Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα στη Θεσσαλονίκη

17/1/2020 16:02    Αναμονή 25 μερες
Καθημερινό φαινόμενο είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, με συνέπεια εκατοντάδες ασθενείς να περιμένουν 20-25 μέρες μέχρι να βρεθεί το φάρμακό τους ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι δεν το βρίσκουν ποτέ. Το πρόβλημα αυτό, αν και είναι παλιό, όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά επιδεινώνεται ταλαιπωρώντας τους φαρμακοποιούς και θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς, επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα για σχεδόν όλες τις παθήσεις και οι φαρμακοποιοί κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν το αναγκαίο φάρμακο για τους ασθενείς τους, αναζητώντας το είτε από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης είτε και σε άλλους νομούς, κυρίως μέσω των ομάδων φαρμακοποιών στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς σπάνια μια συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν. Επίσης συχνές είναι οι περιπτώσεις, που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης των σκευασμάτων, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν ξανά το γιατρό τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική αγωγή τους.

“ Κοινό χαρακτηριστικό των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ότι πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους” δηλώνει ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει ότι ο ΦΣΘ έχει στείλει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την πλήρη λίστα των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη και μειωμένη επάρκεια και πλέον η ευθύνη για τη λύση του προβλήματος είναι στα χέρια του ΕΟΦ.



Επόμενο Προηγούμενο