ΕΦΕΤ: Τι να προσέξουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι

25/2/2020 17:37    ενόψει της Καθαράς Δευτέρας
Κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τις διατροφικές μας συνήθειες, προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων  νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας  ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
 
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :

Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
 
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
Να  έχουν  αντανακλαστικές  κινήσεις  στα  μάτια,  στις  κεραίες  και  στα  πόδια  όταν  είναι ζωντανά.
 
Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία. 

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

 

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Οικονομικές και πεντανόστιμες: 3 ταβέρνες με χορταστικά πιάτα που μπαίνουν στα must του καλοκαιριού (Pics)

Οικονομικές και πεντανόστιμες: 3 ταβέρνες με χορταστικά πιάτα που μπαίνουν στα must του καλοκαιριού (Pics)

18:41 26/5/2023

Κόντρα στην ακρίβεια

Δεν αναγνωρίζεται με τη νέα της εικόνα: Η Κυριακή Τσανικίδη του Power of Love άλλαξε εικόνα και μοιάζει άλλη (Vid)

Δεν αναγνωρίζεται με τη νέα της εικόνα: Η Κυριακή Τσανικίδη του Power of Love άλλαξε εικόνα και μοιάζει άλλη (Vid)

18:40 26/5/2023

Άλλος άνθρωπος η μελαχρινή του ριάλιτι του ΣΚΑΪ.

Κρατάμε τους νέους μακριά από το κάπνισμα

Κρατάμε τους νέους μακριά από το κάπνισμα

14:08 26/5/2023

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, την Τετάρτη 31η Μαΐου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:05 26/5/2023

Παρασκευή 26/5, Σάββατο 27/5και Κυριακή 28/5

Με μαγιό, απόλυτα φυσική: Η σπάνια φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη από τα γυρίσματα της «Μανταλένας» το 1960 (Pic)

Με μαγιό, απόλυτα φυσική: Η σπάνια φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη από τα γυρίσματα της «Μανταλένας» το 1960 (Pic)

22:56 25/5/2023

Πριν γίνει η απόλυτη σταρ του ελληνικού σινεμά.

Τι φτιάχνει ο άνθρωπος: Το μεγαλύτερο σουβλάκι στην Ελλάδα είναι τόσο νόστιμο όσο το μέγεθός του (Pics)

Τι φτιάχνει ο άνθρωπος: Το μεγαλύτερο σουβλάκι στην Ελλάδα είναι τόσο νόστιμο όσο το μέγεθός του (Pics)

20:54 25/5/2023

Το μεγαλύτερο σουβλάκι της πρωτεύουσας

Νόστιμες και γιγαντιαίες μερίδες: Η ταβέρνα με τα παραγεμισμένα πιάτα χορταίνει και το πιο δυνατό πιρούνι

Νόστιμες και γιγαντιαίες μερίδες: Η ταβέρνα με τα παραγεμισμένα πιάτα χορταίνει και το πιο δυνατό πιρούνι

20:03 24/5/2023

Κλασική, οικονομική και αγαπημένη

«Θρίλερ» με τις πιτζάμες της μικρής Μαντλίν στη λίμνη: Η σοκαριστική φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα (Pic)

«Θρίλερ» με τις πιτζάμες της μικρής Μαντλίν στη λίμνη: Η σοκαριστική φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα (Pic)

20:02 24/5/2023

Γιατί χτενίζεται η περιοχή γύρω και μέσα στη λίμνη.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:24 24/5/2023

Τετάρτη 24/5 και Πέμπτη 25/5

«Σχέσεις με όρια, ασφαλείς σχέσεις»

«Σχέσεις με όρια, ασφαλείς σχέσεις»

13:23 24/5/2023

Μια ομιλία για την αξία των ορίων στις σχέσεις μας με τους άλλους

Κλασικά Έπιπλα