Ποιοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις

2/6/2020 15:58    Τι επηρεάζει την απόφαση
Το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, καθώς και η επιθυμία να δημιουργηθεί μία ρομαντική σχέση διαρκείας φαίνεται να επηρεάζουν την απόφαση των νέων ενηλίκων για το αν θα χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό στο σεξ. Αυτό αναφέρει μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research.

Οι ερευνητές μελέτησαν πώς 157 ετεροφυλόφιλοι άνδρες, 177 ετεροφυλόφιλες γυναίκες και 106 ομοφυλόφιλοι άνδρες ηλικίας από 18- 25 ετών χειρίζονται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό ή όχι κατά τη σεξουαλική επαφή.

Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε μια υποθετική συνάντηση με έναν νέο σύντροφο είτε για περιστασιακό σεξ είτε για ρομαντική σχέση και κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη στάση τους, την πιθανότητα να επιλέξουν αν θα έκαναν σεξ με προφυλακτικό ή χωρίς και ποιο θα ήταν το κίνητρό τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τρεις ομάδες ανθρώπων ακολουθούσαν διαφορετικές διαπραγματευτικές στρατηγικές σχετικά με τη χρήση του προφυλακτικού. Οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες συνήθιζαν να επιλέγουν μία πιο παθητική στάση και ήταν πιο πιθανό να συμφωνήσουν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες συνήθιζαν να ακολουθούν πιο κατηγορηματικές πρακτικές όπως ακόμα και άρνηση του σεξ για να επιβάλουν αυτό που οι ίδιες επιθυμούσαν, ενώ οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έτειναν να στοχεύουν σε μία ισορροπία επιλέγοντας πιο διαλλακτικές στρατηγικές συγκριτικά με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, αλλά παράλληλα στρατηγικές που δεν οδηγούσαν σε αντιπαράθεση.

Τα ευρήματα ενδεχομένως εξηγούν γιατί ορισμένοι νέοι άνθρωποι επιλέγουν το απροφύλακτο σεξ ακόμα και όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ενώ μπορούν να εξηγήσουν ορισμένα από τα κίνητρα τα οποία καθοδηγούν τις επιλογές για σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Για παράδειγμα, η μελέτη αναφέρει ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις όταν βρίσκονται σε μια πιο σοβαρή σχέση με προοπτικές.

Οι συγγραφείς κατέληξαν αναφέροντας πως τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την πολιτική και την πρόληψη και θα έπρεπε να δρομολογηθεί η δημιουργία πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων επιμόρφωσης για τη σεξουαλική υγεία.

«Κατανοώντας ποιοι παράγοντες καθιστούν δυσκολότερη την αναγνώριση του κινδύνου κατά τη σεξουαλική επαφή, όπως η επιθυμία για ένα μακροχρόνιο ρομαντικό δεσμό ή η οικειότητα με τον σύντροφο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη πρόληψη», δήλωσε η Δρ. Shayna Skakoon-Sparling, από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Η μελέτη είναι παρατηρητική έτσι δεν μπορούν να βγουν κάποια σταθερά συμπεράσματα. Οι συγγραφείς δεν εξέτασαν άλλες κατηγορίες ανθρώπων όπως οι ομοφυλόφιλες γυναίκες και άλλες μειονότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη γενικότητα των ευρημάτων. Σημείωσαν επίσης ότι ένα υποθετικό σενάριο ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει επαρκώς το τι θα έκαναν οι συμμετέχοντες στην πραγματική ζωή.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 

Φαρμακεία και κορονοϊός: Ελλείψεις, τιμές και άυλη συνταγογράφηση

Φαρμακεία και κορονοϊός: Ελλείψεις, τιμές και άυλη συνταγογράφηση

18:29 29/3/2020

πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου

Σαρώνουν σε θεάσεις: Οι 3 ταινίες που έχει δει όλη η Ελλάδα στην καραντίνα (Vids)

Σαρώνουν σε θεάσεις: Οι 3 ταινίες που έχει δει όλη η Ελλάδα στην καραντίνα (Vids)

18:17 29/3/2020

Μένουμε σπίτι

Κορονοϊός: 38 νεκροί, 1.156 κρούσματα, 69 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: 38 νεκροί, 1.156 κρούσματα, 69 διασωληνωμένοι

18:12 29/3/2020

νέα ενημέρωση

Αποφυλακίζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου με εγγύηση 150.000€

Αποφυλακίζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου με εγγύηση 150.000€

18:10 29/3/2020

ο πρώην υπουργός

Κορονοϊός: Απαγόρευση λειτουργιών στις εκκλησίες μέχρι 11 Απριλίου

Κορονοϊός: Απαγόρευση λειτουργιών στις εκκλησίες μέχρι 11 Απριλίου

17:54 29/3/2020

Παρατείνονται τα μέτρα

Θεσσαλονίκη: Βγήκε ο ήλιος, επανήλθε και ο κόσμος στη νέα παραλία! (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Βγήκε ο ήλιος, επανήλθε και ο κόσμος στη νέα παραλία! (ΦΩΤΟ)

17:20 29/3/2020

Θεσσαλονικείς όλων των ηλικιών

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι 2 αλλαγές της κυβέρνησης που αυστηροποιούν το μέτρο

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι 2 αλλαγές της κυβέρνησης που αυστηροποιούν το μέτρο

17:15 29/3/2020

Τι θα αλλάξει

Καλαμαριά: Τα μέτρα που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση για στήριξη πολιτών και εργαζομένων

Καλαμαριά: Τα μέτρα που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση για στήριξη πολιτών και εργαζομένων

15:45 29/3/2020

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς

Γεωργιάδης: Ξεχάστε φέτος την πασχαλινή έξοδο - Κάντε υπομονή άλλον ένα μήνα

Γεωργιάδης: Ξεχάστε φέτος την πασχαλινή έξοδο - Κάντε υπομονή άλλον ένα μήνα

15:15 29/3/2020

video

Νέο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία: 838 σε ένα 24ωρο

Νέο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία: 838 σε ένα 24ωρο

15:09 29/3/2020

διάγγελμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός

Κλασικά Έπιπλα