Έρχονται τα αντισυλληπτικά… κοσμήματα!

5/4/2019 12:31    Ερευνητές στις ΗΠΑ..
Ενα σκουλαρίκι που διαθέτει κούμπωμα «εξοπλισμένο» με ένα διαδερμικό επίθεμα. Το λευκό δαχτυλίδι που βλέπετε είναι το επίθεμα που περιέχει την ορμόνη λεβονοργεστρέλη, η οποία προσφέρει αντισύλληψη (Credit: Mark Prausnitz, Georgia Tech)

Ισως τα γυναικεία αντισυλληπτικά να έχουν στο μέλλον τη μορφή σκουλαρικιών, ρολογιών, δαχτυλιδιών ή κολιέ! Κοινώς η αντισύλληψη θα μετατραπεί στη… χαρά της «κοκέτας», αφού όπως αναφέρουν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Journal of Controlled Release», βρήκαν τρόπο ώστε να απλοποιήσουν τη ζωή των γυναικών βάζοντας τις ορμόνες που προσφέρουν αντισύλληψη σε επιθέματα τα οποία τοποθετούνται σε τμήματα των κοσμημάτων που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Με τον τρόπο αυτόν οι ορμόνες εκλύονται με ελεγχόμενο τρόπο και απορροφώνται από τον οργανισμό μέσω του δέρματος.

Αρχικά πειράματα έχουν δείξει ότι τα αντισυλληπτικά κοσμήματα μπορούν να εκλύσουν επαρκείς ποσότητες ορμονών για να προσφέρουν αντισύλληψη, παρότι δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη μελέτες σε ανθρώπους. Να σημειωθεί ότι η… λαμπερή τεχνική μπορεί να αποδειχθεί στο μέλλον «χρυσός» για τη χορήγηση και άλλου τύπου φαρμάκων μέσω του δέρματος.

Καλύτερη συμμόρφωση
με το φαρμακευτικό σχήμα

«Οσο περισσότερες επιλογές έχουν στη διάθεσή τους οι γυναίκες, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να καλυφθούν οι ανάγκες τους για αντισύλληψη» ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μαρκ Πράουσνιτς, καθηγητής στη Σχολή Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια και προσέθεσε πως «με δεδομένο ότι για πολλές γυναίκες το να φορούν κοσμήματα αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας τους, η νέα τεχνική μπορεί να απλοποιήσει τη συμμόρφωση με το φαρμακευτικό σχήμα που πρέπει να ακολουθήσουν και να συμβάλει ώστε να προληφθούν ανεπιθύμητες κυήσεις».

Τα αντισυλληπτικά κοσμήματα βασίζονται στην τεχνολογία διαδερμικών επιθεμάτων η οποία χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων: υπάρχουν επιθέματα για τη ναυτία, για τη διακοπή του καπνίσματος, για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης – ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ ενσωματωθεί σε κοσμήματα. Επίσης υπάρχουν και σήμερα αντισυλληπτικά επιθέματα, αλλά κατά τον καθηγητή Πράουσνιντς, το «πάντρεμά» τους με κοσμήματα πιθανότατα θα αποδειχθεί πιο ελκυστικό για κάποιες γυναίκες. «Υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και τη χρήση συμβατικών διαδερμικών επιθεμάτων. Εκμεταλλευόμαστε αυτή την τεχνολογία κάνοντας συγχρόνως το επίθεμα μικρότερο και χρησιμοποιώντας κοσμήματα τα οποία βοηθούν στην εφαρμογή του».

Τα πειράματα

Ο δρ Πράουσνιτς και οι συνεργάτες του – ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Μοχάμεντ Μοφιντφάρ και η ερευνήτρια Λόρα Ο’Φάρελ – δοκίμασαν τα επιθέματα-κοσμήματα που περιείχαν την ορμόνη λεβονοργεστρέλη στα αφτιά χοίρων αλλά και στο δέρμα «φαλακρών» αρουραίων. Οι επιστήμονες τοποθετούσαν στα πειραματόζωα τα επιθέματα επί 16 ώρες και τα αφαιρούσαν επί οκτώ ώρες – η τακτική αυτή αποτελούσε προσομοίωση του τι θα συνέβαινε σε μια γυναίκα η οποία θα έβγαζε τα σκουλαρίκια με το επίθεμα τη νύχτα για να κοιμηθεί. Τα πειράματα έδειξαν πως παρότι τα επίπεδα της ορμόνης έπεφταν όταν τα επιθέματα αφαιρούνταν, γινόταν έκλυση των απαραίτητων ποσοτήτων της ορμόνης στην κυκλοφορία του αίματος των ζώων.

