Θεσσαλονίκη: Τοξικό νέφος - Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα - Τί λένε οι Πνευμονολόγοι (βιντεο)

6/7/2026 11:02    Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων
Το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο, σκέπασε μεγάλος μέρος της Θεσσαλονίκης, με την Καλαμαριά να δέχεται μεγάλη ποσότητα. (διαβάστε σχετικά εδώ)

Τον κώδωνα του κινδύνου για το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε από τη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ωραιόκαστρο έκρουσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις» επισημαίνοντας ότι από την καύση πλαστικών και άλλων οργανικών υλικών παράγονται χιλιάδες χημικές ουσίες, αρκετές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές ή ακόμη και καρκινογόνες.

«Η καύση τέτοιων υλικών παρέχει χιλιάδες ουσίες. Υπάρχουν κατηγορίες που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα τοξικές και κάποιες καρκινογόνες», ανέφερε, εξηγώντας ότι στο νέφος περιλαμβάνονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, διοξίνες, πτητικές οργανικές ενώσεις, μέταλλα και άλλες επικίνδυνες ουσίες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5, τα οποία, όπως είπε, είναι εισπνεόμενα και αποτελούν την πρώτη και σημαντικότερη επιβάρυνση για την υγεία.

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας,Μάτα Τσικρικά, έκρουσε στο ΕΡΤnews τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του τοξικού νέφους στην υγεία τονίζοντας ότι «οι πλέον ευάλωτες ομάδες είναι τα μικρά παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, καθώς και όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως το βρογχικό άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Παράλληλα ανέφερε ότι «οι πρώτες ώρες μετά την έκθεση στον καπνό είναι οι πιο κρίσιμες» γι αυτό και πρέπει να μην υπάρχει εφησυχασμός.


Μιλώντας τόσο για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο Ωραιόκαστρο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές όπου τις τελευταίες μέρες έχουν ξεσπάσει εστίες φωτιάς σε αστικό και δασικό περιβάλλον η κα Τσικρικά δήλωσε στην εκπομπή «Επικαιρότητα» πως οι επιστημονικές μελέτες και η εμπειρία από προηγούμενες μεγάλες πυρκαγιές δείχνουν ότι ο καπνός και τα μικροσωματίδια δεν επηρεάζουν μόνο τις περιοχές όπου εκδηλώνονται οι φωτιές, αλλά μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω των ανέμων, επιβαρύνοντας την ποιότητα του αέρα.

«Οι πλέον ευάλωτες ομάδες είναι τα μικρά παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, καθώς και όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως το βρογχικό άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Αυξημένος κίνδυνος υπάρχει και για τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα» ανέφερε η πρόεδρος των πνευμονολόγων.

Αναφερόμενη στην έκθεση στο τοξικό νέφος που για δεύτερη μέρα επηρεάζει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων των ασθενών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει ακόμη και σε νοσηλεία, προκειμένου να λάβουν εξειδικευμένη θεραπεία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι όσοι εμφανίσουν επίμονο βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο ή δυσφορία στο στήθος, σύγχυση, έντονο πονοκέφαλο, αδυναμία ή καταβολή, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους και να απευθυνθούν σε δομή υγείας για αξιολόγηση.

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας απηύθυνε ταυτόχρονα ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες μετά την έκθεση στον καπνό, και να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Μιλώντας για τα μικρά παιδιά, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους όταν η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη.

Σε περίπτωση αναγκαίας μετακίνησης με αυτοκίνητο, συνέστησε επίσης τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να χρησιμοποιείται η ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα, ενώ υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και των υπηρεσιών που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης μετά από κάλεσμα του Μητροπολίτου Ιουστίνου (φωτο)

Καλαμαριά: Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης μετά από κάλεσμα του Μητροπολίτου Ιουστίνου (φωτο)

11:58 6/7/2026

δήλωσε βαθιά συγκινημένος

Θεσσαλονίκη: Τοξικό νέφος - Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα - Τί λένε οι Πνευμονολόγοι (βιντεο)

Θεσσαλονίκη: Τοξικό νέφος - Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα - Τί λένε οι Πνευμονολόγοι (βιντεο)

11:02 6/7/2026

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων

Καλαμαριά: Τον συνέλαβαν - Οδηγούσε μηχανή χωρίς δίπλωμα

Καλαμαριά: Τον συνέλαβαν - Οδηγούσε μηχανή χωρίς δίπλωμα

10:06 6/7/2026

Στην αυτόφωρη σύλληψη 6 ατόμων

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

10:00 6/7/2026

σήμερα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης

Καλαμαριά: Έκτακτη διακοπή νερού σε εξέλιξη

Καλαμαριά: Έκτακτη διακοπή νερού σε εξέλιξη

09:36 6/7/2026

σύμφωνα με την ΕΥΑΘ

Νεκρή στο αυτοκίνητό της η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη – Από ανακοπή καρδιάς

Νεκρή στο αυτοκίνητό της η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη – Από ανακοπή καρδιάς

09:33 6/7/2026

πέθανε αιφνιδίως το απόγευμα

Καλαμαριά: Με εκδηλώσεις σε Κόδρα και πλατεία Δημαρχείου τιμήθηκαν οι πεσόντες της Κύπρου (φωτο)

Καλαμαριά: Με εκδηλώσεις σε Κόδρα και πλατεία Δημαρχείου τιμήθηκαν οι πεσόντες της Κύπρου (φωτο)

22:35 5/7/2026

αφιερωμένες στον Καλαμαριώτη ήρωα

Κλασικά Έπιπλα