Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

17/3/2025 12:03    H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης
“H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης και της προσφυγιάς, στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως κρατήσαμε ζωντανές τις ρίζες μας από τη Μικρά Ασία, έτσι και σήμερα υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη λήθη. Η τέχνη και η ιστορία δε μπορούν να σβηστούν, γιατί, όπως ‘Είναι βαθιά η ρίζα, δεν τη φτάνει ο άνεμος'”.
Με τα λόγια αυτά η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου καλωσόρισε στον Πολυχώρο Τέχνης του Remezzo, στην παραλία της Αρετσούς, μία ακόμα μεγάλη έκθεση τιμής, μνήμης και αγώνα για την τουρκική εισβολή και κατοχή, που φιλοξενεί ο Δήμος Καλαμαριάς.

“Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί προϊόν της άριστης συνεργασίας του Δήμου Καλαμαριάς με τη Μητρόπολή μας και τις οργανώσεις της Κύπρου και ειδικά της Κυπριακής Νεολαίας. Είναι αποτέλεσμα της ενότητάς μας και ξέρουμε καλά ότι όταν οι Έλληνες ενώνονται, δημιουργούν και διαπρέπουν” τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνος, που τέλεσε και τα εγκαίνια της έκθεσης «1974-2025: Η τούρκικη εισβολή-κατοχή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου ευχαρίστησε θερμά τη Δήμαρχο Καλαμαριάς και τον Δήμο για την συνεργασία και τη φιλοξενία της έκθεσης που αποτελεί δημιούργημα του Μητροπολίτη Κύκκου.

“Η Καλαμαριά είναι ο βασικότερος πυλώνας μας στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όχι μόνο ως προς τη φιλοξενία, αλλά και ως προς την αρωγή σε κάθε μας εκδήλωση. Η σταθερή σας υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και για την Κύπρο είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ένας μεγάλος Δήμος είναι πάντα εκεί για εμάς” τόνισε ο Πρόξενος.
Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, Κώστα Σταματάρη, ο οποίος τόνισε ότι με την συνεργασία της η Καλαμαριά ισχυροποιεί τα θεμέλια του αγώνα της Κύπρου ενάντια στην τουρκική κατοχή, ενώ ο πρόεδρος της Νεολαίας, Δανιήλ Μιτσής επισήμανε ότι “η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή ενός λαού. Η Καλαμαριά που γεννήθηκε από την προσφυγιά, στέκεται στο πλευρό μας στον αγώνα. Ο πολιτισμός δε σβήνει, η μνήμη δεν ξεριζώνεται”.

Στους δεσμούς που ενώνουν την Καλαμαριά με την Κύπρο και στην σχέση που βασίζεται σε γερά θεμέλια αγάπης, αλληλεγγύης και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός, ενώ για την συνεργασία της Καλαμαριάς με την Κύπρο και τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη μεγάλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το κυπριακό ζήτημα μίλησε ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση στο εμβληματικό κτήριο του Remezzo έδωσαν οι μουσικοί και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της Καλαμαριάς που ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια και μουσικές, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και η Νεολαία Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, περιλαμβάνει θεματικές ενότητες, και παρέχει την δυνατότητα στους επισκέπτες και την κοινωνία συνολικά να γίνουν μάρτυρες του πολυδιάστατου αντίκτυπου της εισβολής στην Κύπρο. Θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και είναι επισκέψιμη και από τα σχολεία.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Έγραψε ιστορία η Κροατία: Νίκησε 2-1 την Αγγλία και πάει τελικό

Έγραψε ιστορία η Κροατία: Νίκησε 2-1 την Αγγλία και πάει τελικό

00:39 12/7/2018

παραταση

Αρχιερατική Αγρυπνία απόψε στην Μητρόπολη Καλαμαριάς

Αρχιερατική Αγρυπνία απόψε στην Μητρόπολη Καλαμαριάς

20:01 11/7/2018

Τετάρτη 11 Ιουλίου

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο κουφωμάτων

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο κουφωμάτων

19:50 11/7/2018

στην περιοχή του Λαγκαδά

Έρευνα από την Ασφάλεια για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Έρευνα από την Ασφάλεια για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

19:49 11/7/2018

τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας

Βραβείο για τη διαχείριση του προσφυγικού στο δήμο Θεσσαλονίκης

Βραβείο για τη διαχείριση του προσφυγικού στο δήμο Θεσσαλονίκης

19:47 11/7/2018

από την Le Monde

Πρόσληψη 147 ατόμων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πρόσληψη 147 ατόμων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

19:40 11/7/2018

προκήρυξη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πότε ξεκινούν τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πότε ξεκινούν τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια

19:36 11/7/2018

πρόεδρος της Αττικό Μετρό

Επίτροπος Χαν: «Αναδιάρθρωση» συνόρων αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας

Επίτροπος Χαν: «Αναδιάρθρωση» συνόρων αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας

19:30 11/7/2018

διευκρινήσεις

Οριστικό: Τον Μάιο οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές

Οριστικό: Τον Μάιο οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές

19:22 11/7/2018

βιντεο

Κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις για το Σκοπιανό - Απέλαση διπλωματών!

Κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις για το Σκοπιανό - Απέλαση διπλωματών!

19:12 11/7/2018

video

Κλασικά Έπιπλα