Μόνιμη εθνική πολιτική το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» έως το 2030

1/8/2026 14:40    με κάλυψη από τον Τακτικό Προϋπολογισμό
 Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεσμοθετεί τη συνέχιση του μεγαλύτερου προγράμματος προληπτικής ιατρικής στη χώρα, του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», διασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή του από αμιγώς εθνικούς πόρους έως το 2030.

   Διασφαλίζονται 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και προχωρούν οι διοικητικές και τεχνικές διαδικασίες ώστε οι πολίτες να αρχίσουν εκ νέου να λαμβάνουν τα δωρεάν παραπεμπτικά στα κινητά τους τηλέφωνα. Έτσι, το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζει να καλύπτει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, καθώς και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

   Επίσης δίνεται λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με τα ενέσιμα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας προκειμένου να συνεχίσουν την θεραπεία τους 43.500 δικαιούχοι. Εντάσσεται στο εθνικό σκέλος, ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς πληρωμές και εκδίδονται οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για τον επανασχεδιασμό του με εθνική χρηματοδότηση για τις 8 προβλεπόμενες δόσεις.

   Ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

   «Με την τροπολογία που καταθέσαμε, το "ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ" αποκτά μόνιμη θέση στην εθνική πολιτική Υγείας έως το 2030. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που υλοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας, από το οποίο έχουν ήδη ωφεληθεί αθροιστικά περισσότεροι από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας, δεν σταματά με την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με απόφαση του Πρωθυπουργού και με εξασφαλισμένους εθνικούς πόρους, ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, διασφαλίζουμε τη συνέχιση και την περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεων πρόληψης», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης.

   Πρόσθεσε ότι στο εθνικό σκέλος εντάσσεται και το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα προς όφελος των πολιτών. «Η πρόληψη δεν είναι μια πρόσκαιρη δράση ούτε ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης. Είναι βασικός πυλώνας ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, επανασχεδιάζουμε το μέλλον του "ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ", διασφαλίζοντας τη συνέχιση των παροχών για τους δικαιούχους και την εφαρμογή όσων έχουμε ανακοινώσει», κατέληξε ο υπουργός.

   Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

   «Ο Πρωθυπουργός αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι οι δεσμεύσεις του μετατρέπονται σε απτά αποτελέσματα για κάθε πολίτη. Θεσμοθετώντας και επίσημα την Πρόληψη ως νέο Πυλώνα στο ΕΣΥ, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην Υγεία και φέρνουμε τη φροντίδα σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, δωρεάν για κάθε πολίτη».



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Νέα καμπάνια από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων «Kalamaria Meets Youth Organisations»

Καλαμαριά: Νέα καμπάνια από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων «Kalamaria Meets Youth Organisations»

20:15 3/8/2026

συνεχίζει τις καινοτόμες πρωτοβουλίες

Καλαμαριά: Τσουχτερά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες σκύλων - Μέχρι και 1000€ - Έλεγχοι σε διάφορες περιοχές

Καλαμαριά: Τσουχτερά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες σκύλων - Μέχρι και 1000€ - Έλεγχοι σε διάφορες περιοχές

19:51 3/8/2026

εφαρμογή τήρησης της νομοθεσίας

Καλαμαριά: Το ΑΠΘ συγχαίρει τον Πέτρο Γκαϊδατζή - Ο φοιτητής ιατρικής στην κορυφή της Ευρώπης

Καλαμαριά: Το ΑΠΘ συγχαίρει τον Πέτρο Γκαϊδατζή - Ο φοιτητής ιατρικής στην κορυφή της Ευρώπης

19:36 3/8/2026

«Από το αμφιθέατρο... στην κορυφή..

Θεσσαλονίκη: Νεαροί μπήκαν σε ψιλικατζίδικο και χτύπησαν υπάλληλο

Θεσσαλονίκη: Νεαροί μπήκαν σε ψιλικατζίδικο και χτύπησαν υπάλληλο

19:31 3/8/2026

τον έστειλαν στο νοσοκομείο

Καλαμαριά: Άγνωστοι βανδάλισαν την Χηλής μόλις έγινε η ανάπλαση - Ζημιές και στην πλατεία Ύδρας

Καλαμαριά: Άγνωστοι βανδάλισαν την Χηλής μόλις έγινε η ανάπλαση - Ζημιές και στην πλατεία Ύδρας

18:55 3/8/2026

έκκληση απο τον δήμο

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

16:41 3/8/2026

Από την Εταιρεία Ύδρευσης...

Μετρό Καλαμαριάς - Ταχιάος: Μας αιφνιδίασε και εμάς, δε λέω ημερομηνία να μην διαψευστώ!

Μετρό Καλαμαριάς - Ταχιάος: Μας αιφνιδίασε και εμάς, δε λέω ημερομηνία να μην διαψευστώ!

16:25 3/8/2026

ο υφυπουργός σε μια αναλυτική συνέντευξη

Κλασικά Έπιπλα