Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια «ορφανά» κρούσματα

18/7/2020 11:36    κώδωνα κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εγχώριων και εισαγόμενων και αύξηση νοσηλειών, που σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μίγμα». Απευθύνουν έκκληση για το αυτονόητο προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς. Να «πατήσουμε φρένο» στις συναθροίσεις και να εντείνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας και συνεχής ενημέρωση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο.

      «Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια "ορφανά" κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το θα γίνει τον Αύγουστο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορονοϊό.      

      Προσθέτει ότι οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική. «Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».

      Το τρίπτυχο της ανησυχίας. Καθοριστικές οι δύο επόμενες εβδομάδες

      «Η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα που αφορά και τα εισαγόμενα και τα "ορφανά " κρούσματα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν σχέση με ταξίδια και επιβεβαιωμένα κρούσματα και το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19, με κάποιους ασθενείς να νοσούν βαριά -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι-, μας ανησυχεί ιδιαίτερα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος. Εξηγεί ότι «έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών και αύξηση βαριών περιστατικών και αν το συνδυάσουμε αυτό με την αύξηση των περιστατικών στα βόρεια σύνορα μας, χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας από εμάς τους Έλληνες, μας ανησυχεί ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε πώς εξελίσσεσαι η επιδημία και αναλόγως αυτής τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε».

      Ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του

      Μη υπάρχοντος αποτελεσματικού, σε μεγάλο ποσοστό φαρμάκου, μη υπάρχοντος εμβολίου, έχουμε δύο όπλα, αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. «Οι υγειονομικοί έχουν την γνώση για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσησης και ο κόσμος την προφύλαξη. Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα τότε θα αρχίσουμε να βιώνουμε προβλήματα, όπως βιώνει τώρα το Ισραήλ και άλλες χώρες. Ο ιός παγκοσμίως αντί να επιβραδύνει, επιταχύνει το ρυθμό του. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και μολύνονται καθημερινά και δυστυχώς αυξάνονται και οι θάνατοι σε πολλές χώρες. Αυτό είναι ανησυχητικό».

      Εκτεταμένη χρήση μάσκας

      Σταθερή θέση της επιτροπής, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος είναι ότι «με βάση τα επιστημονικά δεδομένα παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας, η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνει πολύ πιο εκτεταμένη, ειδικά σε κλειστούς χώρους». Επιπλέον τονίζει την αναγκαιότητα υπενθύμισης στους πολίτες τήρησης των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού. «Σε αυτό το πλαίσιο», αναφέρει «ήταν και η απαγόρευση των πανηγυριών, διότι πολλά άτομα που συγχρωτίζονται σε χώρους ακόμα και ανοιχτούς έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας σημαντικό».

      Προσθέτει ότι η σύσταση για την χρήση μάσκας αγνοείται, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις η μάσκα φοριέται με λάθος τρόπο, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση της προστασίας. «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι άνθρωποι ακόμα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν την φορούν ή δεν την φορούν σωστά. Δεν μπορεί να μένει ακάλυπτη η μύτη, είναι τραγικό αυτό». Οι ειδικοί προτείνουν να επανέλθει η σύσταση για τη χρήση μάσκας και διευκρινίζει ότι η επιτροπή εισηγείται στην Πολιτεία μέτρα και αυτή αποφασίσει τον τρόπο εφαρμογής τους.

      Ένταση της ενημέρωσης και έκκληση για συμμόρφωση

      Ο κ. Γαργαλιάνος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση των πολιτών και στην κατανόηση των μηνυμάτων για να μείνουμε ασφαλείς και να μειωθεί η διασπορά του ιού. «Θέλουμε να καταλάβουν οι Έλληνες ότι δεν επιθυμούμε, ούτε θα γίνει lockdown. Θέλουμε όμως να πρυτανεύει η λογική, ώστε να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Δεν είπαμε να μη βγούμε, δεν είπαμε να μη διασκεδάσουμε, όμως ένα βαθμό προσοχής πρέπει να τον έχουμε. Δεν γίνεται να αγνοούμε τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας, να την αφήνουμε να κρέμεται ή να αφήνουμε ακάλυπτη τη μύτη».

      Η διαπίστωση ότι οι ευπαθείς ομάδες και η τρίτη ηλικία έχουν πάρει το μήνυμα και έχουν προφυλαχθεί καταγράφεται στα θετικά, ωστόσο η συμπεριφορά του συνόλου θα παίξει καθοριστικό ρόλο. «Από ιατρική και κοινωνική πλευρά απευθύνουμε έκκληση συμμόρφωσης μέσα από την ψυχή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαργαλιάνος.

