Μέχρι και 7 χρόνια η αναμονή στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού

20/11/2019 13:50    1.200 νεφροπαθείς τελικού σταδίου στη χώρα μας
Μέχρι και επτά χρόνια πρέπει να περιμένουν στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού 1.200 νεφροπαθείς τελικού σταδίου στη χώρα μας, ενώ για τους 200 υποψήφιους για μεταμόσχευση ήπατος, η αναμονή στη λίστα φτάνει τον ενάμιση χρόνο.

   Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, καθηγητής Ιωάννης Φούζας, τονίζοντας παράλληλα ότι το κράτος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με το θέμα της οργάνωσης της δωρεάς οργάνων και με την ενίσχυση των κέντρων μεταμοσχεύσεων.

   Σύμφωνα με τον κ. Φούζα, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 12.000 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε μονάδες τεχνητού νεφρού και το 50% από αυτούς μπορεί να επιβιώσει μία πενταετία. Από αυτούς περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού οι 1.200, ενώ η αναμονή, που ήταν 5-6 χρόνια, τώρα έχει φτάσει τα 7 χρόνια.

   Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, αν μπορούσε να γίνει μεταμόσχευση νεφρού στο 30% των 12.000 νεφροπαθών τελικού σταδίου, οι ασθενείς αυτοί θα μπορούσαν να ζήσουν πολλά χρόνια με καλή ποιότητα ζωής και παράλληλα το σύστημα υγείας θα εξοικονομούσε 600 εκατομμύρια ευρώ (το κόστος του κάθε νεφροπαθή τελικού σταδίου για το σύστημα υγείας ανέρχεται σε 50.000 ευρώ ετησίως).

   Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις ήπατος, όπως σημειώνει ο κ. Φούζας, στη λίστα αναμονής υπάρχουν 200 ασθενείς που πρέπει να περιμένουν 1,5 χρόνο.

   Παρά τη δραματική έλλειψη μοσχευμάτων, που επικρατεί στην Ελλάδα, στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, το 2019 έγιναν 22 μεταμοσχεύσεις ήπατος, με ποσοστό επιβίωσης 92,3%, 28 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη με ποσοστό επιτυχούς έκβασης 100% και 7 μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη και λαπαροσκοπική εκτομή του νεφρού, με ποσοστό επιτυχούς έκβασης 100%. Οι πιο πρόσφατες μεταμοσχεύσεις έγιναν στις 9 Νοεμβρίου και ήταν μία ήπατος και δύο νεφρών.

   Όπως επισημαίνει ο κ. Φούζας, η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ είναι η μοναδική πανεπιστημιακή κλινική μεταμοσχεύσεων στη χώρα και στα περίπου 30 χρόνια της λειτουργίας της έχει επιδείξει πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.700 μεταμοσχεύσεις). Παραμένει, δε, το μοναδικό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (612 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελλαδικό χώρο.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

17:23 23/1/2025

Συμμετοχικό εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά στο Βυζάντιο - 26/01 - 11:00 πμ - 1:00 μμ

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

11:28 23/1/2025

Από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

22:00 22/1/2025

Πέμπτη 23/1

Με τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΘ και τον Φεβρουάριο

Με τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΘ και τον Φεβρουάριο

19:33 22/1/2025

Συνεχίζεται η διάθεση των κλασικών, χάρτινων μηνιαίων καρτών

Θεατροφρένεια: H ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

Θεατροφρένεια: H ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

16:31 22/1/2025

14,15,16/02 στο θέατρο Σοφούλη

Απεργούν αύριο 22/1 οι εργαζόμενοι στην efood

Απεργούν αύριο 22/1 οι εργαζόμενοι στην efood

11:39 22/1/2025

Στις 11 π.μ. θα συγκεντρωθούν έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 22/1/2025

Τετάρτη 22/1

Θεατρική Παράσταση «Το Ατελιέ» από το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς

Θεατρική Παράσταση «Το Ατελιέ» από το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς

17:00 21/1/2025

23/01 - 2/02

Υποδοχή αφθάρτου δεξιού ποδός Αγίου Στεφάνου στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Υποδοχή αφθάρτου δεξιού ποδός Αγίου Στεφάνου στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

11:46 21/1/2025

Στις 21 Ιανουαρίου εκάστου έτους τιμάται η μνήμη του αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου πολιούχου και προστάτου του ποντιακού ελληνισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 21/1/2025

Τρίτη 21/1

Κλασικά Έπιπλα