Ανατροπή: Ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019

16/11/2020 21:05    Ιταλία
Ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ιταλία πολύ νωρίτερα από αυτό που πιστευόταν μέχρι τώρα - ίσως και από τον Σεπτέμβριο του 2019 - σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου (INT) του Μιλάνο, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι ίσως είχε εξαπλωθεί εκτός Κίνας νωρίτερα από τις σχετικές εκτιμήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει ότι ο κορονοϊός και η COVID-19, η αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί, ήταν άγνωστα πριν αναφερθεί το ξέσπασμα της επιδημίας στην Γουχάν, στην κεντρική Κίνα, στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Αλλά έχει ανακοινώσει πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ο ιός να κυκλοφορούσε σιωπηρά αλλού».

Ο ΠΟΥ ανέφερε τη Δευτέρα ότι εξετάζει τα αποτελέσματα από την Ιταλία και τις επιπλέον πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν εκεί το Σαββατοκύριακο και ότι ζητά διευκρινίσεις.

Ο «ασθενής 0» στην Ιταλία εντοπίστηκε στις 21 Φεβρουαρίου σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο, στην βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των Ιταλών ερευνητών, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Tumori Journal του INT, το 11,6% των 959 υγιών εθελοντών, που συμμετείχαν σε έναν δοκιμαστικό έλεγχο για καρκίνο των πνευμόνων από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Μάρτιο του 2020, είχαν αναπτύξει αντισώματα κορονοϊού πολύ πριν από τον Φεβρουάριο.

Ενα επιπλέον τεστ αντισωμάτων SARS-CoV-2 διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Σιένα για την ίδια έρευνα με τίτλο «Απροσδόκητος εντοπισμός αντισωμάτων SARS-CoV-2 στην προ της πανδημίας περίοδο στην Ιταλία».

Εδειξε ότι τέσσερις περιπτώσεις, που χρονολογούνται έως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ήταν θετικές για αντισώματα, πράγμα που σημαίνει ότι προσβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο Reuters ο Τζοβάνι Απολόνε, εκ των συντακτών της μελέτης.

«Αυτό είναι το βασικό εύρημα: άνθρωποι χωρίς συμπτώματα όχι μόνο βρέθηκαν θετικοί μετά τα ορολογικά τεστ, αλλά είχαν και αντισώματα ικανά να σκοτώσουν τον ιό», δήλωσε ο Απολόνε.

«Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να κυκλοφορεί στον πληθυσμό για πολύ καιρό και με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, όχι επειδή εξαφανίζεται, μόνο για να σημειώσει και πάλι έξαρση», δήλωσε.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τους συντάκτες της μελέτης «για να συζητήσει και να προγραμματίσει περαιτέρω αναλύσεις των διαθέσιμων δειγμάτων και την εξακρίβωση των αποτελεσμάτων της εξουδετέρωσης».

Ιταλοί ερευνητές δήλωσαν στον Reuters τον Μάρτιο ότι είχαν καταγράψει έναν υψηλότερο από τον συνηθισμένο αριθμό σοβαρών περιστατικών πνευμονίας και γρίπης στη Λομβαρδία το τελευταίο τρίμηνο του 2019, σε μια ένδειξη ότι ο νέος κορονοϊός ίσως κυκλοφορούσε νωρίτερα σε σχέση με ό,τι πιστευόταν.

(με πληροφορίες από Reuters, Skynews, ΑΠΕ)

huffingtonpost


Επόμενο Προηγούμενο
 

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:00 27/6/2025

Από Τετάρτη 27 Ιουνίου έως και Τετάρτη 2 Ιουλίου

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

14:13 27/6/2025

H οικονομική δύναμη και η φιλία με Αντετοκούνμπο

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

14:01 27/6/2025

Ξεκινάει από Δευτέρα 30 Ιουνίου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 27/6/2025

Παρασκευή 27/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 26/6/2025

Πέμπτη 26/6

Οι Γιώργος Σαμπάνης Live στο θέατρο Γης

Οι Γιώργος Σαμπάνης Live στο θέατρο Γης

20:00 25/6/2025

Πέμπτη 26/6

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

17:00 25/6/2025

Πέμπτη 26/6

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

11:33 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

20:30 24/6/2025

Σημαντική παρέμβαση για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών

Κλασικά Έπιπλα