Κορονοϊός: Η μύτη είναι το σημείο εισόδου του ιού στο σώμα

1/6/2020 15:37    σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες
Η μύτη είναι πιθανότατα το αρχικό σημείο από το οποίο συνήθως διεισδύει ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 στο σώμα, για να προκαλέσει στη συνέχεια τη λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τους Ρίτσαρντ Μπούτσερ και Ραλφ Μπάρικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell», σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν την ευκολία με την οποία ο νέος ιός μολύνει τα διαφορετικά είδη κυττάρων της αναπνευστικής οδού.

Διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια διαβάθμιση στην ευκολία εισόδου του ιού στα κύτταρα, η οποία μειώνεται όσο χαμηλότερα βρίσκονται. Αυτά που μολύνονται πιο εύκολα από όλα, βρίσκονται στη ρινική κοιλότητα, ενώ –στο άλλο άκρο- εκείνα τα κύτταρα που μολύνονται πιο δύσκολα, είναι όσα βρίσκονται βαθιά στους πνεύμονες.

Μάλιστα αυτή η διαβάθμιση αντιστοιχεί πολύ πιστά στην κατανομή των κυτταρικών υποδοχέων ACE-2 (του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης), μιας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός ως πύλη για να «τρυπώσει» στα κύτταρα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι συνήθως ο ιός πρώτα δημιουργεί «προγεφύρωμα» στη μύτη και μετά κατεβαίνει πιο χαμηλά στην αναπνευστική οδό. Αυτό, όπως επισημαίνουν, δείχνει τη σημασία του να φοράει κανείς μάσκα ως προληπτικό μέτρο, καθώς επίσης να κάνει συχνές πλύσεις της μύτης.

Το μέγεθος (της δόσης) μετράει

Η χρήση της μάσκας, η τήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή πολυσύχναστων χώρων έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Ακόμη κι αν κανείς εκτεθεί στον ιό, να μην εκτεθεί πολύ, δηλαδή η «δόση» που θα εισαχθεί στο σώμα του, να είναι μικρή και ελέγξιμη από το ανοσοποιητικό σύστημα του.

Αν τα σωματίδια του ιού (το ιικό φορτίο) είναι λίγα, μειώνεται η πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς και μάλιστα σοβαρά από την Covid-19. Πάντως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη σαφή απάντηση στο ερώτημα «πόσος ιός χρειάζεται για να εγκαθιδρυθεί η λοίμωξη», με άλλα λόγια «πόση είναι η ελάχιστη λοιμογόνος δόση του κορονοϊού».

Η ακριβής απάντηση είναι αδύνατη, επειδή είναι αδύνατο να «πιάσει» κανείς σε πραγματικό χρόνο την ίδια τη στιγμή της λοίμωξης. Πειράματα σε ζώα μπορούν να γίνουν, αλλά είναι ανήθικο να μολυνθούν δοκιμαστικά άνθρωποι με διαφορετικές δόσεις του κορονοϊού, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα ποιο είναι το «κατώφλι» του ιικού φορτίου, πέρα από το οποίο η λοίμωξη είναι αναπόφευκτη.

«Η αλήθεια είναι πως πραγματικά δεν ξέρουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από μια καλή εικασία», δήλωσε η ιολόγος Άντζελα Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Στην περίπτωση του κορονοϊού της νόσου SARS, η εκτιμώμενη λοιμογόνος δόση είναι μόνο μερικά εκατοντάδες σωματίδια, ενώ στον άλλο κορονοϊό της νόσου MERS η λοιμογόνος δόση εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη, μερικά χιλιάδες ιικά σωματίδια. Δεδομένου ότι ο νέος ιός είναι συγγενικός του ιού που προκάλεσε το SARS, η λοιμογόνος δόση του SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι μάλλον θα είναι μερικές εκατοντάδες σωματίδια, σύμφωνα με τη δρ Ρασμούσεν. Αυτό εξηγεί γιατί η νόσος είναι εύκολα μεταδοτική, σε συνδυασμό με το ότι οι ασθενείς με κορονοϊό είναι πιο μεταδοτικοί δύο έως τρεις μέρες πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων τους.

Επιπλέον, γίνεται πλέον ολοένα πιο αντιληπτό ότι μερικοί υπερμεταδοτικοί άνθρωποι (superspreaders) έχουν το «χάρισμα» να μεταδίδουν εύκολα το νέο ιό, είτε λόγω των ειδικών βιολογικών χαρακτηριστικών τους είτε της πολύ κοινωνικής συμπεριφοράς τους, ενώ αντίθετα άλλοι άνθρωποι τον μεταδίδουν πολύ πιο δύσκολα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμη και ανατομικά χαρακτηριστικά, όπως το σχήμα των ρουθουνιών ή η ποσότητα τριχών στη μύτη, παίζουν ρόλο πόσο εύκολα ο ιός μπορεί να εισδύσει στο σώμα από τη μύτη.

