Θεσσαλονίκη: Τα πρώτα πρόστιμα «φωτιά» για το κάπνισμα σε μαγαζιά

10/10/2019 12:14    Φοβούνται πιθανά λουκέτα
Τα πρόστιμα για τον αντικαπνιστικό νόμο έχουν πάρει… φωτιά στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης και οι καταστηματάρχες ήδη βρίσκονται σε απόγνωση για πιθανές επιπτώσεις στον τζίρο των μαγαζιών.

«Δεν είμαστε κατά του αντικαπνιστικού νόμου, ας γίνει βίωμα των Ελλήνων ότι δεν πρέπει να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένας νόμος ρατσιστικός που αποκλείει το 50% των πολιτών από τα μαγαζιά», εξηγεί στο TyposThes ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας.

Αυτό που ζητούν οι καταστηματάρχες είναι ένας ξεχωριστός χώρος για τους καπνίζοντες, για να μπορούν να έχουν την επιλογή, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. «Δεν επιτρέπουν ούτε καν να κάνουμε προστατευμένους χώρους εκτός μαγαζιού, μας ζητούν να έχουμε ανοιχτές δύο πλευρές και την… οροφή. Δηλαδή αν βρέχει να μην προστατεύεται όποιος καπνίζει. Εμείς, καταλαβαίνουμε ότι όσοι δεν καπνίζουν έχουν δικαιώματα, αλλά όσοι καπνίζουν, δεν έχουν κανένα δικαίωμα;» διερωτάται ο κ. Φιλοκώστας, ο οποίος απορρίπτει τον αντικαπνιστικό νόμο, σε αυτή τη μορφή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ένωσης μας υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετική έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η οποία αναφέρει ότι αν εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος θα μπουν λουκέτα σε εκατοντάδες καταστήματα και μειωθεί το εργατικό δυναμικό κατά 60 χιλιάδες εργαζόμενους.

Από την άλλη, ο Δήμος έχει αρχίσει εντατικούς ελέγχους στα καταστήματα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και μάλιστα είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να ενταθούν δραματικά οι έλεγχοι με συμμετοχή και της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία και τους ελεγκτές της διεύθυνσης υγείας.

«Από το Σεπτέμβριο έχουμε κάνει ελέγχους σε 236 καταστήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά 33 πρόστιμα, τόσο σε πελάτες, όσο και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Μάλιστα ο κύριος όγκος των προστίμων καταγράφηκαν στους ιδιοκτήτες, παρά στους πελάτες», τόνισε στο TyposThes ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Δαγκλής, το πρόστιμο στους ιδιοκτήτες ανέρχεται στα 600 ευρώ, ενώ στους πελάτες στα 50 ευρώ. «Εμείς, δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν και σας εγγυόμαστε ότι ο έλεγχος θα είναι καθολικός σε όλο το δήμο Θεσσαλονίκης. Να ξέρετε ότι ήδη το ποσοστό συμμόρφωσης στο νόμο είναι πάρα πολύ υψηλό», κατέληξε.


Του Γιώργου Καλλίνη
typosthes
Επόμενο Προηγούμενο
 

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 10/7/2025

Σε πλήρη εξέλιξη το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων στην Καλαμαριά

Σε πλήρη εξέλιξη το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων στην Καλαμαριά

18:00 10/7/2025

Πρόγραμμα πλυσίματος και απολύμανσης των κάδων απορριμμάτων

Ανοιχτό για το κοινό το θρυλικό ρουμανικό ιστιοφόρο Mircea

Ανοιχτό για το κοινό το θρυλικό ρουμανικό ιστιοφόρο Mircea

16:00 10/7/2025

Γιατί να το επισκεφθείτε

Αντικατάσταση φθαρμένης ράμπας

Αντικατάσταση φθαρμένης ράμπας

14:00 10/7/2025

Για ανέλκυση/καθέλκυση μικρών σκαφών στη Νέα Κρήνη

Σε επιφυλακή ο Δήμος Καλαμαριάς για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Σε επιφυλακή ο Δήμος Καλαμαριάς για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

11:14 10/7/2025

Οδηγίες προστασίας από τους ισχυρούς ανέμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 10/7/2025

Πέμπτη 10/7

Η Νατάσα Θεοδωρίδου απόψε στο Θέατρο Γης

Η Νατάσα Θεοδωρίδου απόψε στο Θέατρο Γης

20:00 9/7/2025

Τετάρτη 9/7

Νέο, αυξημένο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS

Νέο, αυξημένο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS

18:00 9/7/2025

Από σήμερα 8/7

Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση στον Δήμο Καλαμαριάς

Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση στον Δήμο Καλαμαριάς

15:00 9/7/2025

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ενισχύει τους δεσμούς της κοινότητας

Super League 1: Απόψε η κλήρωση του Πρωταθλήματος

Super League 1: Απόψε η κλήρωση του Πρωταθλήματος

12:07 9/7/2025

Στις 21:00 το βράδυ

Κλασικά Έπιπλα