Θεσσαλονίκη: Όλες οι εκδηλώσεις σήμερα για την Ημέρα της Γυναίκας!

8/3/2019 09:12    τι θα δούμε στην Καλαμαριά

Ξημέρωσε και σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και όπως κάθε χρόνο ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε, να αναστοχαστούμε, να προβληματιστούμε για τη θέση της γυναίκας στον κόσμο μας και φυσικά τη σημασία της.

Παρότι, η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλο τον κόσμο, έχουν προγραμματιστεί πάρα πολλές εκδηλώσεις για σήμερα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για όλα όσα θα συμβούν σήμερα στην πόλη:

Δήμος Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσφέρει 50 δωρεάν θέσεις για γυναίκες στην πρεμιέρα της παράστασης «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων», στο Θέατρο της ΕΜΣ στις 21.00.

Οι 50 πρώτες γυναίκες που θα τηλεφωνήσουν θα έχουν την ευκαιρία να δουν δωρεάν μία από τις καλύτερες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Τηλ. κρατήσεων: 2315 200048

9.00 π.μ  έως 16.00.

Επίσης, δίωρη στάση εργασίας κηρύσσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για σήμερα, Παρασκευή (8/3) από τις 13:00 ως και τις 15:00. Αφορμή για τη στάση εργασίας είναι η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ο λόγος έχει να κάνει με το να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τις 13:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.


bila-petridi.jpg


Εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, «Γυναίκες, πηγή έμπνευσης για τη ζωή» την Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 19:00 στη Βίλα Πετρίδη, Αναγεννήσεως 10 - Θεσσαλονίκη. 54627.
Θα αναγνωστούν αποσπάσματα από τη ζωή επιφανών Ελληνίδων γυναικών που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες διαχρονικά- Μαρία Κάλλας, Δομνίτσα Λαμνίτου, Μελίνα Μερκούρη, Καλλιρόη Παρρέν, Ελένη Σκούρα, Μαρία Χορς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το ΑΜΘ διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Φύλο & Αρχαιολογία ανιχνεύοντας έμφυλες ταυτότητες». Θα μιλήσουν οι: Δήμητρα Κοκκινίδου, Δρ. Αρχαιολόγος Χριστίνα Μαραγκού, Δρ. Αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγος ΑΜΘ Κωνσταντίνα Παπακώστα, Δρ. Αρχαιολόγος Όλγα Σακαλή, Δρ. Αρχαιολόγος Ευαγγελία Στεφανή, Δρ. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΑΜΘ Φώτης Υφαντίδης, Δρ. Αρχαιολόγος Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η ομιλία θα γίνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 11.30, στην Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


arhaiologiko.jpg


Τέλος, η Πανελλήνια Ένωση Προώθησης των Γυναικών στον Αθλητισμό και τα Σπορ (Π.Ε.Π.Γ.Α.Σ.) σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Εκπαίδευσης & Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης & υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα «Γυναίκα, Άθληση και Κοινωνία» την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019 & ώρα 17:30 στην Αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 17.30 στην αίθουσα “Μ. Αναγνωστάκης” του Δημαρχείου.


thessaloniki.jpg


Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη

Μία ιδιαίτερη βραδιά ενημέρωσης και διαλόγου για την εξέλιξη του γυναικείου κινήματος από τις αρχές του αιώνα μέχρι τις μέρες μας και είσοδο ελεύθερη για το κοινό διοργανώνει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 20.00 στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο στην Πυλαία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έχει ως θέμα τον «προβληματισμό για τις προκλήσεις και τις κατακτήσεις της σύγχρονης γυναίκας» και πριν την έναρξη του διαλόγου από τις εκπροσώπους του πάνελ των ομιλητριών που συμμετέχουν θα προηγηθεί η προβολή μίνι-ντοκιμαντέρ διάρκειας  οκτώ λεπτών στο οποίο θα παρουσιάζονται οι σημαντικότερες κατακτήσεις του γυναικείου του κινήματος. Ακολούθως τέσσερις γυναίκες από τον χώρο των επιχειρήσεων, της δημοσιογραφίας και τις επιστήμης οι: Παρούλα Νάσκου - Περράκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Ελληνικού Ινστιτούτου για τον ΟΗΕ, Πρόεδρος ΙΜΧΑ, Εβίτα Γκαντίνα Πρόεδρος Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών , Κυπαρισσία Αντωνάρα επιχειρηματίας και Μαρία Σαμολαδά δημοσιογράφος, θα τοποθετηθούν και θα κάνουν διάλογο με το κοινό.


