Θεσσαλονίκη: Η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς εν μέσω πανδημίας

14/4/2020 16:35     σε 75χρονο
H πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς εν καιρώ πανδημίας Covid-19 πραγματοποιήθηκε χτες στη Β' Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" σε 75χρονο ο οποίος ταλαιπωρούνταν από σοβαρές παθήσεις και στα δύο μάτια με συνέπεια να έχει χαμηλή όραση.

Η μεταμόσχευση έγινε χάρη στη δωρεά οργάνων 56χρονου που έχασε τη ζωή του από εγκεφαλικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Να σημειωθεί ότι ο νεφρός του εκλιπόντος είχε μεταμοσχευτεί στις 4 Απριλίου σε 31χρονο νεφροπαθή τελικού σταδίου στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο.

Η μεταμόσχευση κερατοειδούς που έγινε στον δεξιό οφθαλμό, στέφθηκε με επιτυχία και πλέον ο ασθενής έχει ήδη καλύτερη όραση. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ, ο Διευθυντής της Β΄Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ καθηγητής Νικόλαος Ζιάκας, οι μεταμοσχεύσεις αυτή τη χρονική περίοδο, λόγω της πανδημίας Covid-19, γίνονται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τα μοσχεύματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Για την ασφάλεια των μεταμοσχεύσεων λαμβάνονται αυξημένα προστατευτικά μέτρα ώστε τα πολύτιμα όργανα να μπορούν να αξιοποιηθούν και να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες αχρήστευσής τους. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι δότες όσο και οι λήπτες μοσχευμάτων υποβάλλονται σε τεστ για να διαπιστωθεί ότι δεν πάσχουν από Covid-19. Ωστόσο, ακόμα και οι υποψήφιοι λήπτες που περιμένουν με αγωνία το πολυπόθητο μόσχευμα αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, καθώς φοβούνται να προσέλθουν στα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού.

«Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά την πανδημία, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν ευαισθητοποιημένοι στη δωρεά οργάνων, όπως η οικογένεια του δότη, την οποία και ευχαριστούμε από καρδιάς. Αυτή η ανθρωπιά, η ανιδιοτελής προσφορά εν μέσω της πανδημίας, μας κάνει όλους να ελπίζουμε», επισήμανε ο κ. Ζιάκας.

Η ομάδα της Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εκπαιδευμένη στη λήψη, τη μεταφορά μοσχευμάτων και τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων, βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και μεταβαίνει σε κάθε γωνιά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, όταν υπάρχει δότης. Στην εποχή του κορονοϊού βέβαια ακόμα και η μεταφορά των μοσχευμάτων έχει καταστεί δύσκολη, όπως τόνισε ο διευθυντής της Κλινικής.

Η Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, που υπάγεται στη Β΄Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ, έχει να επιδείξει, από την πρόσφατη ίδρυση της, σημαντικό έργο. «Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουλίου 2018. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 58 μεταμοσχεύσεις. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε φως σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης και απαραίτητη προϋπόθεση η ευαισθητοποίηση των πολιτών για να υπάρχουν μοσχεύματα», σημείωσε ο κ. Ζιάκας.

Από την αρχή του 2020, στη μεταμοσχευτική δραστηριότητα της Κλινικής περιλαμβάνονται 20 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. Με αφορμή τη χτεσινή μεταμόσχευση, οι γιατροί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να υποστηρίξουν τις μεταμοσχεύσεις, ώστε η πανδημία να μη στερήσει την ευκαιρία για καλύτερη ζωή σε ασθενείς των οποίων η μοναδική θεραπεία προέρχεται από τον συνάνθρωπο.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Βρεφική Δράση «Κου-κουτί!» από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Βρεφική Δράση «Κου-κουτί!» από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

20:00 5/3/2025

8 Μαρ - 12 Απρ 2025

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς για την Ημέρα της Γυναίκας

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς για την Ημέρα της Γυναίκας

17:45 5/3/2025

6/03 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Κλειστός σταθμός του Μετρό

Κλειστός σταθμός του Μετρό

14:00 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Με προπληρωμένες κάρτες θα πληρώνονται τα επιδόματα

Με προπληρωμένες κάρτες θα πληρώνονται τα επιδόματα

10:54 5/3/2025

Από πότε ξεκινά

Διακοπή υδροδότησης στην Καλαμαριά

Διακοπή υδροδότησης στην Καλαμαριά

10:51 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Συνάντηση της Δημάρχου Καλαμαριάς

Συνάντηση της Δημάρχου Καλαμαριάς

20:00 4/3/2025

Χρύσας Αράπογλου με την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανέθεσε σε εταιρεία φύλαξης

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανέθεσε σε εταιρεία φύλαξης

17:00 4/3/2025

Τη φύλαξη εξωτερικών και εσωτερικών χώρων σχολικών κτηρίων στο κέντρο της πόλης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βυζάντιο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βυζάντιο

12:00 4/3/2025

Στο πλαίσιο του έργου «Αναπλάσεις Πράσινων διαδρομών στον Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 4/3/2025

Τρίτη 4/3

Κλασικά Έπιπλα