Ξενώνα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης

27/11/2019 11:11    Η ανακοίνωση Ζέρβα
Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της κυβέρνησης για διαμοιρασμό και φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει τη δημιουργία του πρώτου του ξενώνα για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες.

Ο ξενώνας θα αποτελέσει ουσιαστικά την υλοποίηση της δέσμευσης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα για τη στήριξη του προγράμματος της κυβέρνησης «Κανένα Παιδί Μόνο», στο πλαίσιο του οποίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει ότι θα συγκροτηθούν ταχύτατα δομές φιλοξενίας για τα 4.000 παιδιά που σήμερα βιώνουν σε άθλιες συνθήκες.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, δήλωσε μιλώντας στη Voria.gr ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ξενώνα σε κτήριο που ανήκει στον δήμο ενώ θα επιχειρηθεί η λειτουργία του να γίνει με ίδιες δυνάμεις. «Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλη-πιλότος», υπογράμμισε ο ίδιος. Όπως είπε, η διοίκηση βολιδοσκοπεί έναν συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο, ο ξενώνας θα στεγάσει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που διαμένουν στα νησιά του Β. Αιγαίου και η λειτουργία του θα διέπεται από τους κανόνες και τα κριτήρια που έχει θέσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και η UNICEF.

Όπως είπε ο ίδιος, το θέμα έθεσε στον δήμο ο πρωθυπουργός και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου πριν από δύο εβδομάδες.

Η ανακοίνωση Ζέρβα

Τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τον δήμο γνωστοποίησε στο δηματικό συμβούλιο της Δευτέρας ο δήμαρχος, λέγοντας ότι θα το κάνει σε αριθμούς που θα υπερβαίνουν τις αναλογίες που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. «Η φιλόξενη κοινωνία της Θεσσαλονίκης μπορεί να υποδεχθεί, να φιλοξενήσει, να περιθάλψει, να μεριμνήσει και να βοηθήσει στην ενσωμάτωση αυτών των παιδιών. Μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη το οφείλει στη γεμάτη προσφυγιά Ιστορία της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Σύμφωνα με πηγές, ο δήμαρχος έχει εκφράσει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εσωτερικών τη διάθεση του δήμου να φιλοξενήσει ελαφρώς αυξημένο αριθμό από αυτόν που αναλογεί στον δήμο.

Τα στατιστικά και η διάταξη της κυβέρνησης για τα ασυνόδευτα άνω των 15 ετών

Το πρόβλημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων παραμένει μεγάλο καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου το 35% μόνο εξ' αυτών διαμένουν σε ξενώνες μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας. Ταυτοχρονα, ανησυχία έχει προκαλέσει σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη δημιουργία νέων δομών, ψήφισε νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία τα ασυνόδευτα ανήλικα άνω των 15 ετών (δηλαδή το 93% των ασυνόδευτων) θα υποβάλλονται και αυτά, όπως οι ενήλικες, στην ταχύρρυθμη διαδικασία για τα αιτήματα ασύλου.


voria

Επόμενο Προηγούμενο
 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βυζάντιο, Ν. Κρήνη και Καραμπουρνάκι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βυζάντιο, Ν. Κρήνη και Καραμπουρνάκι

10:56 3/7/2025

Στο πλαίσιο του έργου «Αναπλάσεις πράσινων διαδρομών στο Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 3/7/2025

Πέμπτη 3/7

Ιούλιος στην Καλαμαριά με «Μουσικές Πέμπτες δίπλα στη Θάλασσα»

Ιούλιος στην Καλαμαριά με «Μουσικές Πέμπτες δίπλα στη Θάλασσα»

18:34 2/7/2025

3/07 - 31/07

Στη Βουλή το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς

Στη Βουλή το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς

16:32 2/7/2025

Το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς

Η Καλαμαριά υπερασπίζεται τις δίκαιες κατανομές των μαθητών στα σχολεία

Η Καλαμαριά υπερασπίζεται τις δίκαιες κατανομές των μαθητών στα σχολεία

13:30 2/7/2025

Με μια ξεκάθαρη και ηχηρή φωνή

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

11:00 2/7/2025

Τετάρτη 2/7

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 2/7/2025

Τετάρτη 2/7

Η Μαρίνα Σάττι στο Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς

Η Μαρίνα Σάττι στο Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς

20:00 1/7/2025

Τετάρτη 2/7

Προσωπικός Αριθμός για την έκδοση ταυτότητας

Προσωπικός Αριθμός για την έκδοση ταυτότητας

15:00 1/7/2025

Τι αλλάζει από σήμερα και ποιες εξαιρέσεις προβλέπονται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

11:26 1/7/2025

Τρίτη 1/7

Κλασικά Έπιπλα