Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προειδοποίηση για κακόβουλο λογισμικό μέσω mail

23/10/2020 16:27    «Δούρειος Ιππος»
Συνημμένο κακόβουλο αρχείο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία «Δούρειος Ιππος», αποστέλλεται σε πολίτες μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), η οποία εφιστά την προσοχή τους.

Το θύμα λαμβάνει μήνυμα από άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο το εμφανιζόμενο όνομα αποστολέα είναι υπαρκτό και ανήκει στη λίστα επαφών του, το περιεχόμενο του μηνύματος αποτελεί απόσπασμα προηγούμενης συνομιλίας μεταξύ του εμφανιζόμενου αποστολέα και άλλης επαφής (ή και του ίδιου του θύματος), ενώ εχει επισυναφθεί αρχείο (συνήθως τύπου word), το οποίο εμπεριέχει κακόβουλο εκτελέσιμο κώδικα.

Αυτό το είδος του κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για να ανοίξουν «κερκόπορτες» σε ένα σύστημα με σκοπό ο επιτιθέμενος να αποκτήσει τον έλεγχο της προσβληθείσας συσκευής, για να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα του χρήστη και για να κατεβάσει και να εκτελέσει άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Η ΔΔΗΕ συνιστά στους χρήστες του διαδικτύου τα εξής:

- Να παρατηρούν τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιδιαίτερα τις διαφορές στο εμφανιζόμενο όνομα και το email του αποστολέα.

- Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να τα διατηρούν εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

- Στις περιπτώσεις που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά τα μηνύματα, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

- Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία έκδοσή τους, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

- Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματός τους.

- Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.

- Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών συσκευών τους (tablet και έξυπνα κινητά τηλέφωνα).

Περισσότερες οδηγίες και συμβουλές ΕΔΩ





Επόμενο Προηγούμενο
 

Αλεξιπτωτιστής: Δεν ντρόπιασα κανέναν

Αλεξιπτωτιστής: Δεν ντρόπιασα κανέναν

20:01 15/3/2019

ανάρτηση στο facebook

Σύγκρουση αυτοκινήτου με πατίνι στην Καλαμαριά!

Σύγκρουση αυτοκινήτου με πατίνι στην Καλαμαριά!

19:56 15/3/2019

το πρώτο επισήμως καταγεγραμμένο τροχαίο

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο 17χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο 17χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

19:51 15/3/2019

Συνελήφθη η οδηγός

Στους 49 οι νεκροί από το μακελειό σε τζαμί της Ν. Ζηλανδίας

Στους 49 οι νεκροί από το μακελειό σε τζαμί της Ν. Ζηλανδίας

19:49 15/3/2019

O ένοπλος άνοιξε πυρ στα δύο τεμένη

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έρχεται στην Καλαμαριά

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έρχεται στην Καλαμαριά

00:42 12/3/2019

στις 16 Μάρτη

Ο Ερντογάν αποκλείει το μισό Αιγαίο για ασκήσεις με παράνομη NAVTEX

Ο Ερντογάν αποκλείει το μισό Αιγαίο για ασκήσεις με παράνομη NAVTEX

00:31 12/3/2019

«Μυρίζει» μπαρούτι

Δύο σεισμοί στην Θεσσαλονίκη

Δύο σεισμοί στην Θεσσαλονίκη

00:24 12/3/2019

μικροί αλλα ιδιαίτερα αισθητοί

111 τα θύματα της γρίπης!

111 τα θύματα της γρίπης!

09:35 8/3/2019

337 τα βαριά περιστατικά

Άγρια συμπλοκή κρατουμένων με έναν νεκρό και 8 τραυματίες

Άγρια συμπλοκή κρατουμένων με έναν νεκρό και 8 τραυματίες

09:29 8/3/2019

στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού

«Πόλεμο» στο αντιεμβιολιαστικό κίνημα κήρυξε το Facebook

«Πόλεμο» στο αντιεμβιολιαστικό κίνημα κήρυξε το Facebook

09:27 8/3/2019

stop στην παραπληροφόρηση

Κλασικά Έπιπλα