pylaia.png


Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η αντιδήμαρχος  Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας Σοφία Σαουρίδου, ενώ τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας.

«Η υποστήριξη της ισότητας, τα δικαιώματα των γυναικών και η αξιολόγηση της θέσης τους στην σύγχρονη κοινωνία βρίσκονται πάντοτε σε πρώτο πλάνο για την τοπική μας κοινωνία και τον δήμο μας. Για το λόγο αυτό τιμούμε φέτος την πολυσήμαντη προσφορά της γυναίκας με αυτή την ενημερωτική εκδήλωση όπου γυναίκες, εκλεκτές συμπολίτισσες μας, μιλούν για τις γυναίκες στο πλαίσιο ενός διαλόγου που θα δώσει χρήσιμες απαντήσεις» σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Δήμος Καλαμαριάς

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο φύλων, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τους αγώνες της, θα πραγματοποιήσει  εκδήλωση με τίτλο «Στην ιστορία πορεύεσαι» την Παρασκευή  8 Μαρτίου στις 8.00 το βράδυ, στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».


kalamaria.jpg


Η εκδήλωση  με αναφορά στη γυναίκα,  για τον σημερινό της ρόλο, τις νέες προκλήσεις και τους νέους προβληματισμούς αλλά και τη συνδρομή της στα μεγάλα ζητήματα, θα πλαισιώνεται  με βίντεο, αφηγήσεις, μουσική, θέατρο και τραγούδι. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα Jazz Βορείου Ελλάδος και η Ομάδα Θεάτρου «ΤΡΙΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ».

Ταυτόχρονα στο χώρο του θεάτρου,  το τμήμα Κεραμικής της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, θα εκθέσει κεραμικά και γλυπτικά έργα, με θέμα «Γυναίκα εσύ».

Παράλληλα και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας,  όσες γυναίκες επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ ΠΑΠ στο Κέντρο Υγείας 25ης Μαρτίου, μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο τηλέφωνο του Δημοτικού Ιατρείου 2313 314 499, που ισχύει για ένα δίμηνο.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Την Παρασκευή 8/3 στο στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Η είσοδος της εκδήλωσης είναι ελεύθερη.

Δήμος Νεάπολης – Συκιών

Τιμώντας τις γυναικείες μορφές για την προσφορά τους στην κοινωνία ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η ΚΕΥΝΣ διοργανώνουν μια μοναδική συναυλία με μια τραγουδίστρια που έχει χαράξει τη δική της διαδρομή στην ελληνική μουσική σκηνή.

Πρόκειται για τη Δήμητρα Παπίου, που αποτελεί μια ξεχωριστή φωνή και ιδιαίτερη ερμηνεύτρια, η οποία επιστρέφει με μια μεγάλη συναυλία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών αφιερωμένη στις γυναίκες. Αυτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, στις 8.30 μ.μ., στη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων των 1ου-5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών (Ζ. Γούναρη & Μ.Μερκούρη -Δενδροφυτεία).


