Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες το Άγιο Όρος

10/4/2020 14:14    λόγω ζημιών από την κακοκαιρία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να ανακηρυχθεί τη Δευτέρα (13.04) το Άγιο Όρος για έξι μήνες.

Η μοναστική κοινότητα υπέβαλε το σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. Η Περιφέρεια διαβίβασε το αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο γενικός γραμματέας εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη, Α. Τζιτζικώστα, να προχωρήσει στην κήρυξη της περιοχής.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Μπάμπης Στεργιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι το 'Αγιο Όρος επλήγη ιδιαίτερα από τις βροχοπτώσεις και την κακοκαιρία που διήρκεσαν από την περασμένη Παρασκευή ως την περασμένη Δευτέρα.

Ανέφερε ότι η κήρυξη του Αγίου Όρους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, αφού νωρίτερα υποβληθούν στην Περιφέρεια οι εκθέσεις των μηχανικών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το υπουργείο Εξωτερικών ενώ, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, εφόσον χρειαστεί και αποφασιστεί, θα μεταβούν στην περιοχή μηχανήματα για να ξεκινήσουν τη διαδικασία των αποκαταστάσεων και των καθαρισμών. Επισημαίνεται, ότι ζημιές έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο ενώ έγιναν και κατολισθήσεις.

Λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας κηρύχθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κιλκίς, ο Δήμος Κιλκίς, ο δήμος Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και οι δήμοι Σιθωνίας και Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Οι καταστροφές

Σήμερα αναμένεται να αφιχθεί κλιμάκιο τεχνικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου, σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία της Ιεράς Κοινότητας, να εξεταστεί η κατάσταση. Με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου, έγινε αυτοψία από κλιμάκιο μηχανικών του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το οδικό δίκτυο από Δάφνη προς Καρυές έχει διακοπεί σε τρία σημεία, όπου το οδόστρωμα υποχώρησε και η οδική συγκοινωνία διεξάγεται από παρακαμπτήριους, με μικρά μόνο οχήματα.

Ζημιές υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο που συνδέει μεταξύ τους ορισμένα μοναστήρια, όπως π.χ. τη μονή Βατοπέδιου και τη μονή Παντοκράτορος, καθώς επίσης και τις Καρυές με τις μονές Χιλανδαρίου, Κοσταμονίτου, Δοχειαρείου και Ζωγράφου, όπου η συγκοινωνία γίνεται από τη θάλασσα, μέσω του λιμανιού της Δάφνης και στη συνέχεια οδικώς από παρακαμπτήριους προς τις Καρυές.

Τα μοναστήρια, που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Αθωνικής Πολιτείας (Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου, Καρακάλου, Φιλοθέου, Βατοπεδίου κ.α.), λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και των περιορισμών κίνησης για την πανδημία, δεν εξυπηρετούνται αυτή την εποχή με θαλάσσια συγκοινωνία. Η συγκοινωνία γίνεται μόνο από παράδρομους και μόνο με μικρά οχήματα, ενώ δεν είναι εφικτή η κίνηση μεγαλύτερων οχημάτων, φορτηγών για προμήθειες και φάρμακα, βυτίων για καύσιμα, κ.α.

«Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της έλλειψης αυτή την περίοδο της θαλάσσιας συγκοινωνίας για αυτές τις μονές, από τη Δάφνη, να εξασφαλίσουμε από εκεί πρόσβαση. Μικρά οχήματα μπορούν να περάσουν, από παράδρομους, αλλά έχει αυξηθεί κατά πολύ ο χρόνος της συγκοινωνίας. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε και αναμένουμε και βοήθεια από την πολιτεία, ώστε να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημίες» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, εκπροσωπώντας την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους ο αρχιγραμματέας, πατήρ Κοσμάς.

Ήδη, μηχανήματα της τεχνικής υπηρεσίας της Ιεράς Κοινότητας έχουν προβεί σε διανοίξεις δρόμων και σε απομακρύνσεις φερτών υλικών από σημεία του οδικού δικτύου, επίσης, έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις και ορισμένοι δρόμοι έχουν κλείσει από φερτά υλικά.

Ζημιές έχουν επισημανθεί και στο δίκτυο ύδρευσης σε ορισμένα κτίρια και καταστήματα στις Καρυές και σε μονές, όπως η μονή Παντοκράτορος. Καταστροφές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκληθεί και στον αρσανά της συγκεκριμένης μονής.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Εξαπάτησαν και έκλεψαν 28.000 ευρώ από ηλικιωμένο

Εξαπάτησαν και έκλεψαν 28.000 ευρώ από ηλικιωμένο

17:23 9/4/2020

στην Πιερία

300 εκατομμύρια κόκκινα αβγά τσουγκρίζονται το Πάσχα στην Ελλάδα

300 εκατομμύρια κόκκινα αβγά τσουγκρίζονται το Πάσχα στην Ελλάδα

17:21 9/4/2020

τώρα στην πανδημία;

Θεσσαλονίκη: Τέλος σε επικίνδυνα κτίρια και εστίες μόλυνσης – Σε 4 περιοχές

Θεσσαλονίκη: Τέλος σε επικίνδυνα κτίρια και εστίες μόλυνσης – Σε 4 περιοχές

17:16 9/4/2020

αναλυτικά οι εργασίες

O πιο γκρινιάρης: Το ανδρικό ζώδιο που είναι το πιο ανυπόφορο στην καραντίνα

O πιο γκρινιάρης: Το ανδρικό ζώδιο που είναι το πιο ανυπόφορο στην καραντίνα

17:13 9/4/2020

Έχουμε την καραντίνα, έχουμε και την γκρίνια του

Τούρκος καθηγητής: Έπρεπε να σκοτώσουμε τους πρώτους ασθενείς με κορονοιό!

Τούρκος καθηγητής: Έπρεπε να σκοτώσουμε τους πρώτους ασθενείς με κορονοιό!

17:04 9/4/2020

Αλί Ντεμιρσόι

Καλαμαριά: Συναγερμός στο νοσοκομείο

Καλαμαριά: Συναγερμός στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" μετά από κρούσμα κορονοϊού

16:52 9/4/2020

σε καραντίνα προσωπικό

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει για τον κορονοϊό από τον Νοέμβριο

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει για τον κορονοϊό από τον Νοέμβριο

15:08 9/4/2020

ABC News

Θεσσαλονίκη: 274 πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση εχθές, Τετάρτη

Θεσσαλονίκη: 274 πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση εχθές, Τετάρτη

14:44 9/4/2020

ΕΛΑΣ

ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει από 15 Απριλίου - Υποχρεωτικές όλες οι e-υπηρεσίες

ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει από 15 Απριλίου - Υποχρεωτικές όλες οι e-υπηρεσίες

14:38 9/4/2020

ψηφιακός μετασχηματισμός

Κορονοϊός: 683 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο στην Ισπανία

Κορονοϊός: 683 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο στην Ισπανία

14:33 9/4/2020

5.756 τα νέα κρούσματα

Κλασικά Έπιπλα