Επίθεση στη London Bridge: Ταυτοποίηθηκε ο δράστης

30/11/2019 10:50    είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία
Ο 28χρονος Ουσμάν Καν είναι ο δράστης της τρομοκρατικής - σύμφωνα με τις αρχές - επίθεσης που σημειώθηκε χθες στη Γέφυρα του Λονδίνου, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία που ταυτοποίησε τον άνδρα που σκότωσε με μαχαίρι δύο ανθρώπους, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο Καν είχε καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα και αποφυλακίστηκε πέρσι.

«Το άτομο αυτό ήταν γνωστό στις αρχές και είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατικά αδικήματα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου.

«Αποφυλακίστηκε υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018 και το βασικό σημείο της έρευνας τώρα είναι να διαπιστώσουμε πως κατόρθωσε να διαπράξει αυτή την επίθεση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε μια τοποθεσία στην κομητεία του Στάφορντσιρ στην κεντρική Αγγλία.

"Συνταρακτική" χαρακτηρίζει την απώλεια δύο πολιτών ο Μπόρις Τζόνσον

«Συνταρακτικό» χαρακτήρισε το θάνατο των δύο πολιτών μετά τα γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τόνισε ότι θα αυξηθεί η αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου μετά τη σημερινή επίθεση.

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη της ομάδας «Κόμπρα», ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι υποστηρίζει εδώ και καιρό πως «πρόκειται για λάθος να επιτρέπεται σε σοβαρούς και βίαιους εγκληματίες να αποφυλακίζονται νωρίς» και ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι αρμόζουσες ποινές για τους επικίνδυνους εγκληματίες, ειδικά για τρομοκράτες». Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν ο ένοπλος δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφάλειας ή στην αστυνομία πριν να συμβεί το περιστατικό.

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι προεκλογική εκστρατεία τόσο των Τόρις όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο Λονδίνο, αναβάλλεται.

Επιστρέφει ο τρόμος στην Ευρώπη;

Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται ξανά πάνω από τη «Γηραιά Ήπειρο», καθώς η «Black Friday» των εκπτώσεων μετατράπηκε σε εφιάλτη για τους κατοίκους τουλάχιστον δύο μεγάλων πόλεων: του Λονδίνου και της Χάγης. Στο «κάδρο» ωστόσο μπήκε αργά τη νύχτα και το Παρίσι, μετά την εκκένωση σιδηροδρομικού σταθμού, όπου εντοπίστηκε ύποπτη βαλίτσα.

Η πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και οι πληροφορίες για τζιχαντιστές που κατάφεραν να διαφύγουν προς την Ευρώπη «πυροδότησαν» εκ νέου τα τρομολαγνικά σενάρια, ιδιαίτερα εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ευρώπη. Και όσο και αν ακούγεται παρακινδυνευμένο να πει κανείς με βεβαιότητα ότι ο τρόμος του Ισλαμικού Κράτους «αναβιώνει», αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι, σε τουλάχιστον μία περίπτωση -αυτή της βρετανικής πρωτεύουσας, νωρίτερα την Παρασκευή- το περιστατικό με τους τρεις νεκρούς (μεταξύ των οποίων και ο δράστης) στη London Bridge  αντιμετωπίζεται και επισήμως από την Σκότλαντ Γιαρντ ως «τρομοκρατική ενέργεια».




Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: στο Λονδίνο, δύο πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσε ένας άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι, στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, αφού προηγουμένως τραυμάτισε με μαχαίρι τουλάχιστον πέντε άτομα.

Ο δράστης φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά, που αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν ψεύτικα, και προκάλεσε τον τραυματισμό πολιτών, πριν ακινητοποιηθεί από αστυνομικούς, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Η σοκαριστική σκηνή έχει καταγραφεί σε βίντεο. H Μητροπολιτική Αστυνομία διεξάγει έρευνες, για να διαπιστωθεί η ταυτότητα και το κίνητρο του δράστη, ενώ διερευνά το εάν υπήρχαν συνεργοί.