sykies.jpg


Η μουσική παράσταση «Οι γυναίκες μέσα μου» αποτελεί ένα μελωδικό ταξίδι γυναικείων συναισθημάτων γεμάτο γοητεία. Η ερμηνεύτρια πρωταγωνιστεί σε ένα πολύπτυχο μουσικό έργο ρόλων και διαθέσεων και ενσωματώνει όλες τις γυναικείες προσωπικότητες σε μία. Ένα ψηφιδωτό φτιαγμένο από επιλεγμένα τραγούδια σημαντικών αλλά διαφορετικών μεταξύ τους συνθετών, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Σταμάτης Κραουνάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Τσιτσάνης, Σταύρος Ξαρχάκος, Paolo Conte, Γιάννης Σπάθας, Μίνως Μάτσας, Νίκος Αντύπας, Γιώργος Μουζάκης  ενώ ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα κατέχουν τα καινούργια τραγούδια του νέου της δίσκου με τίτλο «Παραβολές» την παραγωγή του οποίου έχει κάνει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Παίζουν οι μουσικοί Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο, επιμέλεια προγράμματος, ενορχήστρωση), Αντώνης Αρβανίτης (κόντρα μπάσο), Σταύρος Παργινός (τσέλο, μαντολίνο), Αλέξανδρος Ζουγανέλης (φλάουτο - σαξόφωνο), με τη σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης να υπογράφουν η Φρόσω Κόρρου και ο Δημήτρης Κουρούμπαλης.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Με την θεατρική παράσταση «Γυναίκες του Κόσμου- Πρότυπα & Στερεότυπα» ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου τιμά την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας προσκαλώντας όλες τις γυναίκες να  απολαύσουν μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση γεμάτη μηνύματα και συμβολισμούς, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, ώρα 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου - Μ. Αλεξάνδρου 57, με είσοδο Ελεύθερη.
Οργάνωση : Αντιδημαρχία  Διοικητικών Υπηρεσιών, Πολιτισμού - Αθλητισμού -  Τοπικής  Οικονομικής Ανάπτυξης  &  Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.


kordelio.jpg


Μαρία Κάλλας: Μονόλογος βασισμένος σε κείμενα των Τέρενς ΜακΝάλι, Πήτερ Ντράγκατζ, Γιώργου Πανόπουλου και διαφόρων συνεντεύξεων με αφορμή τη ζωή της Μαρίας Κάλλας. Η ζωή και η προσωπικότητα της ντίβας της όπερας Μαρίας Κάλλας ζωντανεύουν επί σκηνής. Ένας χείμαρρος από αναμνήσεις, εξομολογήσεις και προσωπικά βιώματα, σκιαγραφούν τον ευάλωτο εσωτερικό κόσμο της, αποκαλύπτοντας την άγνωστη πλευρά της πραγματικής και εύθραυστης Μαρίας, ενός θρύλου κι ενός μύθου που σημάδεψε και σφράγισε την παγκόσμια  ιστορία της μουσικής.
Έρευνα - Προσαρμογή Κειμένων: Κωνσταντίνα Γαλάνη
Ανυπόληπτη Κυρία: Μονόλογος βασισμένος στο ομώνυμο διήγημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Πρόκειται για την ιστορία μιας απλής γυναίκας, νοικοκυράς και μάνας, η οποία χαρακτηρίστηκε "ανυπόληπτη" όταν στη δύση της ζωής της αποφασίζει να ζήσει,  πέρα από τα στερεότυπα και τα κοινωνικά "πρέπει" της εποχής της....

Προσαρμογή Κειμένου: Ρίτσα Γεωργιάδου
Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Γυναίκα: Κέλλυ Δραγατά
Γυναίκα: Μαρίνα Ψειράκη
Μαρία Κάλλας: Κωνσταντίνα Γαλάνη
Ανυπόληπτη Κυρία: Ρίτσα Γεωργιάδου
Συντελεστές
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ρίτσα Γεωργιάδου
Επιμέλεια Κοστουμιών: Χριστίνα Μανώλα
Βοηθός Σκηνοθέτη - Μοντάζ & Δημιουργία Οπτικοακουστικού Υλικού: Εύα Βασιλού
Έμμετρο Κείμενο Εισαγωγής:  Άρης Μπιτσώρης
Φώτα: Νίκος Χριστοφορίδης 
Ήχος - Οπτικοακουστικά Μέσα:  Ανδρέας Συμεών.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου και η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Αθλητισμού διοργανώνουν την Παρασκευή 8 Μαρτίου εκδήλωση με τιμώμενο πρόσωπο τη Γυναίκα.

