Νίμιτς για τις "Πρέσπες": Ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος "Μακεδονία"

28/2/2019 04:22    ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ
Επιλύσιμο θεωρούσε το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων που καθυστέρησε για 24 χρόνια ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών χρειάζονται χρόνο και πως υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος 'Μακεδονία'. Όσον αφορά στο Κυπριακό προτείνει διάλογο ακόμη και αν χρειάζονται χρόνια και χρόνια.

«Κάθε χρόνο ρωτούσα (Αθήνα και Σκόπια) αν πράγματι με ήθελαν ακόμη να παραμείνω. Γιατί στη διαπραγμάτευση, δεν μπορείς να παραμείνεις αν δεν απολαμβάνεις της εμπιστοσύνης και των δύο πλευρών, πρέπει να αποσυρθείς. Μου έλεγαν πάντα, μείνε ακόμη ένα χρόνο, δεν έχουμε σημειώσει πρόοδο, όμως συνέχισε την προσπάθεια» είπε ο κ. Νίμιτς περιγράφοντας το πώς παρέμεινε στη θέση του για 20 χρόνια και ευτύχησε να δει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να έχουν επιτυχή κατάληξη.

Ως καλεσμένος στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών, από τον Στεφάν Ντουζαρίκ, τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, υπογράμμισε ότι «αυτό μου έδινε ελπίδα. Γιατί πίστευα ότι ως πρόβλημα ήταν επιλύσιμο. Ηταν πραγματικό, αλλά επιλύσιμο».

Ο Μάθιου Νίμιτς είπε πως τρέφει μεγάλες ελπίδες και για τις δύο χώρες. Για την Ελλάδα, είπε πως διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια και έχει κάθε λόγο να προσέχει τα συμφέροντά της. Ενώ για τους κατοίκους της «νεαρής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είπε πως για πρώτη φορά έχουν τη δική τους χώρα και προσπαθούν να δουν πώς θα διοικήσουν ένα καινούργιο κράτος στα Βαλκάνια. «Ήταν τιμή μου που μπόρεσα να βοηθήσω», πρόσθεσε.

Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφοράς, είπε πως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η συνταγματική της ονομασία θεωρήθηκε από την Ελλάδα ως προκλητική και το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε οδηγία στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να χειριστεί το θέμα, με τα ψηφίσματά του το 1993. «Δεν ήταν το όνομα της χώρας, ήταν ένας προσδιορισμός μέχρις ότου καθοριστεί το όνομα. Για παράδειγμα, σα να λέμε το παιδί του κυρίου και της κυρίας Νίμιτς, μέχρις ότου οι γονείς συμφωνήσουν στο όνομα. Όμως αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν κι αυτό συνεχίζεται για 24 χρόνια, το παιδί δεν μπορεί να έχει μια ευτυχισμένη ζωή».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που κυρώθηκε κι από τις δύο χώρες και τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, υπενθύμισε πως «αφορούσε το όνομα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς, γλώσσα, θέματα αμφιλεγόμενα και στις χώρες, που δεν είναι εύκολα σε πολλούς να τα κατανοήσουν: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόση δυσκολία για ένα όνομα; Όμως σχετίζεται με την ταυτότητα και ιστορικά ζητήματα. Και όμως επιλύθηκαν», είπε ο Μάθιου Νίμιτς, πιστώνοντας για τη Συμφωνία στον μεγαλύτερο βαθμό, τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, «οι οποίοι προσδιόρισαν ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε να λυθεί και ανέλαβαν την ευθύνη να το πράξουν».

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα έκανε μία σύντομη αναφορά στις διαπραγματεύσεις του με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών κκ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ - κυρίως στη Βιέννη - οι οποίες τελικά κατέληξαν σε μία συμφωνία που αφορά ένα ολόκληρο εύρος θεμάτων, μεταξύ άλλων και τα σχολικά βιβλία, και θέματα που προκαλούν, την περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας κ.ά..

«Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σε μια περισσότερο ασφαλή περιοχή. Η Ελλάδα ήρε τις ενστάσεις της στην ενταξιακή διαδικασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η λύση, και τώρα το δικό μου έργο τελείωσε».

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην περίοδο εφαρμογής της Συμφωνίας, ο κ. Νίμιτς είπε πως έχει θέματα που αφορούν στο μέλλον, όπως οι επιτροπές για τα σχολικά βιβλία.

«Μία από τις ανησυχίες είναι ο αλυτρωτισμός και η δαιμονοποίηση του γείτονα. Από μόνη της η αλλαγή της ονομασίας παίρνει πολύ καιρό. Πρέπει να αλλάξει κάθε διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πανεπιστημιακό δίπλωμα, άδειες γάμου, ταμπέλες σε κτήρια. Θα πάρει κάποιο χρόνο. Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών χρειάζονται χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος 'Μακεδονία'...».

Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολο για τους Ελληνες να χρησιμοποιήσουν τη λέξη 'Μακεδόνας'(Macedonian) όταν αναφέρονται στους ανθρώπους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί χρησιμοποιούν τον όρο 'Μακεδόνες' αναφερόμενοι σε Έλληνες της ελληνικής Μακεδονίας».