Όπως ανακοίνωσε ο υποδιοικητής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, Νιλ Μπασού, η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει επισήμως αναλάβει τις έρευνες για το περιστατικό, τονίζοντας: «Διατηρούμε ανοιχτά τα ενδεχόμενα ως προς οποιοδήποτε κίνητρο». Ανακοίνωσε, δε, ότι θα αυξηθούν οι αστυνομικές περιπολίες σε όλο το Λονδίνο,  αλλά και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Χάγη, λίγες ώρες αργότερα, σήμανε συναγερμός, έπειτα από επίθεση με μαχαίρι σε πολυκατάστημα κεντρικού εμπορικού δρόμου, με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες. Οι Αρχές, όπως έγινε γνωστό, αναζητούν έναν άνδρα, ηλικίας 45-50 ετών, o οποίος φέρεται να είναι ντυμένος στα γκρι και να έχει σκούρο δέρμα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια.

_109949349_8c60fdc6-c3a4-4bef-95af-85128516c97d


Από το... κάδρο του τρόμου δεν «ξέφυγε» και το Παρίσι. Εκεί, οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του σταθμού «Gare du Nord», εξαιτίας ύποπτης τσάντας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, που επικοινώνησε με τη σιδηροδρομική εταιρεία, μέρος του σταθμού εκκενώθηκε για 40 λεπτά, ενώ δεν επηρεάστηκαν τα δρομολόγια.

Το γαλλικό μέσο Ici μετέδωσε ότι επρόκειτο για βαλίτσα Βρετανού ταξιδιώτη, συλλέκτη πολεμικών αντικειμένων, ο οποίος μετέφερε παλιά οβίδα στις αποσκευές του. Ο ταξιδιώτης είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί του, τα οποία όμως δεν επιτρέπονται εντός του τρένου. Αγνωστο είναι εάν το αντικείμενο κατασχέθηκε. Σύμφωνα με την εταιρεία σιδηροδρόμων, παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν «πολύ συχνά, δύο με τρεις φορές τον χρόνο».

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί, η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα εξέδιδε προειδοποίηση ασφαλείας, με την οποία εφιστά την προσοχή στους Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα την περίοδο των Χριστουγέννων, για τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Αναφερόμενη ουσιαστικά στην δράση των εξτρεμιστών στην Ευρώπη, σημειώνει ότι αυτοί επικεντρώνονται σε τοποθεσίες όπως οι αγορές Χριστουγέννων, τα εμπορικά κέντρα κ.ο.κ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα στην ίδια ανακοίνωση, που εκδίδει κάθε χρόνο, σημειώνει πως τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα παραμένουν αυξημένα.


protothema

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

22:30 18/3/2024

Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Καλαμαριά (φωτο)

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Καλαμαριά (φωτο)

22:00 18/3/2024

κατανυκτική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα

Όλη η Καλαμαριά μια παρέα - Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα (φωτο)

Όλη η Καλαμαριά μια παρέα - Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα (φωτο)

21:49 18/3/2024

Κούλουμα με παραδοσιακό γλέντι

Καλαμαριά: Έπιασαν δύο κελεπούρια, που έκλεψαν 6 καταστήματα!

Καλαμαριά: Έπιασαν δύο κελεπούρια, που έκλεψαν 6 καταστήματα!

17:53 17/3/2024

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου..

Καλαμαριά: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών με 40 μουσικούς και ελεύθερη είσοδο!

Καλαμαριά: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών με 40 μουσικούς και ελεύθερη είσοδο!

01:19 17/3/2024

Συναυλία στη Μνήμη των 57

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το πρώτο πανελλαδικά Jamboree γυναικών Κ12 (φωτο)

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το πρώτο πανελλαδικά Jamboree γυναικών Κ12 (φωτο)

00:25 17/3/2024

στο ΔΑΚ

Καλαμαριά: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000€ από ηλικιωμένη, αλλά τις τσάκωσαν

Καλαμαριά: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000€ από ηλικιωμένη, αλλά τις τσάκωσαν

00:09 17/3/2024

τρεις συλλήψεις

Καλαμαριά: 35χρονος είχε στο σπίτι του αντικείμενα βυζαντινής εποχής! (φωτο)

Καλαμαριά: 35χρονος είχε στο σπίτι του αντικείμενα βυζαντινής εποχής! (φωτο)

23:56 16/3/2024

συνελήφθη μετά από έρευνα

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα πράσα, όταν πήγαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο!

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα πράσα, όταν πήγαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο!

22:54 15/3/2024

αυτόφωρες συλλήψεις

Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

22:38 15/3/2024

Τα 11 ακίνητα που παρουσιάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Κλασικά Έπιπλα