Ποιοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις

2/6/2020 15:58    Τι επηρεάζει την απόφαση
Το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, καθώς και η επιθυμία να δημιουργηθεί μία ρομαντική σχέση διαρκείας φαίνεται να επηρεάζουν την απόφαση των νέων ενηλίκων για το αν θα χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό στο σεξ. Αυτό αναφέρει μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research.

Οι ερευνητές μελέτησαν πώς 157 ετεροφυλόφιλοι άνδρες, 177 ετεροφυλόφιλες γυναίκες και 106 ομοφυλόφιλοι άνδρες ηλικίας από 18- 25 ετών χειρίζονται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό ή όχι κατά τη σεξουαλική επαφή.

Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε μια υποθετική συνάντηση με έναν νέο σύντροφο είτε για περιστασιακό σεξ είτε για ρομαντική σχέση και κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη στάση τους, την πιθανότητα να επιλέξουν αν θα έκαναν σεξ με προφυλακτικό ή χωρίς και ποιο θα ήταν το κίνητρό τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τρεις ομάδες ανθρώπων ακολουθούσαν διαφορετικές διαπραγματευτικές στρατηγικές σχετικά με τη χρήση του προφυλακτικού. Οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες συνήθιζαν να επιλέγουν μία πιο παθητική στάση και ήταν πιο πιθανό να συμφωνήσουν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες συνήθιζαν να ακολουθούν πιο κατηγορηματικές πρακτικές όπως ακόμα και άρνηση του σεξ για να επιβάλουν αυτό που οι ίδιες επιθυμούσαν, ενώ οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έτειναν να στοχεύουν σε μία ισορροπία επιλέγοντας πιο διαλλακτικές στρατηγικές συγκριτικά με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, αλλά παράλληλα στρατηγικές που δεν οδηγούσαν σε αντιπαράθεση.

Τα ευρήματα ενδεχομένως εξηγούν γιατί ορισμένοι νέοι άνθρωποι επιλέγουν το απροφύλακτο σεξ ακόμα και όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ενώ μπορούν να εξηγήσουν ορισμένα από τα κίνητρα τα οποία καθοδηγούν τις επιλογές για σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Για παράδειγμα, η μελέτη αναφέρει ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις όταν βρίσκονται σε μια πιο σοβαρή σχέση με προοπτικές.

Οι συγγραφείς κατέληξαν αναφέροντας πως τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την πολιτική και την πρόληψη και θα έπρεπε να δρομολογηθεί η δημιουργία πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων επιμόρφωσης για τη σεξουαλική υγεία.

«Κατανοώντας ποιοι παράγοντες καθιστούν δυσκολότερη την αναγνώριση του κινδύνου κατά τη σεξουαλική επαφή, όπως η επιθυμία για ένα μακροχρόνιο ρομαντικό δεσμό ή η οικειότητα με τον σύντροφο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη πρόληψη», δήλωσε η Δρ. Shayna Skakoon-Sparling, από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Η μελέτη είναι παρατηρητική έτσι δεν μπορούν να βγουν κάποια σταθερά συμπεράσματα. Οι συγγραφείς δεν εξέτασαν άλλες κατηγορίες ανθρώπων όπως οι ομοφυλόφιλες γυναίκες και άλλες μειονότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη γενικότητα των ευρημάτων. Σημείωσαν επίσης ότι ένα υποθετικό σενάριο ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει επαρκώς το τι θα έκαναν οι συμμετέχοντες στην πραγματική ζωή.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 

Πρόσκληση υποβολής νέων αιτήσεων για τις κενές θέσεις

Πρόσκληση υποβολής νέων αιτήσεων για τις κενές θέσεις

13:00 13/6/2025

Που προέκυψαν σχετικά με τις εμποροπανηγύρεις έτους 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 13/6/2025

Παρασκευή 13/6

6 χιλιόμετρα ακτής, μία αποστολή

6 χιλιόμετρα ακτής, μία αποστολή

20:00 12/6/2025

14/06 - 8:00 πμ - 7:00 μμ

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

18:00 12/6/2025

Από Πέμπτη 12 Ιουνίου έως και Τετάρτη 18 Ιουνίου

Η Καλαμαριά φιλοξενεί τη συνάντηση των Δημάρχων του Δικτύου Πάφου

Η Καλαμαριά φιλοξενεί τη συνάντηση των Δημάρχων του Δικτύου Πάφου

11:14 12/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 12/6/2025

Πέμπτη 12/6

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

20:00 11/6/2025

Στην Νικ. Πλαστήρα αυτό το Σαββατοκύριακο (14-15/6)

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:05 11/6/2025

Από Πέμπτη 5/6 ως Τετάρτη 11/6

Ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για τους βανδαλισμούς στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο

Ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για τους βανδαλισμούς στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο

15:09 11/6/2025

Εικόνες καταστροφής

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 11/6/2025

Τετάρτη 11/6

Κλασικά Έπιπλα