Αφορμή, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που σηματοδοτεί εδώ και χρόνια τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου. Μια ημέρα «επανάστασης» αλλά και υπενθύμισης σε όλους των δικαιωμάτων των γυναικών. Μια ημέρα αναγνώρισης της τεραστίας προσφοράς τους στην κοινωνία.

Σ΄αυτό το πλαίσιο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Αθλητισμού Πέτρος Αταμιάν θα βραβεύσουν μέλη του Δ.Σ της Εταιρίας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Μ.Α.Ζ.Ι. για τη δράση και την προσφορά τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, στις 20.00, στην αίθουσα δεξιώσεων «Δηβέλια» (7 χλμ. Θεσ/νίκηςΩραιοκάστρου). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



typosthes

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Προϋπολογισμός «έκτακτης ανάγκης» - Το σχέδιο της δημάρχου για συνολική ανάταξη

Καλαμαριά: Προϋπολογισμός «έκτακτης ανάγκης» - Το σχέδιο της δημάρχου για συνολική ανάταξη

23:18 20/2/2024

υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για το δυστύχημα των Τεμπών - Mαθητικές δράσεις μπροστά στο δημαρχείο

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για το δυστύχημα των Τεμπών - Mαθητικές δράσεις μπροστά στο δημαρχείο

23:02 20/2/2024

Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!

Καλαμαριά: Κεραυνοί Αράπογλου: Ντροπή κ. Δαρδαμανέλη, όλα θα βγουν στο φως - σπατάλη και ρουσφετολογία

Καλαμαριά: Κεραυνοί Αράπογλου: Ντροπή κ. Δαρδαμανέλη, όλα θα βγουν στο φως - σπατάλη και ρουσφετολογία

00:20 20/2/2024

η δήμαρχος κατακεραυνώνει την προηγούμενη διοίκηση

Καλαμαριά: Η ακουστική ικανότητα των δημοτών σε δράση του Δήμου

Καλαμαριά: Η ακουστική ικανότητα των δημοτών σε δράση του Δήμου

23:49 19/2/2024

«Αγαπήστε τα αυτιά σας»

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις στον δήμο (δείτε λεπτομέρειες)

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις στον δήμο (δείτε λεπτομέρειες)

23:40 19/2/2024

κατεβάστε την αίτηση

Δαρδαμανέλης για Αράπογλου: Αν και “παλιά”… έχασε την ψυχραιμία της!

Δαρδαμανέλης για Αράπογλου: Αν και “παλιά”… έχασε την ψυχραιμία της!

23:28 19/2/2024

στην αντεπίθεση ο πρώην δήμαρχος

Καλαμαριά: Μικροί δημοσιογράφοι ανέκριναν την δήμαρχο! (φωτο)

Καλαμαριά: Μικροί δημοσιογράφοι ανέκριναν την δήμαρχο! (φωτο)

23:14 19/2/2024

Μαθητές σε ρόλο ρεπόρτερ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:34 19/2/2024

Δευτέρα 19/02 και Τρίτη 20/02

Έρχονται και στην Καλαμαριά οι Κωδωνοφόροι!

Έρχονται και στην Καλαμαριά οι Κωδωνοφόροι!

21:54 16/2/2024

έκθεση φωτογραφίας

Καλαμαριά: Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν Rapid Test (μέρες και ώρες)

Καλαμαριά: Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν Rapid Test (μέρες και ώρες)

21:28 16/2/2024

Από τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Κλασικά Έπιπλα