Το επίθεμα που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί αποτελείται από τρία στρώματα. Το πρώτο εξ αυτών είναι αδιαπέραστο και περιλαμβάνει ένα ειδικό αυτοκόλλητο ώστε να κολλά στο πίσω μέρος ενός σκουλαρικιού, ενός ρολογιού χειρός ή στην εσωτερική επιφάνεια ενός κολιέ ή ενός δαχτυλιδιού. Το μεσαίο στρώμα περιέχει το αντισυλληπτικό φάρμακο σε στερεή μορφή. Το εξωτερικό στρώμα αποτελείται από μια ειδική κόλλα για το δέρμα ώστε το επίθεμα να κολλά και να μεταφέρει την ορμόνη στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του δέρματος. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αν τελικώς η τεχνική αυτή χρησιμοποιηθεί για αντισύλληψη σε ανθρώπους, το επίθεμα θα χρειάζεται να αντικαθίσταται σε τακτά χρονικά διαστήματα, πιθανώς σε εβδομαδιαία βάση.

«Το πλεονέκτημα του να ενσωματώνεται το ορμονικό αντισυλληπτικό στο κούμπωμα ενός σκουλαρικιού είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα μπορεί να φορά πολλά διαφορετικά σκουλαρίκια. Θα μπορεί να αποκτά τα «φαρμακευτικά κουμπώματα» και να τα χρησιμοποιεί με όποιο ζευγάρι σκουλαρίκια θέλει» σημείωσε ο καθηγητής Πράουσνιτς. Συμπλήρωσε πως παρότι διαδερμικά επιθέματα που μεταφέρουν φάρμακα είναι διαθέσιμα εδώ και σαράντα χρόνια, απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους προκειμένου να προσδιοριστεί αν το επίθεμα-σκουλαρίκι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό καθώς και αν μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν ελκυστική σε γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικές κουλτούρες.

Και για μεταφορά
άλλων φαρμάκων

Η τεχνική θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη και για μεταφορά άλλων φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό, πιστεύουν οι ερευνητές. Υπογραμμίζουν πάντως ότι η προσέγγιση θα αφορά μικρά μόρια που μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και τα οποία απαιτούν χορήγηση ποσοτήτων τόσο μικρών ώστε να μπορούν να χωρέσουν σε ένα επίθεμα μικρού μεγέθους. «Εκτιμούμε ότι μπορούν να υπάρξουν και άλλες χρήσεις εκτός από τη χορήγηση ορμονικών αντισυλληπτικών. Ωστόσο θα υπάρχει πάντα ο περιορισμός ότι το φάρμακο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό σε δόση τόσο χαμηλή ώστε να χωρά στον μικρό χώρο του επιθέματος. Παράλληλα θα πρέπει να μιλούμε για ένα φάρμακο που θα πρέπει να χορηγείται σε σταθερή βάση μέσω του επιθέματος» κατέληξε ο καθηγητής.


tovima

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης - Δείτε ποια προϊόντα αποσύρονται

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης - Δείτε ποια προϊόντα αποσύρονται

19:11 30/6/2020

υπουργός Περιβάλλοντος

Σύλληψη σωφρονιστικού υπαλλήλου και δημοτικού αστυνομικού για διακίνηση ναρκωτικών

Σύλληψη σωφρονιστικού υπαλλήλου και δημοτικού αστυνομικού για διακίνηση ναρκωτικών

19:06 30/6/2020

στο πλαίσιο έρευνας

Κορονοϊός: 20 νέα κρούσματα - 1 νέος θάνατος

Κορονοϊός: 20 νέα κρούσματα - 1 νέος θάνατος

18:08 30/6/2020

Υπουργείο Υγείας

Επανέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου

Επανέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου

17:58 30/6/2020

στις υπηρεσίες τους

8/10 ρεκόρ: Μπορείς να θυμηθείς σε ποια σειρά είδαμε αυτά τα 10 πιτσιρίκια;

8/10 ρεκόρ: Μπορείς να θυμηθείς σε ποια σειρά είδαμε αυτά τα 10 πιτσιρίκια;

16:55 30/6/2020

απο τα δυσκολότερα

3 απλοί τρόποι για να καταλάβεις αν η ταβέρνα που πήγες είναι καθαρή ή όχι

3 απλοί τρόποι για να καταλάβεις αν η ταβέρνα που πήγες είναι καθαρή ή όχι

16:54 30/6/2020

Άχαστοι

Πλωτό φράγμα τοποθετείται στη Λέσβο - Στο σημείο που πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες

Πλωτό φράγμα τοποθετείται στη Λέσβο - Στο σημείο που πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες

16:24 30/6/2020

Παραδίδεται τις επόμενες ημέρες

Τρέχει από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για τη μνήμη της γυναίκας του

Τρέχει από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για τη μνήμη της γυναίκας του

15:35 30/6/2020

«For Katerina»

Αυτές είναι οι χώρες για τις οποίες ανοίγει τα σύνορα η Ευρώπη

Αυτές είναι οι χώρες για τις οποίες ανοίγει τα σύνορα η Ευρώπη

15:30 30/6/2020

από αύριο 1η Ιουλίου

Ο Ερντογάν τηλεφωνούσε στον Τραμπ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Ο Ερντογάν τηλεφωνούσε στον Τραμπ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

12:33 30/6/2020

CNN

Κλασικά Έπιπλα