Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον με 5 πηγές χρηματοδότησης

18/1/2020 11:03    τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ
Νέου τύπου πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον που θα συνδυάζει πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

-Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές

-Τραπεζικά δάνεια,

-Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,

-Φοροαπαλλαγές και

-Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει - σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία - να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα νέα στοιχεία ως προς την χρηματοδότηση που διαφοροποιούν το νέο πρόγραμμα από το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά εφέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν. Είναι επίσης το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους. Ως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης. Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.

Επιπλέον το νέο Εξοικονομώ θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνονται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτιρίων.

Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται άμεσο όφελος για τους χρήστες των κτιρίων) καθώς μειώνεται ο λογαριασμός για το ρεύμα τα κοινόχρηστα κλπ.) καθώς και για τα επαγγέλματα της οικοδομής που συνδέονται με τις εργασίες αναβάθμισης. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού́ αποθέματος αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Το γενικό πλαίσιο του νέου προγράμματος περιέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι τα κονδύλια για εξοικονόμηση ενέργειας στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027, νέο ΕΣΠΑ) πρόκειται να αυξηθούν θεαματικά, στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έναντι 1 δις ευρώ που ήταν το σύνολο των κονδυλίων που διατέθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρουσιάζοντας το ΕΣΕΚ, στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα τρέξουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης σε κτίρια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων (το οποίο ανασχεδιάστηκε ώστε οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι) καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την βιομηχανία. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα αναμένεται μία ακόμη προκήρυξη και για κατοικίες. Δεν έχει αποφασιστεί ωστόσο αν το πρόγραμμα για τις κατοικίες θα προκηρυχθεί με τις προδιαγραφές που ίσχυαν ως τώρα, ή θα εφαρμοστούν πιλοτικά στοιχεία από το πρόγραμμα που σχεδιάζεται για τη νέα περίοδο 2021-2027.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Πώς θα γίνει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου στα πανεπιστήμια

Πώς θα γίνει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου στα πανεπιστήμια

17:48 21/8/2020

δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

17:45 21/8/2020

ο Τούρκος Πρόεδρος

Θεσσαλονίκη: 87 πρόστιμα των 150€ για μάσκες, εχθές

Θεσσαλονίκη: 87 πρόστιμα των 150€ για μάσκες, εχθές

17:33 21/8/2020

Εντατικοί έλεγχοι

Μητσοτάκης: Δωρεάν το εμβόλιο σε όλους τους Ελληνες - Δωρεάν οι μάσκες στα σχολεία

Μητσοτάκης: Δωρεάν το εμβόλιο σε όλους τους Ελληνες - Δωρεάν οι μάσκες στα σχολεία

17:22 21/8/2020

σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης

10/10 ούτε ο ίδιος: Θυμάσαι το επάγγελμα του Γιάννη Μπέζου σε 10 σειρές που πρωταγωνίστησε;

10/10 ούτε ο ίδιος: Θυμάσαι το επάγγελμα του Γιάννη Μπέζου σε 10 σειρές που πρωταγωνίστησε;

17:04 21/8/2020

Το θυμάσαι ή μπα;

Θεσσαλονίκη: Είχαν 12,5 κιλά κάνναβης μέσα σε ρόδα! (βιντεο)

Θεσσαλονίκη: Είχαν 12,5 κιλά κάνναβης μέσα σε ρόδα! (βιντεο)

14:13 21/8/2020

δύο συλλήψεις

10/10 κανείς: Σου δίνουμε 10 λαμόγια, θυμάσαι σε ποια ελληνική σειρά τα είδαμε;

10/10 κανείς: Σου δίνουμε 10 λαμόγια, θυμάσαι σε ποια ελληνική σειρά τα είδαμε;

12:54 21/8/2020

Το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και εμείς παίζουμε...

Νέα «ανάφλεξη»: 40 ελληνικά πλοία σε απόσταση βολής απ’ το Oruc Reis

Νέα «ανάφλεξη»: 40 ελληνικά πλοία σε απόσταση βολής απ’ το Oruc Reis

12:44 21/8/2020

Η ένταση κλιμακώνεται

«Φαινόμενο Bleve»: Το τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική που θέρισε όσους βρίσκονταν σε ακτίνα 200m

«Φαινόμενο Bleve»: Το τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική που θέρισε όσους βρίσκονταν σε ακτίνα 200m

11:30 21/8/2020

Ένα τροχαίο οδήγησε σε μια εθνική τραγωδία.

Επανεκκίνηση πλειστηριασμών από Οκτώβριο θέλουν οι τράπεζες

Επανεκκίνηση πλειστηριασμών από Οκτώβριο θέλουν οι τράπεζες

00:08 21/8/2020

έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο

Κλασικά Έπιπλα