Έφυγαν τα ΜΑΤ από τα νησιά

27/2/2020 12:09    σήμερα το πρωι
Αναχώρησαν, στις 9 σήμερα το πρωί, από το λιμάνι της Μυτιλήνης οι άνδρες της Αστυνομίας (διμοιρίες ΜΑΤ - ΥΜΕΤ). Με το ίδιο πλοίο θα μετακινηθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στο νησί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κατασκευασθεί νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Η αναχώρηση έγινε από τη Μυτιλήνη με το πλοίο "Νήσος Ρόδος" το οποίο εκτάκτως δρομολογήθηκε προκειμένου να μεταφέρει από το νησί τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 12 το μεσημέρι το ίδιο πλοίο παρέλαβε από τη Χίο τις αντίστοιχες δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως με αποφάσεις που έλαβαν οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. του Παλλεσβιακού Εργατουπαλληλικοού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται και σήμερα η γενική απεργία.

Το χρονικό των χτεσινών επεισοδίων 

Πολύ δύσκολη η χτεσινή ημέρα για τη Λέσβο. Η γενική απεργία που είχε κηρύξει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ανταποκρίθηκαν σε αυτή όλοι οι φορείς του νησιού, είχε σαν αποτέλεσμα το σφράγισμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση, που ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ενώ η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στην κλειστή γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που ήταν κλειστή λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές μετακινήθηκαν με κάθε τρόπο προς την Καράβα και το Διαβολόρεμα, τα δυο άκρα του δρόμου που οδηγεί στον επιταγμένο χώρο των 261 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστεί η σχεδιαζόμενη νέα δομή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο.

Η άφιξη τους στην Καράβα από τη μεριά της Μυτιλήνης ή από τη μεριά του Μανταμάδου και στο Διαβολόρεμα, αύξησε την πίεση προς τους άνδρες των ΜΑΤ. Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν ήταν άγριες και εξελίχθηκαν, είτε μέσα στα χωράφια, είτε στο μέσον του δρόμου.

Το απομεσήμερο, ομάδες διαδηλωτών μέσα από δασικά μονοπάτια, έφτασαν στου Καβακλή, την επιταγμένη έκταση, όπου βρισκόταν άνδρες των ΜΑΤ και μηχανήματα που πραγματοποιούσαν εργασίες για την κατασκευή της νέας δομής. Στο οροπέδιο αυτό εξελίχθηκε άγρια μάχη με πετροπόλεμο από μεριάς διαδηλωτών και με τα ΜΑΤ να απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τελικά τα ΜΑΤ υποχώρησαν, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων υπέστησαν σοβαρές ζημιές δυο κλούβες της ΕΛΑΣ.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστή η απόφαση για αποκλιμάκωση των δυνάμεων της αστυνομίας. Η αναχώρηση από το Διαβολόρεμα ήταν σχετικά εύκολη, παρά τις συγκρούσεις που τη συνόδευσαν.

Στην Καράβα τα πράγματα ήταν δυσκολότερα, αφού η αστυνομία είναι εγκλωβιστεί μεταξύ διαδηλωτών από το Μανταμάδο από τα βόρεια, από τη Μυτιλήνη από τα νότια και από το Καβακλή, που μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ βγήκαν στα πλάγια της Αστυνομίας. Μετά από διαπραγματεύσεις, με την καταλυτική συμβολή του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, του προέδρου της κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή, των βουλευτών Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγήθηκαν με ασφάλεια εκτός του κλοιού των διαδηλωτών. Μάλιστα, επικεφαλής της πορείας των αστυνομικών ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να μην υπάρξουν ενέργειες σε βάρος των ανδρών της ΕΛΑΣ.

Τόσο στην Καράβα, όσο και στο Διαβολόρεμα, παρέμειναν μεγάλες ομάδες διαδηλωτών που περιφρουρούν την έκταση. Διαδηλωτές παρέμειναν και στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή.



ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Έξοδος με sms!

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Έξοδος με sms!

15:54 22/3/2020

πιθανό διάγγελμα

Φάση τρία: Τηλεϊατρική και 10 νοσοκομεία αποκλειστικά για κορονοϊό

Φάση τρία: Τηλεϊατρική και 10 νοσοκομεία αποκλειστικά για κορονοϊό

15:31 22/3/2020

ΕΣΥ

Ιταλός πρόεδρος: Να μην ακολουθήσει η Ευρώπη την οδυνηρή μας πορεία

Ιταλός πρόεδρος: Να μην ακολουθήσει η Ευρώπη την οδυνηρή μας πορεία

15:15 22/3/2020

συγκλονίζει ο Σέρτζιο Ματαρέλα

Προσοχή: Για απάτη μέσω sms ενημερώνει ο Κωτσόβολος

Προσοχή: Για απάτη μέσω sms ενημερώνει ο Κωτσόβολος

15:13 22/3/2020

δήθεν δωρίζουν κινητό

Κορoνοϊός: Τεράστια κενά στα νοσοκομεία από το προσωπικό που νοσεί

Κορoνοϊός: Τεράστια κενά στα νοσοκομεία από το προσωπικό που νοσεί

15:08 22/3/2020

ΠΟΕΔΗΝ

Βαρθολομαίος: Να προστατεύει ο Θεός όλους τους ανθρώπους από τον κορονοϊό

Βαρθολομαίος: Να προστατεύει ο Θεός όλους τους ανθρώπους από τον κορονοϊό

15:06 22/3/2020

ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Έκτακτο: Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων στο Σέιχ Σου

Έκτακτο: Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων στο Σέιχ Σου

14:08 22/3/2020

απόφαση του περιφερειάρχη

Κορονοϊός: 1.685 οι νεκροί στο Ιράν

Κορονοϊός: 1.685 οι νεκροί στο Ιράν

13:55 22/3/2020

129 το τελευταίο 24ωρο

Κορονοϊός: 233 συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων

Κορονοϊός: 233 συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων

13:13 22/3/2020

ανά την Ελλάδα

Κορονοϊός: To απόρρητο σχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: To απόρρητο σχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση κυκλοφορίας

13:03 22/3/2020

lockdown

Κλασικά Έπιπλα