνο, εκ των οποίων τα 80 χαρακτηρίζονται σοβαρά περιστατικά, κυρίως εγκεφαλίτιδες.

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι ψεκασμοί από εδάφους για τα κουνούπια σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εντοπίζεται αυξημένος αριθμός προνυμφών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη, ψεκασμοί έγιναν ήδη στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία στη Χαλκιδική και την Πιερία ενώ η διαδικασία συνεχίζεται ταυτόχρονα και καθημερινά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση τον προγραμματισμό που γίνεται.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουρελάτος επισημαίνει ότι ψεκασμοί γίνονται και με drones ενώ για την κατάσταση που διαμορφώνεται, διευκρινίζει ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το περασμένο χρονικό διάστημα δεν έχουν εκκολαφθεί ακόμη μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Κυβερνητική πηγή για τα F-16: Η αλήθεια για το κόστος της συμφωνίας

Κυβερνητική πηγή για τα F-16: Η αλήθεια για το κόστος της συμφωνίας

09:46 19/10/2017

Διπλή «γκάφα» της αντιπολίτευσης

Νέοι από την Καλαμαριά στο Ιάσιο της Ρουμανίας

Νέοι από την Καλαμαριά στο Ιάσιο της Ρουμανίας

09:27 19/10/2017

εκπροσώπησαν την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης

Εκθεση Ιστορικών Εφημερίδων του 1940 στην Καλαμαριά

Εκθεση Ιστορικών Εφημερίδων του 1940 στην Καλαμαριά

08:53 19/10/2017

23/10 - 8:00 μμ

Ανοικτή διαδικασία για ανάθεση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ»

Ανοικτή διαδικασία για ανάθεση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ»

08:50 19/10/2017

μέσω του (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.)

Στη Θεσσαλονίκη η Εικόνα της Παναγίας της Κανάλας από την Κύθνο (ΦΩΤΟ)

Στη Θεσσαλονίκη η Εικόνα της Παναγίας της Κανάλας από την Κύθνο (ΦΩΤΟ)

08:33 19/10/2017

για την εορτή του Αγ. Δημητρίου

Εφιάλτης η νέα τρέλα του Facebook:

Εφιάλτης η νέα τρέλα του Facebook: "Εξαφανίσου" για 48 ώρες''

08:30 19/10/2017

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές διεθνώς

Δωρεάν οι άνεργοι στο ΚΘΒΕ

Δωρεάν οι άνεργοι στο ΚΘΒΕ

08:24 19/10/2017

για τρίτη χρονιά

Εξάρθρωσαν φάμπρικα αναβολικών

Εξάρθρωσαν φάμπρικα αναβολικών

08:20 19/10/2017

οργανωμένη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

07:30 19/10/2017

Πέμπτη

Αλλάζει το σύστημα για τα ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Αλλάζει το σύστημα για τα ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

07:20 19/10/2017

Καταργείται από το νέο έτος το όριο των 200 επισκέψεων

Κλασικά Έπιπλα