      «Δεν είναι ωραίο ειδικά για εμάς τους Έλληνες να εφαρμόσουμε ένα είδος ιδιότυπου ρατσισμού του ισχυρού έναντι του αδυνάτου, του ηλικιωμένου έναντι του νέου. Το γνωρίζουμε ότι ένας άνθρωπος κάτω των 40 ετών έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει βαριά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη για τους γύρω του. Στην κοινωνία αυτή δεν ζούμε μόνοι μας. Η δαρβίνειος επιλογή δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ, δηλαδή η επικράτηση του ισχυρού. Ο Έλληνας έχει την ιδιαίτερη ευαισθησία αρκεί να μας ακούσει και πάνω απ' όλα να καταλάβει ότι δεν έχουμε κανένα πατερναλιστικό ύφος, ότι εσύ θα κάνεις αυτό». Σαφώς προσθέτει, τα μηνύματα πρέπει να αγγίζουν τις καρδιές των νέων ανθρώπων και η ενημέρωση πρέπει να ενταθεί, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι με συνεχής προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.

      Εμβόλιο Οξφόρδης

      Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε το σχόλιο του κ. Γαργαλιάνου για τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έρχονται από έρευνες που διεξάγει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19.

      «Φαίνεται πολλά υποσχόμενο και μάλλον κατά μεγάλη πιθανότητα θα προχωρήσει. Τώρα από εκεί και πέρα θα προκύψουν θέματα διαθεσιμότητα γιατί η ζήτηση θα είναι παγκόσμια. Αν λοιπόν τα πράγματα οδεύσουν όπως τα υπολογίζουμε, εκτιμούμε ότι το 2021, αρχή, θα έχουμε δυνατότητα εμβολίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα εργοστάσια παραγωγής θα καταφέρουν να καλύψουν τη ζήτηση».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Τραγικός επίλογος: Νεκρή βρέθηκε η αγνοούμενη ηλικιωμένη (φωτο)

Τραγικός επίλογος: Νεκρή βρέθηκε η αγνοούμενη ηλικιωμένη (φωτο)

14:29 9/4/2020

στα Τρίκαλα

Kορονοϊός και δυσκοιλιότητα: Τι πρέπει να κάνουμε στην καραντίνα

Kορονοϊός και δυσκοιλιότητα: Τι πρέπει να κάνουμε στην καραντίνα

14:18 9/4/2020

συμβουλές για τη νέα καθημερινότητα

Διευκρίνιση για τη Μεγάλη Εβδομάδα: Ναοί ανοιχτοί μόνο για τους ιερείς, όχι για τους πιστούς

Διευκρίνιση για τη Μεγάλη Εβδομάδα: Ναοί ανοιχτοί μόνο για τους ιερείς, όχι για τους πιστούς

14:01 9/4/2020

για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Στο 16,4% η ανεργία τον Ιανουάριο έναντι 18,5% τον Ιανουάριο 2019

Στο 16,4% η ανεργία τον Ιανουάριο έναντι 18,5% τον Ιανουάριο 2019

13:55 9/4/2020

ΕΛΣΤΑΤ

Σήμερα η οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Πολιτική Προστασία

Σήμερα η οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Πολιτική Προστασία

13:48 9/4/2020

έκτακτο επίδομα

Ταυτοποίησαν το πρώτο κρούσμα: Η 57χρονη που οι Κινέζοι θεωρούν ότι είναι η ασθενής 0 του κορωνοϊού

Ταυτοποίησαν το πρώτο κρούσμα: Η 57χρονη που οι Κινέζοι θεωρούν ότι είναι η ασθενής 0 του κορωνοϊού

13:37 9/4/2020

Μια πωλήτρια..

Κορονοϊός: Συνελήφθη γυναίκα επειδή... έγλειψε προϊόντα σε σουπερμάρκετ!

Κορονοϊός: Συνελήφθη γυναίκα επειδή... έγλειψε προϊόντα σε σουπερμάρκετ!

13:20 9/4/2020

στις ΗΠΑ

Οπαδικό επεισόδιο στα Πυλαιώτικα: Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα

Οπαδικό επεισόδιο στα Πυλαιώτικα: Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα

13:07 9/4/2020

επίθεση με ρόπαλα και λοστούς

Ανατολική Θεσσαλονίκη - Άνδρας βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του

Ανατολική Θεσσαλονίκη - Άνδρας βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του

13:01 9/4/2020

Αναστάτωση στην Τούμπα

2,5 δις σε δήμους και περιφέρειες με το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

2,5 δις σε δήμους και περιφέρειες με το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

12:55 9/4/2020

έως το 2023

Κλασικά Έπιπλα