Θεσσαλονίκη: Και η αστυνομία στους ελέγχους για το κάπνισμα

2/11/2019 11:02    Μπαράζ ελέγχων
Οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, τους οποίους η δημοτική αστυνομία πραγματοποιεί ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, πλέον θα ενισχυθούν, αφού επανέρχεται και η αστυνομία ως ελεγκτικός μηχανισμός για την εφαρμογή του νόμου.

Αρχικά προβλέπεται να βγουν στους δρόμους μικτά κλιμάκια και κατόπιν θα δημιουργηθούν διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να μοιραστούν οι περιοχές και κατά συνέπεια να αυξηθούν οι έλεγχοι και να μην υπάρχει ισονομία.  Στόχος είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι και τα κλιμάκια να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις, όπου υπάρχει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να μην υπάρχει το αίσθημα της αδικίας από πλευράς των καταστηματαρχών.

Τον Σεπτέμβριο έγιναν 236 έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό και επιβλήθηκαν 33 πρόστιμα, ενώ τον Οκτώβριο αυξήθηκαν τόσο οι έλεγχοι όσο και τα πρόστιμα (έγιναν περίπου 247 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 49 πρόστιμα). Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε στις 16 Οκτωβρίου και είναι σε ισχύ αυστηροποιεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Δαγκλής (εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας) ξεκαθαρίζει σύμφωνα με το typosthes, ότι η δημοτική αστυνομία δεν κινείται στη λογική της σύστασης, αλλά μόνο της ενημέρωσης. Δηλαδή όταν πηγαίνει σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και διαπιστώσει παράβαση, βεβαιώνει επί τόπου το πρόστιμο. Εάν δεν υπάρχει κάποια παράβαση τότε τα κλιμάκια λειτουργούν ενημερωτικά.

Πάντως τονίζει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των καταστηματαρχών είναι κοντά στο 85% για το δήμο Θεσσαλονίκης, δηλαδή οι καταστηματάρχες τηρούν το νόμο και προς το παρόν η παραβατικότητα στον αντικαπνιστικό είναι μικρή. Βέβαια μένει να φανεί τι θα γίνει όσο χειμωνιάζει και μαζεύονται τα τραπεζάκια από έξω. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον  νόμο, από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του νόμου, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Μέρα με τα Χρώματα 2025 και η Κλαυδία στην Πλαζ Αρετσούς

Η Μέρα με τα Χρώματα 2025 και η Κλαυδία στην Πλαζ Αρετσούς

20:59 8/7/2025

9/07 - 4:30 μμ - 9:00 μμ

Big Band Βορείου Ελλάδος

Big Band Βορείου Ελλάδος

20:00 8/7/2025

2ο Thessaloniki Soloist Festival 2025

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

18:00 8/7/2025

9 - 10/7

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

11:37 8/7/2025

Σε συνέχεια της επιτυχημένης έναρξης λειτουργίας του πρώτου Michael Kors Lifestyle Store στην Αθήνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

11:21 8/7/2025

Δωρεάν και πάλι η είσοδος στο Κολυμβητήριο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 8/7/2025

Τρίτη 8/7

Θερινές εκπτώσεις 2025

Θερινές εκπτώσεις 2025

20:00 7/7/2025

Ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

12:00 7/7/2025

Δευτέρα 7/7

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το μηχανογραφικό

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το μηχανογραφικό

11:35 7/7/2025

Πανελλαδικές 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

10:56 7/7/2025

Δευτέρα 7/7

Κλασικά Έπιπλα