Κοροναϊός: Μπορεί να επιβιώνει για μέρες στα άψυχα αντικείμενα

12/2/2020 18:41    νέα γερμανική ανάλυση
Η διάρκεια της επιβίωσής του εξαρτάται από το υλικό του αντικειμένου, την περιβαλλοντική θερμοκρασία και την υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Ο νέος κοροναϊός που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας ενδέχεται να επιβιώνει έξω από το ανθρώπινο σώμα επί έως και 9 ημέρες, σύμφωνα με μία νέα, γερμανική ανάλυση.

Αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολύ περισσότερο από τις 3 ώρες που πίστευαν έως τώρα πολλοί επιστήμονες. Αιτιολογεί επίσης ακόμα περισσότερο την απόφαση των υγειονομικών Αρχών σε Κίνα, Βρετανία και αλλού να απολυμάνουν κτήρια όπου διαγνώστηκαν κρούσματα του ιού Covid-19.

Όπως όλες οι λοιμώξεις που μεταδίδονται με σταγονίδια, με κάθε βήχα, φτάρνισμα, ανάσα και φωνή ο ιός μπορεί να βρεθεί στις επιφάνειες που μας περιβάλλουν. Ο νέος κοροναϊός δεν έχει ακόμα μελετηθεί όσον αφορά την ικανότητά του να επιβιώνει εκτός ανθρώπινου σώματος. Έχουν όμως μελετηθεί οι άλλοι, συγγενείς ιοί του. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι SARS και MERS που επίσης προκάλεσαν επίφοβες επιδημίες κατά τον 21ο αιώνα.

Με αφορμή τον νέο κοροναϊό, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Ruhr και του Geifswald, στη Γερμανία, θέλησαν να μάθουν τι έχει δείξει η επιστήμη για τους στενούς συγγενείς του. Έτσι, αναζήτησαν στην ιατρική βιβλιογραφία όλες τις δημοσιευμένες μελέτες για τον SARS, τον MERS και μερικούς άλλους κοροναϊούς.

Συνολικά βρήκαν 22 μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι οι κοροναϊοί που περνούν στον άνθρωπο μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες από μέταλλο, γυαλί ή πλαστικό για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 2 ώρες έως 9 ημέρες.

Η διάρκεια της επιβίωσής τους εξαρτάται:

Από το υλικό του αντικειμένου
Την περιβαλλοντική θερμοκρασία
Την υγρασία στην ατμόσφαιρα

Όσο υψηλότερη είναι η περιβαλλοντική θερμοκρασία, τόσο μειώνεται η επιβίωση των κοροναϊών. Οι χειρότερες θερμοκρασίες γι' αυτούς είναι πάνω από 30-40 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχα, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι χαμηλή, μερικοί κοροναϊοί επιζούν σχεδόν 1 μήνα στα αντικείμενα! Ο κοροναϊός TGEV, λ.χ., που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα, φθάνει τις 28 ημέρες επιβίωσης στους 4 βαθμούς Κελσίου!

Κατά μέσον όρο, ένας κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει στα αντικείμενα επί 4-5 ημέρες. Ωστόσο ο SARS και ο MERS επιβίωναν επί έως 9 ημέρες.

Η απολύμανση

Οι μελέτες που ανέλυσαν συνδυαστικά οι γερμανοί επιστήμονες εξέτασαν επίσης τους τρόπους απολύμανσης των μολυσμένων αντικειμένων.

Οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι να καθαριστούν οι επιφάνειες αυτές με διαλύματα που περιέχουν κάποιο από τα ακόλουθα:

Αιθανόλη σε περιεκτικότητα 62-71%
Υπεροξείδιο του υδρογόνου 0,5%
Υποχλωριώδες νάτριο 0,1%

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νέος κοροναϊός Covid-19 είναι ευάλωτος στα ίδια απολυμαντικά. «Κατά το παρελθόν αναλύθηκαν διάφοροι κοροναϊοί και τα αποτελέσματα ήταν για όλους παρόμοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Eike Steinmann, καθηγητής Μοριακής & Ιατρικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ruhr (RUB).

Η νέα ανάλυση θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hospital Infection.


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

17:12 4/8/2025

Το πρώτο μέρος του φετινού κύκλου του θεσμού «Μουσικές Πέμπτες»

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

12:28 4/8/2025

Ποιες στάσεις καταργούνται

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 4/8/2025

Δευτέρα 4/8

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 3/8/2025

Κυριακή 3/8

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 2/8/2025

Σάββατο 2/8

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 1/8/2025

Παρασκευή 1/8

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παρελήφθη νέος συρμός

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παρελήφθη νέος συρμός

11:00 31/7/2025

Μέχρι πότε οι υπόλοιποι 12

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 31/7/2025

Πέμπτη 31/7

Η τελευταία «Μουσική Πέμπτη» του Ιουλίου γίνεται… Παρασκευή λόγω κακοκαιρίας

Η τελευταία «Μουσική Πέμπτη» του Ιουλίου γίνεται… Παρασκευή λόγω κακοκαιρίας

20:00 30/7/2025

31/07 - 9:00 μμ - 11:30 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση»

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση»

17:13 30/7/2025

Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση

Κλασικά Έπιπλα