Τελικά, η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο στο αν θα κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό. Αν π.χ. ένας άνθρωπος, χωρίς να φορά μάσκα, βρεθεί κοντά σε κάποιο ασυμπτωματικό ασθενή, ιδίως αν ο τελευταίος ανήκει στην «ελίτ» των υπερμεταδοτικών, ή αν ο αέρας φυσάει έτσι ώστε τα μολυσμένα σταγονίδια του αέρα να διασταυρωθούν με τον άτυχο άνθρωπο ή αν κάποιος μπει σε ένα στενό κλειστό χώρο (π.χ. τουαλέτα χωρίς παράθυρο) όπου λίγο πριν είχε μπει κάποιος άρρωστος με Covid-19 και είχε αφήσει με την αναπνοή του σταγονίδια στον αέρα.


ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

«Αχρηστεύτηκε η πλώρη»: Αυτή είναι η φωτό της χτυπημένης φρεγάτας Λήμνος που δημοσίευσαν οι Τούρκοι (Pic)

«Αχρηστεύτηκε η πλώρη»: Αυτή είναι η φωτό της χτυπημένης φρεγάτας Λήμνος που δημοσίευσαν οι Τούρκοι (Pic)

12:25 15/8/2020

να κλάψεις ή να γελάσεις

8/10 ρεκόρ: Μπορείς να θυμηθείς το επάγγελμα του Χάρη Ρώμα σε 10 πασίγνωστες σειρές του;

8/10 ρεκόρ: Μπορείς να θυμηθείς το επάγγελμα του Χάρη Ρώμα σε 10 πασίγνωστες σειρές του;

12:21 15/8/2020

δεν ειναι εύκολο

1 κρούσμα σε 7 μήνες: Ο μοναδικός νομός της Ελλάδας που έμεινε απροσπέλαστος στον κορωνοϊο

1 κρούσμα σε 7 μήνες: Ο μοναδικός νομός της Ελλάδας που έμεινε απροσπέλαστος στον κορωνοϊο

12:20 15/8/2020

Και άλλοι 2 με ελάχιστα κρούσματα

10/10 ούτε ο ίδιος: Θυμάσαι τα ονόματα 10 πρωταγωνιστών που είδαμε στις κορυφαίες σειρές του Μπέζου;

10/10 ούτε ο ίδιος: Θυμάσαι τα ονόματα 10 πρωταγωνιστών που είδαμε στις κορυφαίες σειρές του Μπέζου;

15:44 14/8/2020

Μπες, παίξε και απόδειξέ το

Το κανόνι έσκασε: Η επιχείρηση-θαύμα που υποκλίνονταν όλοι αποδείχτηκε φούσκα δισεκατομμυρίων

Το κανόνι έσκασε: Η επιχείρηση-θαύμα που υποκλίνονταν όλοι αποδείχτηκε φούσκα δισεκατομμυρίων

15:22 14/8/2020

Φούσκα το success story

Δείχνει τα δόντια της: Η πιο όμορφη και επικίνδυνη παραλία στην Ελλάδα όταν αγριεύει δεν πλησιάζεται

Δείχνει τα δόντια της: Η πιο όμορφη και επικίνδυνη παραλία στην Ελλάδα όταν αγριεύει δεν πλησιάζεται

14:13 14/8/2020

Είστε σίγουροι ότι τολμάτε να κολυμπήσετε εκεί;

Οριστικό: Τα 2 νέα, δραστικά μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση την Κυριακή

Οριστικό: Τα 2 νέα, δραστικά μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση την Κυριακή

10:53 14/8/2020

Η απόφαση έχει ληφθεί.

Η πρώτη δήλωση της Ιωάννας μετά την επίθεση με το βιτριόλι

Η πρώτη δήλωση της Ιωάννας μετά την επίθεση με το βιτριόλι

19:21 13/8/2020

“η πρώτη έξοδός μου και πάλι στη ζωή”

Τους την έφερε ο Καρράς: Οι πρώτες φωτό των   νέων μεσημεριανών μπουζουκιών, τα σπάνε

Τους την έφερε ο Καρράς: Οι πρώτες φωτό των νέων μεσημεριανών μπουζουκιών, τα σπάνε

13:19 13/8/2020

Tου γλετζέ Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει.

Το αντίθετο της Φαίης: Μελαχρινή Θεά η νέα σύντροφος του Γιώργου Λιάγκα

Το αντίθετο της Φαίης: Μελαχρινή Θεά η νέα σύντροφος του Γιώργου Λιάγκα

13:13 13/8/2020

Οι φωτογραφίες μόλις κυκλοφόρησαν.

Κλασικά Έπιπλα