Κοτζιάς: Επεκτείνεται η κυριαρχία της χώρας μετά από 70 χρόνια

20/10/2018 18:18    ο απερχόμενος υπ. Εξωτερικών
«Η χώρα, μ' αυτή την κυβέρνηση έκανε μια δημοκρατική ενεργητική εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα, με στόχο προοπτικής, βλέποντας μακριά, έχοντας στρατηγική συγκροτημένη και συγκροτώντας συμμαχίες», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Κοτζιάς είπε πως κάτω από την ηγεσία του, «η κυβέρνηση μας, το υπουργείο μας, μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τον βούρκο που βρέθηκε, να ξεπεράσουμε την ανυποληψία και να ξεπεράσουμε μια κατάσταση που δεν μας ακούγανε».

Σήμερα, πρόσθεσε, «όχι μόνο μας ακούν, όχι μόνο ζητούν τη γνώμη μας, αλλά θέλουν τη γνώμη μας» και δήλωσε ευτυχής για τα συγχαρητήρια που πήρε από όλους τους συναδέλφους τους για τη δουλειά που έκανε. 

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, στο Κυπριακό, στις διεθνείς συμμαχίες που δημιούργησε η χώρα, στην ανάδειξη του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της και στη σύσταση 16 διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί εκφράζοντας μάλιστα την περηφάνεια του, τόσο για την παραπομπή στη δικαιοσύνη 93 υποθέσεων διαφθοράς στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και για τη σαφή νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. 

«Ευτυχής για το βήμα ελπίδας στο Μακεδονικό»

«Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα μπροστά στο πρόβλημα του Σκοπιανού, στο Μακεδονικό», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και ευχαρίστησε τους Ζ. Ζάεφ, Ν. Δημητρόφ και τους 80 βουλευτές της γειτονικής χώρας που ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας. Χαρακτήρισε, δε, ως παραδοξολογία το γεγονός να είναι ευτυχής παρότι έχει παραιτηθεί: «Ευτυχής γιατί φεύγουμε έχοντας κάνει ένα σοβαρό βήμα, βήμα ελπίδος για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας που τόσο σκληρά δουλέψαμε». 

«Αλλάξαμε την ατζέντα του Κυπριακού»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κοτζιάς στο Κυπριακό. Επισήμανε πως «αλλάξαμε την ατζέντα του», τοποθετώντας στην πραγματική διεθνή βάση του, το θέμα της κατοχής και της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων, θέτοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. «Ένα ζήτημα που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει» συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Για πρώτη φορά βγήκαμε από διαπραγματεύσεις χωρίς blame game σε βάρος μας και έχοντας διασφαλίσει ότι ο επόμενος γύρος θα ξεκινήσει από θέσεις πολύ ορθότερες και πιο πραγματιστικές για τη χώρα μας».

ΑΟΖ με Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο

Ο κ. Κοτζιάς έκανε ειδική αναφορά και στην ΑΟΖ, λέγοντας πως έχουν γίνει σοβαρά βήματα. «Είμαστε σε μια σοβαρή φάση τελικής διαπραγμάτευσης με την Ιταλία, με την Αλβανία, θα γίνει ο 10ος γύρος όπως συμφωνήσατε με τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, ο 10ος γύρος της Τεχνικής Επιτροπής, για να καταλήξουμε, για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο».

«Αθλιότητες τα περί απορρήτων των τελευταίων ημερών»

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πολύ υπερήφανος για την παραπομπή 93 συνολικά υποθέσεων διαφθοράς στον Εισαγγελέα, σημειώνοντας: «κάποιοι που κάνουν τους αδιάφθορους σήμερα ρίχνοντας λάσπη με τα βρώμικά τους χέρια, δεν θέλησαν ποτέ να τα καταγράψουν αυτά, αφορούν υποθέσεις από κατάχρηση χρημάτων μέχρι πώληση βίζας, ακόμα έχουμε και περιπτώσεις για ασυνόδευτα μωρά 14 μηνών, καθείς μπορεί να καταλάβει περί τίνος επρόκειτο. Και τα πιάσαμε όλα αυτά».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων αυτών των υποθέσεων, δεν ήταν ένα αυστηρό μέτρο, ήταν ένα μέτρο που το οφείλουμε στους έντιμους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ και στην πατρίδα. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ρητή αναφορά στα απόρρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και στον ειδικό νόμο που θέτει σαφείς διαδικασίες για τον έλεγχό τους. Ανέφερε πως το υπουργείο Εξωτερικών είναι το μόνο υπουργείο όπου τα απόρρητα κονδύλια ελέγχονται και αποστέλλονται στη Βουλή. 

Αναφερόμενος στη συζήτηση των τελευταίων ημερών περί απορρήτων κονδυλίων, τα χαρακτήρισε «αθλιότητες» και επίσημανε: «δείχνουν ότι σε πάρα πολλές πλευρές ακόμα της ελληνικής κοινωνίας, λείπει η σοβαρότητα και η δημοκρατική ευαισθησία. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Αν ήταν αληθινά αυτά που έλεγαν και τα κάνουν συνειδητά, είναι σα να δίνουν ανθρώπους, ίσα να λένε σε τρίτες χώρες «μη συνεργάζεστε με τους Έλληνες διότι θα σας δώσουν στο τέλος στη δημοσιότητα, θα σας εκθέσουν, θα σας βάλουν σε κινδύνους». «Είναι άθλιοι αυτοί που το κάνουν».

Στο σημείο αυτό, σημείωσε: «ποιος θα μας εμπιστευθεί αν δεν επιδείξουμε σοβαρότητα συνολικά, όπως επιδείξαμε, και είμαι ευτυχής, εμείς εδώ στο υπουργείο; Διότι αυτό το ζήτημα είναι κι ένα ζήτημα, η σοβαρότητα, η νηφαλιότητα, η αίσθηση ευθύνης, είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα κι ευθύνη, η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει με την αίσθηση κάποιων ότι μπορεί να τα δίνουμε όλα και να τ' απαξιώνουμε όλα διότι έτσι μας βολεύει».

«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι καμάρι για τη χώρα μας»

Τέλος, ολοκληρώνοντας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε «καθείς φεύγει από κάπου, παίρνοντας μαζί του μνήμες, αγάπες, στενοχώριες, αλλά είμαι ευτυχισμένος σήμερα γιατί φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του Μακεδονικού με την υποστήριξή σας και φεύγω δίνοντας τα Προεδρικά Διατάγματα που επεκτείνουν την κυριαρχία της πατρίδας μας, της κοινής μας πατρίδας που τόσο αγαπάμε». Στην κατεύθυνση αυτή, είπε «δίνουμε μια χώρα πιο δυνατή απ' ό,τι παραλάβαμε», ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που του ανέθεσε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και τους συνεργάτες του για τη βοήθεια στο έργο του. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και «όλους αυτούς που ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων με Κύπρο, Τουρκία, Αλβανία, FYROM, που χάρις σ' αυτή τη συλλογικότητα κάναμε αυτό το έργο» και σημείωσε: «Δεν υπάρχουν ξύπνιοι υπουργοί, δεν υπάρχουν ταλέντα μεγάλα παραπάνω από το φυσιολογικό των ανθρώπων. Υπάρχουν οντότητες και συλλογικότητες. Αυτό είναι καμάρι για τη χώρα μας και είναι ένα υπουργείο διαμάντι». 




Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλασικά Έπιπλα