Ανέφερε ότι θα υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και των ανθρώπων, όμως, όπως κάθε τι, θα τα επεξεργάζονται. «Οι Αμερικανοί κι οι Καναδοί έχουν ακόμη ζητήματα που προσπαθούν να λύσουν», είπε χαριτολογώντας.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από τη διαπραγμάτευση της διαφοράς Αθηνών - Σκοπίων σε άλλες μακροχρόνιες διαφορές, όπως το Κυπριακό και το Ιρλανδικό, ο κ. Νίμιτς που είχε εμπλοκή και στα δύο (στο Κυπριακό όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1977, την περίοδο του σχεδίου ΗΠΑ-Καναδά- Βρετανίας), είπε πως στην επίλυση των διαφορών η χρονική συγκυρία είναι πολύ σημαντική.

«Κάποια από αυτά (τα προβλήματα) είναι πολύ προφανή. Σχετίζονται με την ταυτότητα, εθνικές διαφορές, ιστορικές διαφορές... Η ιστορία της Κύπρου ή της Ιρλανδίας... Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν. Υπάρχουν όμως ιστορικές στιγμές όπου συμβαίνει».

Για το Κυπριακό είπε πως η δυναμική του σχετίζεται, όχι μόνο με τους ανθρώπους στην Κύπρο, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εγγυήτριες δυνάμεις κ.ά..

«Πιστεύω πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, είναι να κρατάς τη διαδικασία ενεργή. Στα 24 χρόνια, στο θέμα της μακεδονικής ονομασίας υπήρχαν στιγμές όπου δεν υπήρχε πρόοδος και τα πράγματα φαίνονταν μαύρα. Αυτό που κάναμε ήταν να συνεχίζουμε τη διαδικασία. Είχαμε πάντοτε συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, συνεχίσαμε να ανταλλάσσουμε προτάσεις, παρατηρώντας για ανοίγματα, μιλώντας στους ανθρώπους κι ακούγοντας τις ανησυχίες τους. Κι όταν ήλθε η σωστή σύνθεση, ήταν ευκολότερο να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω πως σ' αυτόν τον τομέα, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών κάνει καλή δουλειά στη διατήρηση των σχέσεων. Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, διαχειρίσου το».

Απαντώντας σ' όσους, μιλώντας για το Κυπριακό το χαρακτηρίζουν «κατεψυγμένο πρόβλημα» όπου δεν υπάρχει πρόοδος, ο διεθνής μεσολαβητής είπε πως «συγκρίνοντάς το με τη Συρία και μέρη όπου σκοτώνονται άνθρωποι .. και παιδιά, τι θέλουμε; Μία διαμάχη όπου (οι άνθρωποι) ζουν μία κανονική ζωή, ή ένα πραγματικά θερμό πόλεμο; Διάλογο, ακόμη κι αν χρειάζονται χρόνια και χρόνια...».




ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Παρατείνεται η αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας που λήγουν έως και 10 Μαΐου

Παρατείνεται η αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας που λήγουν έως και 10 Μαΐου

16:14 24/4/2020

ΟΑΕΔ

Αυθαίρετα: Νέα παράταση λόγω κορονοϊού

Αυθαίρετα: Νέα παράταση λόγω κορονοϊού

16:07 24/4/2020

Τι θα γίνει με πρόστιμα και παράβολα

Απίστευτος Τραμπ! Προτείνει ενέσεις απολυμαντικών ως θεραπεία για τον κορονοϊό

Απίστευτος Τραμπ! Προτείνει ενέσεις απολυμαντικών ως θεραπεία για τον κορονοϊό

16:04 24/4/2020

video

Κορονοϊός: Δωρεά 5,5 εκατ ευρώ από την Μπιγιονσέ για τις ψυχικές ανάγκες των πολιτών

Κορονοϊός: Δωρεά 5,5 εκατ ευρώ από την Μπιγιονσέ για τις ψυχικές ανάγκες των πολιτών

15:59 24/4/2020

εν μέσω πανδημίας

Θύμισε τον «Ναυαγό»: Δείτε πώς εμφανίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά την καραντίνα (Pic)

Θύμισε τον «Ναυαγό»: Δείτε πώς εμφανίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά την καραντίνα (Pic)

15:56 24/4/2020

ασυνήθιστη εικόνα του βουλευτή

Κορονοϊός: Νεκρή μια γυναίκα - Σύνολο 129

Κορονοϊός: Νεκρή μια γυναίκα - Σύνολο 129

15:43 24/4/2020

Μαμάτσειο Νοσοκομείο

Φωτιά σε εξέλιξη στη Χαλκιδική (φωτο)

Φωτιά σε εξέλιξη στη Χαλκιδική (φωτο)

14:21 24/4/2020

κοντά σε οικισμό

«Βγήκαν» από την καραντίνα οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας

«Βγήκαν» από την καραντίνα οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας

14:07 24/4/2020

Μετά από είκοσι τέσσερις ημέρες

Παράταση επιδόματος ανεργίας για δυο μήνες σε όσους έληξε τον Απρίλιο

Παράταση επιδόματος ανεργίας για δυο μήνες σε όσους έληξε τον Απρίλιο

14:04 24/4/2020

τροπολογία του υπ. Εργασίας

Κορονοϊός: Πώς μιλάμε στα παιδιά για τον νέο ιό

Κορονοϊός: Πώς μιλάμε στα παιδιά για τον νέο ιό

14:01 24/4/2020

γράφει Ψυχολόγος

Κλασικά Έπιπλα