Jumbo - Σάλος από την απόφαση να ανοίξει κατάστημά του όλες τις Κυριακές

12/1/2020 16:53    «Φωτιά» άναψε η απόφαση
«Φωτιά» άναψε η απόφαση του Jumbo να λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου το υποκατάστημά της στην Πρέβεζα. Βουλευτές και συνδικαλιστικοί φορείς έχουν ξεσηκωθεί και καταγγέλλουν την εν λόγω απόφαση. Η σχετική απόφαση της εταιρείας είναι αναρτημένη στον ιστότοπό της, που ενημερώνει τους πελάτες για το νέο ωράριο που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ: «Αγαπητοί μας πελάτες, σας ενημερώνουμε ότι από τον Ιανουάριο, όλες τις Κυριακές, το κατάστημά μας θα είναι ανοιχτό με ωράριο λειτουργίας 11.00 - 18.00. Ευχαριστούμε πολύ».

Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Πρέβεζας ζητά την άμεση αναίρεση της απόφασης. Το Επιμελητήριο Πρέβεζας, από την πλευρά του, έχει συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας προς το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Πρέβεζας και δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων- μελών του.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς το υπ. Ανάπτυξης και Εργασίας: «Οπως προκύπτει από το Νομοθετικό Πλαίσιο που διέπει τους όρους λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, και ειδικότερα οι διατάξεις του Νόμου 4177/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4472/2017, ορίζεται με σαφή τρόπο η διαδικασία ως προς τη λήψη απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ειδικότερα, με τις παραγράφους 1 και 1Α του άρθρου 16 του Νόμου 4177/2013, καθώς και με το άρθρο 49 του Νόμου 4472/2017, ορίζονται αφενός οι Κυριακές του έτους, αφετέρου οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.   

»Ιδιαίτερη αξία στην προκειμένη περίπτωση έχει η παράγραφος 2 του άρθρου 16 του Νόμου 4177/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4472/2017, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων η διαδικασία ως προς τη λήψη απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.» (Νόμος 4472/2017, άρθρο 49, παρ.2).  

 »Επειδή, βάσει της αντίδρασης, αφενός του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Πρέβεζας, αφετέρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, δεν προκύπτει ότι έχει υπάρξει διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, ώστε να εκδοθεί αιτιολογημένη απόφαση για την προαιρετική λειτουργία και άλλες Κυριακές του έτους, όπως ορίζει η παράγραφος 2, του άρθρου 49, του Νόμου 4472/2017,   »Επειδή, εύλογα μπορεί να θεωρηθεί ως καταχρηστική η απόφαση της επιχείρησης να λειτουργεί το υποκατάστημα Πρέβεζας όλες τις Κυριακές του έτους, διότι η παράγραφος 2 του άρθρου 49 του Νόμου 4472/2017, κάνει λόγο για «και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.   

 »Επειδή, η απόφαση της επιχείρησης «Jumbo» για λειτουργία του υποκαταστήματός της στην Πρέβεζα όλες τις Κυριακές του έτους δημιουργεί, ανατροπή στην ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων της επιχείρησης, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού   Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: Τι προτίθενται να κάνουν σε περίπτωση που δεν έχει τηρηθεί η νομοθετική πρόβλεψη για αιτιολογημένη απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς; Είναι σε γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών των Υπουργείων και άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δρομολογούν λειτουργία των δραστηριοτήτων τους στο σύνολο των Κυριακών του έτους;». 


taxydromos

Επόμενο Προηγούμενο
 

Τελευταίες ημέρες για την έκθεση «Αναδρομή» στο Πεδίο Δράσης Κόδρα

Τελευταίες ημέρες για την έκθεση «Αναδρομή» στο Πεδίο Δράσης Κόδρα

20:05 29/9/2017

κλείνει τις πόρτες της την Κυριακή

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης στους Αμπελόκηπους

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης στους Αμπελόκηπους

20:03 29/9/2017

αποψε

Πρόσκληση... διαρκείας του Απόλλωνα σε 50 Πόντιους καλλιτέχνες

Πρόσκληση... διαρκείας του Απόλλωνα σε 50 Πόντιους καλλιτέχνες

19:51 29/9/2017

Μια ωραία πρωτοβουλία

Φοιτητικό επίδομα: Η αιτία καθυστέρησης της πληρωμής

Φοιτητικό επίδομα: Η αιτία καθυστέρησης της πληρωμής

19:34 29/9/2017

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΩ ΚΥΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο Αμπελοκήπων

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο Αμπελοκήπων

18:59 29/9/2017

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου

Ποια επιδόματα, επιτέλους, δεν κατάσχονται

Ποια επιδόματα, επιτέλους, δεν κατάσχονται

18:48 29/9/2017

Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι απλήρωτοι φόροι

Σειρήνες συναγερμού θα ηχήσουν την ερχόμενη Τρίτη

Σειρήνες συναγερμού θα ηχήσουν την ερχόμενη Τρίτη

18:45 29/9/2017

«Παρμενίων 2017»

«Βραδιά του Ερευνητή» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Βραδιά του Ερευνητή» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

18:42 29/9/2017

ένας θεσμός που κρατά 12 χρόνια

Προς έναρξη εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Προς έναρξη εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

18:40 29/9/2017

Μέσα στον Νοέμβριο του 2017...

Μόνιμες θέσεις εργασίας στον ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ

Μόνιμες θέσεις εργασίας στον ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ

18:38 29/9/2017

Δείτε αναλυτικά!

Κλασικά Έπιπλα