Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

31/3/2025 13:45    Δύο υπουργεία
Δύο υπουργεία, μια πολυδιάστατη συνεργασία, ένας στόχος: η απλούστευση των διαδικασιών όλων εκείνων που θέλουν να εξυπηρετηθούν από το Δημόσιο. Πολίτες και επιχειρήσεις. Με διαδικασίες εξπρές, στηριζόμενες σε κομβικές μεταρρυθμίσεις και έργα αλλά και τη συνεργασία με όλους όσοι το επιθυμούν, με στόχο τη διαμόρφωση ενός καλύτερου δημόσιου τομέα.

Σε όλα τα παραπάνω αποσκοπεί η συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έρχεται να σταματήσει οριστικά τα… κακώς κείμενα του ελληνικού Δημοσίου και της εξυπηρέτησης όλων εκείνων που αναζητούσαν λύσεις και δεν μπορούσαν να τις βρουν μέσα σε μια άνευ προηγούμενου γραφειοκρατική διαδικασία που «πλήγωνε» την εικόνα των φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, των Δήμων κ.ο.κ.

Η «φαρέτρα» των δύο Υπουργείων είναι γεμάτη όπλα. Ψηφιακά όπλα που καθημερινά λύνουν τα… χέρια των πολιτών και των επιχειρήσεων, προσβλέποντας σε μια συνολική και κεντρική εξυπηρέτηση, μέσω μιας ενιαίας ψηφιακής υποδοχής εξυπηρέτησης.

My Street, Gov.gr, κατάργηση προσκόμισης «δημοφιλών» πιστοποιητικών (οικογενειακής κατάστασης, γέννησης) για την ολοκλήρωση διοικητικών διαδικασιών με Δημόσιους Φορείς, αξιολόγηση υπηρεσιών και φορέων κεντρικής κυβέρνησης από το σύνολο των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (περίπου 4 εκατ. εγγραφές), αξιολόγηση Μετωπικών Υπηρεσιών Δημοσίου Τομέα από αποδεδειγμένους χρήστες αυτών είναι μερικά μόνο από τα ψηφιακά εφόδια που έχουν πολίτες και επιχειρήσεις για να αλλάξουν την εικόνα του Δημοσίου.

Κατάργηση «δημοφιλών» πιστοποιητικών

Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζονται για την κατάργηση της έκδοσης και της προσκόμισης «δημοφιλών» πιστοποιητικών (Δηματολογικά πιστοποιητικά όπως οικογενειακής κατάστασης και γέννησης), τα οποία απαιτούνται για την ολοκλήρωση διοικητικών διαδικασιών με Δημόσιους Φορείς. Η «πληροφορία» που υπάρχει σε αυτά τα πιστοποιητικά θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας εύκολα και γρήγορα επιταχύνοντας τις διοικητικές διαδικασίες στις οποίες απαιτούνταν οι πολίτες να προσκομίσουν αυτά τα πιστοποιητικά. Οι πολίτες θα γλιτώνουν γραφειοκρατία, καθώς δε θα χρειάζεται να προσκομίζουν πιστοποιητικά των οποίων τα στοιχεία υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατάργηση και της ψηφιακής γραφειοκρατίας που συχνά δημιουργείται με την επανειλημμένη έκδοση και προσκόμιση πιστοποιητικών.

To MyStreet ήρθε για να οργανώσει τους κοινόχρηστους χώρους

Η τελευταία προσθήκη, το MyStreet, προβλέπεται στον Νόμο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διακυβέρνηση των δεδομένων του Δημοσίου, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Στοχεύει στην οργάνωση και διαφάνεια της χρήσης κοινόχρηστων χώρων από επιχειρήσεις, προσφέροντας τα πολύγωνα των µισθώσεων δηµόσιου χώρου όπου κάθε σηµείο του χάρτη εµφανίζει πληροφορίες σχετικά µε την άδεια που έχει λάβει το κατάστηµα για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων. Η έναρξη του MyStreet για τους Δήμους (εισαγωγή ενεργών μισθώσεων) θα γίνει στις 4 Απριλίου, ενώ στις 16 του ίδιου μήνα, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες μέσω APP (για iOS & Android).

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εορτή των Αγίων Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ

Εορτή των Αγίων Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ

12:47 17/6/2018

17 Ιουνίου

Μητροπολίτης Καλαμαριας: Να μην υπογραφεί η συμφωνία του Μακεδονικού ζητήματος

Μητροπολίτης Καλαμαριας: Να μην υπογραφεί η συμφωνία του Μακεδονικού ζητήματος

09:35 17/6/2018

ἀγωνία, θλίψη καί ἀγανάκτηση

Καλαμαριά - Εκδηλώσεις από το σύλλογο Μπουμπουλίνα το Σαββατοκύριακο

Καλαμαριά - Εκδηλώσεις από το σύλλογο Μπουμπουλίνα το Σαββατοκύριακο

05:09 16/6/2018

''από το ξερίζωμα στο ρίζωμα''

Μετρό - Οι εκδηλώσεις σημερα Σάββατο στους ανοιχτούς σταθμούς

Μετρό - Οι εκδηλώσεις σημερα Σάββατο στους ανοιχτούς σταθμούς

05:07 16/6/2018

Δωρεάν εκδηλώσεις

Προσλήψεις έξι πτυχιούχων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Προσλήψεις έξι πτυχιούχων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

05:01 16/6/2018

δειτε λεπτομέρειες

Επιστήμονες μετέτρεψαν αρσενικά ποντίκια σε θηλυκά!

Επιστήμονες μετέτρεψαν αρσενικά ποντίκια σε θηλυκά!

04:59 16/6/2018

Βρετανία

Πρόσληψη δύο εποχικών στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Πρόσληψη δύο εποχικών στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

04:58 16/6/2018

8 μηνες

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν νεογέννητοι πλανήτες

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν νεογέννητοι πλανήτες

04:53 16/6/2018

νέα τεχνική εντοπισμού

Φωτογράφησαν το «γεύμα» μιας μαύρης τρύπας

Φωτογράφησαν το «γεύμα» μιας μαύρης τρύπας

04:51 16/6/2018

Καταγράφηκαν εικόνες..

Ο Κοτζιάς φέρνει στη Βουλή απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ για το σκοπιανό

Ο Κοτζιάς φέρνει στη Βουλή απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ για το σκοπιανό

04:49 16/6/2018

παλαιότερων κυβερνήσεων

Κλασικά Έπιπλα