''Έρχονται'' Εθνικός Διοικητής και 13 Περιφερειακοί Συντονιστές για τη διαχείριση κρίσεων

9/1/2020 17:42    και φυσικών καταστροφών
Το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, (ΓΓΤΠ)  που ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχουν στο εξής οι Περιφέρειες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων.

Όπως είπε, σε κάθε Περιφέρεια θα οριστεί από τον περιφερειάρχη, περιφερειακός συντονιστής , ο οποίος θα είναι αποκλειστικά ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και θα προΐσταται όλων των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται (δασαρχεία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.ά). Επίσης, ανάφερε ότι σε κάθε Περιφέρεια θα δημιουργηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων που θα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μέσα επικοινωνίας κ.ά. Το Κέντρο αυτό, όπως και οι υπηρεσίες των Περιφερειών που θα είναι αρμόδιες για την Πολιτική Προστασία, θα στεγάζονται σε ξεχωριστά κατάλληλα κτίρια, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των οποίων θα χρηματοδοτήσει εξ΄ολοκλήρου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, σε κεντρικό- εθνικό επίπεδο, θα λειτουργεί και θα συνεδριάζει σε μόνιμη βάση και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και φορέων.

Επικεφαλής όλων θα είναι ο εθνικός διοικητής. Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, θα μπορεί πλέον μια περιοχή να κηρυχθεί σε «ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου» ενόψει δυσμενών καιρικών φαινόμενων κ.ά, ώστε έγκαιρα να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή καταστροφών. Στην περίπτωση αυτή θα ισχύει ότι και στην περίπτωση που κηρύσσεται σ΄έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα, συγκροτείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ή της Ένωσης Περιφερειών ανάλογα την περίσταση.

Η Επιτροπή αυτή, αν αξιολογεί ένα έργο ότι είναι έκτακτη ανάγκη ή ειδικής κινητοποίησης και κριθεί ως κατεπείγον και άμεσα υλοποιήσιμο, τότε θα αδειοδοτείται από τη ΓΓΠΠ εντός 90 ημερών κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. Τα έργα αυτά θ’ αφορούν αποκλειστικά, αντιπλημμυρικά, συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμούς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Ο κ. Χαρδαλιάς, διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση που απαιτείται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Περιφερειών σε μέσα και να μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο , αναβαθμισμένο αυτό ρόλο τους. Ακόμη, επισήμανε ότι δίδεται η δυνατότητα πρόσληψης έως 4 μήνες κάθε χρόνο προσωπικού για τον χειρισμό μηχανημάτων κ.α. Από την πλευρά του , ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι η ΕΝΠΕ θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών γραπτώς τις προτάσεις της και κάλεσε τον κ. Χαρδαλιά να τις λάβει υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

15:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 29/6/2025

Κυριακή 29/6

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

18:00 28/6/2025

24-25/7

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

12:00 28/6/2025

Μπαίνουν φανάρια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 28/6/2025

Σάββατο 28/6

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

20:00 27/6/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:00 27/6/2025

Από Τετάρτη 27 Ιουνίου έως και Τετάρτη 2 Ιουλίου

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

14:13 27/6/2025

H οικονομική δύναμη και η φιλία με Αντετοκούνμπο

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

14:01 27/6/2025

Ξεκινάει από Δευτέρα 30 Ιουνίου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 27/6/2025

Παρασκευή 27/6

Κλασικά Έπιπλα