Συμβολικός διάπλους... απεξάρτησης

18/9/2019 17:50    «The Voyage of Recovery»
Εχοντας την θάλασσα και τα αστέρια συντρόφους στο μακρύ ταξίδι της απεξάρτησης, μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων από την Σκωτία και τη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκαν στη Σκιάθο και με ιστιοπλοϊκό σκάφος κατέπλευσαν το μεσημέρι στη μαρίνα του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

«The Voyage of Recovery», όπως λέγεται ο συμβολικός διάπλους στο Βόρειο Αιγαίο, διοργανώνεται από το θεραπευτικό πρόγραμμα Phoenix Futures της Σκωτίας σε συνεργασία με το  KEΘΕΑ και το ΑΡΓΩ στο πλαίσιο του 17ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Θεραπευτικών Κοινοτήτων το οποίο αρχίζει αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Στη θάλασσα είσαι ήρεμος και μόνος σου, συντροφιά με τις σκέψεις και τα άστρα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καπετάνιος του πληρώματος Stuart Plant. 

Οντας ο ίδιος, όπως τονίζει, «16 χρόνια «καθαρός», παρομοιάζει το ταξίδι σαν μία θεραπεία αφού κατά τη διάρκειά του, «συζητάμε, συνεργαζόμαστε, ανταλλάσσουμε απόψεις για τα όνειρά μας και τα βιώματα και βοηθάμε ο ένας τον άλλον να διώξουμε τις άσχημες σκέψεις».

Σημειώνεται ότι στο θεραπευτικό πρόγραμμα με το ιστιοπλοϊκό σκάφος, έχουν συμμετάσχει από το 2012, περίπου 120 μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι αναλαμβάνουν ως πλήρωμα του σκάφους όλες τις αναγκαίες εργασίες (πλοήγηση, πιλοτάρισμα, σήκωμα πανιών και άγκυρας, μαγειρική και καθαριότητα κ.λπ).
Τέσσερα άτομα από τα προγράμματα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, ΑΡΓΩ, και ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, συμμετείχαν στον διάπλου στο Βόρειο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για μια μοναδική εμπειρία. 

«Ηρέμησε η ψυχή μου» λέει ο 35χρονος Φώτης μόλις αποβιβάζεται από το σκάφος στο ΝΟΘ ενώ ο 40χρονος Μιχάλης κάνει λόγο για μία «εν πλω θεραπεία όπου έχεις τη δυνατότητα να κάνεις όνειρα που μπορεί να γίνουν πράξεις». Αλλωστε πράξη έγινε και για τον 33χρονο Μανώλη το όνειρο για ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό που φάνταζε στο μυαλό του ότι απευθύνεται μόνο ανθρώπους με άλλη οικονομική επιφάνεια.

Όλα τα μέλη του πληρώματος θα βρίσκονται αύριο στην έναρξη του 17ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Θεραπευτικών Κοινοτήτων και θα αναχωρήσουν για την Σκιάθο την Παρασκευή το πρωί.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

16:05 28/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με συνέπεια τις εντατικές εργασίες καθαρισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 28/7/2025

Δευτέρα 28/7

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

20:00 27/7/2025

Πέμπτη 31/07

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

13:10 27/7/2025

Κατεβαίνουν οι σκαλωσιές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 27/7/2025

Κυριακή 27/7

Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Γης

Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Γης

18:14 26/7/2025

Κυριακή 31/8

Διακοπή λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης για 1 μήνα

Διακοπή λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης για 1 μήνα

12:00 26/7/2025

Πότε θα κλείσει

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 26/7/2025

Σάββατο 26/7

Μπαλέτο: Η Λίμνη των Κύκνων στο Θέατρο Δάσους

Μπαλέτο: Η Λίμνη των Κύκνων στο Θέατρο Δάσους

20:59 25/7/2025

28/7 - 29/7

Ο Φοίνικας απέκτησε και πάλι το δικό του ΚΑΠΗ

Ο Φοίνικας απέκτησε και πάλι το δικό του ΚΑΠΗ

15:00 25/7/2025

Νέες κοινωνικές υποδομές στην υπηρεσία των πολιτών

Κλασικά Έπιπλα