Οκτώ νεκροί από γρίπη

16/1/2020 16:44    Ανεμβολίαστα τα περισσότερα θύματα
Σε περίοδο έξαρσης έχει μπει η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκαν επτά θάνατοι από επιπλοκές του ιού, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Είκοσι τέσσερι σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μέχρι σήμερα. Συνολικά οκτώ άτομα κατέληξαν, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.

Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στη συντριπτική πλειοψηφία, όμως, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες όμως μπορούν να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

• Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

• Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

• Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.


cnn

Επόμενο Προηγούμενο
 

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 17/7/2025

Από 17 Ιουλίου έως και Τετάρτη 23 Ιουλίου

Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώθηκε σε γήπεδο με άμμο

Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώθηκε σε γήπεδο με άμμο

14:04 17/7/2025

Για το μεγάλο πολυαθλητικό γεγονός του καλοκαιριού

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) του Δήμου Καλαμαριάς

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) του Δήμου Καλαμαριάς

12:23 17/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 17/7/2025

Πέμπτη 17/7

Η Πλαζ Αρετσούς σε ρυθμούς Bob Dylan!

Η Πλαζ Αρετσούς σε ρυθμούς Bob Dylan!

20:00 16/7/2025

17/07 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 16/7/2025

Τετάρτη 167

Άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς για την απομάκρυνση φιδιού

Άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς για την απομάκρυνση φιδιού

20:00 15/7/2025

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς

Η Μαρία Κωστράκη στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Η Μαρία Κωστράκη στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

17:30 15/7/2025

Τετάρτη 16 Ιούλ 2025

Museum Summer Skills 2025: Δημιουργική Απασχόληση από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Museum Summer Skills 2025: Δημιουργική Απασχόληση από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

15:00 15/7/2025

16 Ιούν - 1 Αυγ 2025

Άρχισαν οι θερινές εκπτώσεις

Άρχισαν οι θερινές εκπτώσεις

11:27 15/7/2025

Ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα

Κλασικά Έπιπλα