Καλαμαριά: ''Αγκάθια'' στην αξιοποίηση Κόδρα - Το σχέδιο του δήμου

21/11/2019 10:39    Πολλές και σοβαρές δυσκολίες
Πολλές και σοβαρές δυσκολίες υπάρχουν για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά ως ένα υπερτοπικού χώρου πρασίνου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό υποστηρίζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρμανέλης τονίζοντας ότι η παραχώρηση των περίπου 204 στρεμμάτων από τα 340 συνολικά του χώρου στον δήμο συνοδεύεται από βάρη. 

Η παραχώρηση του Κόδρα στον δήμο Καλαμαριάς έγινε το 2018 με την ψήφιση τροπολογίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ωστόσο, ο κ. Δαρδαμανέλης αναφέρει στη Voria.gr ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των στρεμμάτων που έχουν παραχωρηθεί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αλλά αντιθέτως πολύ περίπλοκο.

«Το ελληνικό δημόσιο όταν έκανε την παραχώρηση δεν ήξερε τι παραχωρεί και πού», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος λέγοντας πως κάποια κτήρια εντός των στρεμμάτων αυτών έχουν δηλωθεί ως έδρες φορέων ή χρησιμοποιούνται από κάποια υπηρεσία ή υπουργείο. Ο δήμαρχος αναφέρει ως παράδειγμα πως υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζει να χρησιμοποιεί έναν χώρο σε κτήριο μέσα στο Κόδρα, ενώ το κεντρικό κτήριο ανήκει στην Ελληνική Χαρτοθήκη η οποία δεν υπάρχει πια.

Ο κ. Δαρδαμανέλης υπογραμμίζει πως μέλημα του δήμου Καλαμαριάς είναι πρώτον να διαπιστώσει τι ανήκει σε ποιον, ακολούθως τι μπορεί να γίνει με αυτές τις περιπτώσεις, και έπειτα να καταθέσει ένα σχέδιο για την αξιοποίηση του στρατοπέδου. Μάλιστα, διευκρίνισε πως τέτοιες διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες εξαιτίας των αγκυλώσεων που υπάρχουν στο δημόσιο.

Νοτοπούλου: Δεν υπάρχει άλλοθι

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία είχε συμβάλει στην παραχώρηση από τη θέση της προϊσταμένης του Γραφείου Πρωθυπουργού, υπογραμμίζει στη Voria.gr ότι η πολυπλοκότητα δεν αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Κόδρα, αλλά τη διαχείριση ενός τόσο μεγάλου χώρου. Η ίδια επισημαίνει ότι τα όποια ζητήματα μπορούν να επιλυθούν, πχ με τη σύσταση ενός φορέα, και δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για να μην αξιοποιηθεί το δώρο που έγινε στον δήμο. 

Οι στόχοι του δήμου Καλαμαριάς για το στρατόπεδο Κόδρα την τετραετία

Όπως είπε ο κ. Δαρδαμανέλης, στόχος της διοίκησης για το στρατόπεδο Κόδρα είναι σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο χώρος να καταστεί ασφαλής και καθαρός, να φύγουν οι καταπατητές και τέλος να ξεκινήσει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ο κ. Δαρδαμανέλης σημείωσε ότι θα φροντίσει ώστε να υπάρχει και καλύτερος φωτισμός της περιοχής και ο χώρος του πρώην στρατοπέδου να είναι προσβάσιμος από τους κατοίκους της Καλαμαριάς.

Αναφορικά με τους καταπατητές, η προηγούμενη διοίκηση είχε καταθέσει μήνυση εναντίον τους ενώ ο δήμαρχος επισήμανε πως την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε σε επαφή με το αστυνομικό τμήμα ώστε να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

«Στη διάρκεια της 4ετίας ο Καλαμαριώτης θα έχει δει τεράστια διαφορά, πράγματα που δεν έχει εδώ και χρόνια στο Κόδρα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά αφήνοντας μάλιστα αιχμές προς τις προηγούμενες διοικήσεις λέγοντας πως έκαναν σχέδια και κατέθεταν ιδέες χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά τους ανήκει.

Στρατόπεδο Κόδρα

Από τα υπόλοιπα 140 στρέμματα που δεν παραχωρήθηκαν στον δήμο, τα 30 περιήλθαν στον δήμο Καλαμαριάς ο οποίος τα απαλλοτρίωσε, τα 58 ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, τρεις μικρές εκτάσεις, συνολικού εμβαδού μικρότερου του ενός στρέμματος διεκδικούνται από ιδιώτες, σε έκταση εμβαδού δέκα στρεμμάτων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ ενώ η έκταση εμβαδού 20 στρεμμάτων ανήκει στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ). Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς είχε ξεκινήσει διαδικασία σύναψης προγραμματισμένης σύμβασης για την έκταση αυτή. 

Σημειώνεται πως στην τροπολογία παραχώρησης που ψηφίστηκε αναφέρεται πως παραχωρείται η χρήση του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα για χρονικό διάστημα 99 ετών, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Καλαμαριάς και πολυετών διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Δημόσιο και τον Δήμο. Αναφορικά με τον σκοπό της παραχώρησης διευκρινίζει πως είναι «η αξιοποίηση της έκτασης με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και αναψυχής, και η ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή της».



voria

Επόμενο Προηγούμενο