Κι όμως - Το φως των κινητών και των υπολογιστών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου!

3/8/2020 16:36    Νέα ερευνητική μελέτη
Το τεχνητό μπλε φως που εκπέμπουν οθόνες υπολογιστών, κινητών, τάμπλετ και τηλεοράσεων, έχει συσχετιστεί με επιπτώσεις για την υγεία, όπως οι διαταραχές ύπνου, η παχυσαρκία και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Νέα ερευνητική μελέτη με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Μανώλη Κογεβίνα, επιστημονικό διευθυντή στο Institute for Global Health (ISGlobal) της Βαρκελώνης, επιβεβαίωσε τη συσχέτιση μεταξύ του αστικού εξωτερικού φωτισμού, και ιδίως του μπλε φωτός, και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 2.000 ενήλικες στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, εκ των οποίων οι 660 έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι υπόλοιποι επελέγησαν τυχαία από τον τοπικό πληθυσμό για τις ανάγκες της έρευνας.

Τα επίπεδα τεχνητού φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της νύχτας καθορίστηκαν με τη χρήση δορυφορικών λήψεων από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Τα συμπεράσματα της μελέτης και από τις δύο πόλεις κατέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν τον υψηλότερο βαθμό έκθεσης στο μπλε φως διέτρεχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό που είχε μικρότερη έκθεση.

Η νυχτερινή έκθεση στο φως, ειδικά το μπλε φως, μπορεί να μειώσει την παραγωγή και την έκκριση μελατονίνης αναλόγως της έντασης και του μήκους κύματος του φωτός, εξηγεί ο κ. Κογεβίνας σημειώνοντας πως υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τις συνέπειες του φωτός στα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία.

Αναφέρει πάντως ότι η έρευνα για τις πιθανές συνέπειες βρίσκεται σε αρχικά στάδια και απαιτείται περαιτέρω δουλειά για την έκδοση ορθών, τεκμηριωμένων συστάσεων.

Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες, οι οποίοι και έχει διαπιστωθεί σε προγενέστερες μελέτες για τις αρνητικές επιπτώσεις του μπλε φωτός στην υγεία πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατατάσσει τη νυχτερινή εργασία ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο -ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου συσχετίζονται με τον υψηλότερο κίνδυνο.

Προηγούμενη μελέτη του Institute for Global Health της Βαρκελώνης είχε εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος παγκοσμίως μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Μανώλης Κογεβίνας, επιστημονικός διευθυντής του Severo Ochoa Distinction στο ISGlobal.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology.


onmed

Επόμενο Προηγούμενο
 

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

12:00 30/5/2025

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 30/5/2025

Παρασκευή 30/5

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

20:39 29/5/2025

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της παράδοσης δίπλα στη θάλασσα! 1/06 - 6:00 μμ - 10:00 μμ

Η Παιδική Παράσταση Ο Μάγος του Οζ στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

Η Παιδική Παράσταση Ο Μάγος του Οζ στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

17:00 29/5/2025

Κυριακή 1/6

Συνεδρίαση της επιτροπής εμποροπανηγύρεων

Συνεδρίαση της επιτροπής εμποροπανηγύρεων

15:06 29/5/2025

Παρασκευή 30/05

Νέος, σύγχρονος φωτισμός στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα

Νέος, σύγχρονος φωτισμός στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα

11:31 29/5/2025

Στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου του δημοτικού φωτισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 29/5/2025

Πέμπτη 29/5

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

20:00 28/5/2025

Ανοιχτά καταστήματα μέχρι 12

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

11:54 28/5/2025

Αναλυτικά τις τιμές ανά ζώνη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

11:48 28/5/2025

Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα