Δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού υπολογιστών από το ΑΠΘ

14/4/2020 15:01    Online

Δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού υπολογιστών για αρχάριους παραδίδονται, μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, από το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Από χθες ξεκίνησε o νέος κύκλος διαδικτυακού μαθήματος με τίτλο «Προγραμματισμός σε Python για μη-Προγραμματιστές», που θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου. 

   Το μάθημα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες που δεν είναι επαγγελματίες προγραμματιστές, αλλά χρειάζονται να κατανοούν βασικές έννοιες υπολογιστικής σκέψης και να γράφουν κώδικα σε γλώσσα Python, ώστε να επεξεργάζονται δεδομένα σε επιστημονικά προβλήματα.

   Οι διδάσκοντες του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, αν. καθηγητής Σταύρος Δημητριάδης και επ. Καθηγητής Θρασύβουλος Τσιάτσος εισάγουν «από το μηδέν» κάθε αρχάριο μαθητή στις υπολογιστικές έννοιες, ανεξάρτητα από την επιστημονική περιοχή στην οποία ο καθένας σπουδάζει ή εργάζεται, π.χ. θετικές επιστήμες και μηχανική ή ανθρωπιστικές επιστήμες.

   «Το μάθημα προσφέρει την ευκαιρία να μάθετε να γράφετε κώδικα Python ώστε να γράφετε αλγορίθμους, να επεξεργάζεστε δεδομένα και να δίνετε απαντήσεις σε επιστημονικά προβλήματα με τα οποία ασχολείστε στις σπουδές σας και τις ερευνητικές σας δραστηριότητες. Θεωρούμε πως δεν έχετε κάποια προηγούμενη εμπειρία με προγραμματισμό κι έτσι ξεκινάμε από την αρχή εξηγώντας τις βασικές έννοιες αλγοριθμικής σκέψης που θα πρέπει να καταλαβαίνετε για να γράψετε κώδικα, όπως: τι είναι αλγόριθμος, τι είναι δομή επιλογής, πώς λειτουργεί η δομή επανάληψης, τι είναι μια δομή δεδομένων, πώς γράφουμε μια συνάρτηση, κλπ. Ταυτόχρονα σας μαθαίνουμε τη γλώσσα Python ώστε να μπορείτε να εφαρμόζετε τις γνώσεις σας από την πρώτη στιγμή στην πράξη για να επεξεργάζεστε δεδομένα και να λύνετε προβλήματα», αναφέρουν σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι καθηγητές.

   Εκτός από τα βιντεομαθήματα, τις διαδραστικές ερωτήσεις και τις ασκήσεις, στο τέλος κάθε εβδομάδας σχεδιάζονται «σενάρια μάθησης» σε ειδικά σχεδιασμένα «δωμάτια συζήτησης» (chat rooms). Στα δωμάτια αυτά εμφανίζεται και ένας εικονικός πράκτορας, ο οποίος εξετάζει τον μαθητή. 

   Το μάθημα προσφέρεται πλήρως εξ αποστάσεως με τη μορφή μαθήματος τύπου MOOC (Massive Open Online Course, Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα) και είναι διαθέσιμο να το παρακολουθήσουν ελεύθερα όσοι ενδιαφέρονται, αφού εγγραφούν μέσα από τη διεύθυνση: https://colmooc.gunet.gr/info/?course=COLMOOC110

   Συνοδεύεται από βεβαίωση παρακολούθησης και αντιστοιχεί σε μία διδακτική μονάδα ECTS.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Εορτή των Αγίων Τριαντατριών Μαρτύρων «των εν Μελιτίνη»

Εορτή των Αγίων Τριαντατριών Μαρτύρων «των εν Μελιτίνη»

02:01 7/11/2017

7 Νοεμβρίου

Νεκρός άνδρας με αλυσίδες και βαρίδια στη Χαλκιδική

Νεκρός άνδρας με αλυσίδες και βαρίδια στη Χαλκιδική

00:26 7/11/2017

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για αποτρόπαιο έγκλημα

Τα αποτελέσματα των αγώνων της Κυριακής 5 Νοεμβρίου

Τα αποτελέσματα των αγώνων της Κυριακής 5 Νοεμβρίου

04:33 6/11/2017

ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Έχουμε την πιο γραφειοκρατική κτηματαγορά του κόσμου

Έχουμε την πιο γραφειοκρατική κτηματαγορά του κόσμου

04:25 6/11/2017

Στην 145η θέση διεθνώς η Ελλάδα – Ακριβές και πολύπλοκες οι μεταβιβάσεις

Έρχεται το χρηματιστήριο... ενέργειας

Έρχεται το χρηματιστήριο... ενέργειας

04:23 6/11/2017

Μέχρι το τέλος του έτους ο σχετικός νόμος στη Βουλή

Έρχεται «χαράτσι» για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb

Έρχεται «χαράτσι» για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb

04:21 6/11/2017

Όλο το σχέδιο

Ένα βήμα πιο κοντά σε ένα καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη

Ένα βήμα πιο κοντά σε ένα καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη

04:17 6/11/2017

Προστασία από όλα τα στελέχη του ιού

Ανακαλύφθηκε νέος Μεγάλος Πίθηκος

Ανακαλύφθηκε νέος Μεγάλος Πίθηκος

04:14 6/11/2017

Πρόκειται για ένα είδος ουρακοτάγκου που κινδυνεύει με εξαφάνιση

Paradise Papers: Σεισμός για παγκόσμιο σκάνδαλο 8 τρισ. ευρώ

Paradise Papers: Σεισμός για παγκόσμιο σκάνδαλο 8 τρισ. ευρώ

04:11 6/11/2017

Εμπλέκει από την Ελισάβετ έως τη Siemens, αγγίζει Τραμπ και Πούτιν

Μακελειό σε εκκλησία στο Τέξας με 26 νεκρούς

Μακελειό σε εκκλησία στο Τέξας με 26 νεκρούς

04:09 6/11/2017

Νεκρός ο δράστης

Κλασικά Έπιπλα