Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

17/6/2025 11:18    Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με έμφαση σε δράσεις για νέους και τρίτη ηλικία
Μια σπουδαίας σημασίας συνάντηση Δημάρχων και Αντιδημάρχων των πόλεων μελών του Δικτύου Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας, όπου αποφασίστηκε η επαναδραστηριοποίηση και αναγέννηση του Δικτύου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της Καλαμαριάς.

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου υποδέχθηκε στο γραφείο της εκπροσώπους από τους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπoντίων Νήσων, Λαμιέων, Μυτιλήνης, Πρέβεζας, Χανίων και πολυμελή αντιπροσωπεία του Δήμου Πάφου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος.

Το Δίκτυο, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 και είχε σημαντική παρουσία σε δράσεις και εκδηλώσεις στο παρελθόν, είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πάφου, δίνεται νέα ώθηση στη συνεργασία.

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς που συντόνισε την συνάντηση, καλωσόρισε τους αιρετούς μέλη του Δικτύου και σε δηλώσεις της μετά το τέλος της παραγωγικής συζήτησης, τόνισε πως «οι αποφάσεις που λάβαμε δεν θα μείνουν σε επίπεδο εθιμοτυπίας, αλλά θα λειτουργήσουν ως σταθεροί δίαυλοι επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης Κύπρου και Ελλάδας».

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος υπογράμμισε ότι «το Δίκτυο μετράει 30 χρόνια ζωής και τώρα του δίνουμε θεσμική παρουσία και ουσιαστικό περιεχόμενο, προς όφελος των κοινωνιών που υπηρετούμε».

Στην συνάντηση εργασίας τα μέλη του Δικτύου Αδελφοποιημένων πόλεων αποφάσισαν την έναρξη δράσεων που θα τονώσουν τους δεσμούς τους στον πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα.

Οι βασικοί άξονες δράσεων του Δικτύου περιλαμβάνουν:

Ενίσχυση της συνεργασίας με την αδελφοποίηση Γυμνασίων των πόλεων-μελών, με τη συνδρομή και επιστημονική εποπτεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ετήσιο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, με συμμετοχή Κέντρων Τρίτης Ηλικίας από τις επτά πόλεις, που θα διοργανώνεται κάθε Μάιο ή Ιούνιο. Την επιστημονική επίβλεψη θα έχει η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Πάφου, η οποία θα καταγράψει και θα προωθήσει παραδοσιακές συνταγές από Κύπρο, Επτάνησα, Αιγαίο, Κρήτη, Κεντρική και Νότια Ελλάδα και Πόντο και Μικρά Ασία.
Ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού και Λαογραφίας στην Πάφο, που θα πραγματοποιείται την 1η Παρασκευή του Οκτωβρίου, με τη στήριξη των ελληνικών πόλεων.
Ετήσιο Διαγωνισμό Διηγήματος για μαθητές Γυμνασίου, με δυνατότητα ταξιδιού στην Πάφο για τους τρεις πρώτους νικητές και τους γονείς τους.
Περιοδεύουσα έκθεση για την ιστορία της Πάφου, που θα ταξιδέψει στις έξι ελληνικές πόλεις-μέλη, εμπλουτισμένη με εκθέματα και για την ιστορία των ελληνικών πόλεων, προωθώντας τη γνώση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Στην συνάντηση αποφασίστηκε επίσης οι Δήμοι του Δικτύου να κρατούν διαδοχικά την προεδρία του, με την αρχή να κάνει ο Δήμος Πάφου, ενώ τον Ιούλιο του 2027 την προεδρία θα αναλάβει ο Δήμος Καλαμαριάς.

Στην σύσκεψη εργασίας που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, συμμετείχαν η Δήμαρχος Καλαμαριάς, ο Δήμαρχος Πάφου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νικόλαος Γεωργάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Θωμάς Βλάσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων, Ιωάννης Γιαννακάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λαμιέων Ειρήνη Σόλια και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Μυτιλήνης, Νίκος Γιαννάκας.

Ο Δήμος Καλαμαριάς εκφράζει τη δέσμευσή του να στηρίξει ενεργά το Δίκτυο και να συμβάλει στην επιτυχή υλοποίηση των δράσεων που θα προάγουν την πολιτισμική ανταλλαγή και την κοινωνική συνοχή.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά - Ψηφιακή πλατφόρμα για την ανεργία

Καλαμαριά - Ψηφιακή πλατφόρμα για την ανεργία

14:40 18/1/2018

ενημέρωση ανέργων σε πραγματικό χρόνο για θέσεις εργασίας

Τέλος στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκης - Σποράδων

Τέλος στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκης - Σποράδων

12:51 18/1/2018

Άκαρπη απέβη η συντονισμένη προσπάθεια των τριών δημάρχων///

Καλαμαρια: Ο δημιουργικός κόσμος των βιβλιοθηκών. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Καλαμαρια: Ο δημιουργικός κόσμος των βιβλιοθηκών. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

12:45 18/1/2018

Δείτε τα προγράμματα των παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου

Καλαμαριά: Πότε θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα ΣΤ΄ διμήνου 2017

Καλαμαριά: Πότε θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα ΣΤ΄ διμήνου 2017

12:43 18/1/2018

Αντιδημαρχία Κονωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας

«Επίπεδο θάλασσας» από υδρογονάνθρακες βρέθηκε στον Τιτάνα!

«Επίπεδο θάλασσας» από υδρογονάνθρακες βρέθηκε στον Τιτάνα!

12:39 18/1/2018

ΦΩΤΟ NASA

Έρχεται το VAR στη Superleague!

Έρχεται το VAR στη Superleague!

12:37 18/1/2018

Video Assistant Replay

Οι επαγγελματίες της Καλαμαριάς δεν κάνουν εκπτώσεις στο θέμα της Μακεδονίας

Οι επαγγελματίες της Καλαμαριάς δεν κάνουν εκπτώσεις στο θέμα της Μακεδονίας

12:20 18/1/2018

εμπορικός σύλλογος ΕΡΜΗΣ

Σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

Σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

10:02 11/1/2018

1η τακτική συνεδρίαση

Καλαμαρια - Κατάρτιση του Στρατολογικού Πίνακα των Αρρένων που γεννήθηκαν 2002

Καλαμαρια - Κατάρτιση του Στρατολογικού Πίνακα των Αρρένων που γεννήθηκαν 2002

09:58 11/1/2018

Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι μαθητές...

Νέο πληροφοριακό σύστημα «ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Νέο πληροφοριακό σύστημα «ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΩΝ»

09:24 11/1/2018

22/1/2018 ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Κλασικά Έπιπλα