Mέχρι και ποσοστά αναπηρίας 95%, εφ όρου ζωής έβγαζε το πολυδιάστατο κύκλωμα με τη συμμετοχή δεκάδων κρατικών στελεχών (μερικοί από αυτούς σε διευθυντικές θέσεις) κι ιδιωτών που προχωρούσαν σε παράνομες αποφυλακίσεις, χορηγήσεις επιδομάτων αλλά και νομιμοποίησης αλλοδαπών.
Το κύκλωμα εντοπίσθηκε μετά από έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς που βασίσθηκε σε έρευνα της ΕΥΠ το 2017 με χιλιάδες καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών αλλά και παρακολουθήσεις και βιντεοσκοπήσεις των υπόπτων.
Εναυσμα της έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς ήταν η αποφυλάκιση, το περασμένο καλοκαίρι, του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου που κατηγορείτο για το σκάνδαλο Energa κι υπήρξε συσχέτιση με προηγούμενο υλικό της ΕΥΠ που αποκαλύπτει «Το Βήμα».
Όμως όπως έχει συμβεί και με άλλες έρευνες από τις μυστικές υπηρεσίες – η οποία δεν έχει τη δυνατότητα επιχειρησιακών ενεργειών, συλλήψεων, λήψης καταθέσεων κλπ- παρουσιάζεται πρόβλημα στην τεκμηρίωση των ύποπτων ενεργειών. Κι έτσι ενώ παρουσιάζονται ενδείξεις σε συνομιλίες για παρανομίες σε περισσότερες από 40 περιπτώσεις «πιστοποίησης» αναπηριών, τελικώς δεν προσδιορίζονται σχετικές κατηγορίες σε πολλούς επωφελούμενους, κρατικούς υπαλλήλους και μεσάζοντες.
Οπως σημειώνεται λοιπόν στο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών, ως αρχηγός του κυκλώματος εμφανίζεται ένας 60χρονος , στέλεχος του ΙΚΑ σε κεντρική περιοχή της Αθήνας που συμμετέχει σε Επιτροπές ΚΕΠΑ κι έχει επαφές με υποκαταστήματα του ΙΚΑ στη οδό Σωκράτους, στην οδό Πειραιώς, στη οδό Κύπρου, στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου, με τον Δήμο Ζωγράφου αλλά και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς και με το ΚΕΠ Ζωγράφου αλλά και την Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Ο 60χρονος φέρεται να μεσολαβεί για να δίνονται ποσοστά αναπηρίας σχεδόν 100% σε διάφορα άτομα που είναι υγιέστατοι κι ακολούθως προσδιορίζονται ραντεβού που έκανε για να λαμβάνει τις αμοιβές του. Ακόμη επικοινωνεί με συντρόφους κακοποιών για να διευκολύνονται κρατούμενοι να αποφυλακίζονται με υψηλά ποσοστά αναπηρίας αλλά και με δικηγόρο που ασχολείται κυρίως με θέματα νομιμοποίησης αλλοδαπών.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο της ΕΥΠ «ο δικηγόρος σε συνομιλία του με τον 60χρονο αναφέρεται στη δυνατότητα πλασματικής προσθήκης παθήσεων σε ήδη υφιστάμενες ψυχιατρικές προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να λαμβάνει ποσοστά αναπηρίας εφ όρου ζωής. Κι ο 60χρονος του απαντά «μπορώ να κάνω πολλά, αλλά δεν θέλω από το τηλέφωνο. Θέλω να μιλήσουμε..»
Ακόμη ως μέλος του κυκλώματος εμφανίζεται μια 32χρονη υπάλληλος ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αγία Παρασκευή, η οποία είχε συναντήσεις με τον 60χρονο. Στις συναντήσεις αυτές, όπως προσδιορίζεται στο έγγραφο της ΕΥΠ «ο 60χρονος συναντήθηκε με την 32χρονη υπάλληλο στο θεραπευτήριο για να της δώσει χρήματα για τη συνδρομή της για υπόθεση γυναίκας 50-51 ετών η οποία έχει πάρει ποσοστά ΚΕΠΑ 45% αλλά ζητά 67% και απαιτείται ψυχιατρική γνωμάτευση. Η 32χρονη δεσμεύτηκε να βγάλει η ίδια το πιστοποιητικό, ενώ ο 60χρονος της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «έχει κι άλλο, κι άλλο και ότι θέλει να της δίνει τα διπλά απ’ ότι του είπε».
Ακόμη υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες με άλλα στελέχη του ΙΚΑ και γιατρούς για να δοθούν υψηλά ποσοστά αναπηρίας σε κάποιους «πελάτες» τους που θα τους αποφέρουν μεγάλα κέρδη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ύποπτες ενέργειες του 60χρονου που εμφανιζόταν ως κεντρικό πρόσωπο στο κύκλωμα, είχαν εντοπισθεί το 2017 από συναδέλφους του που του απαγόρευαν να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους των γραφείων του ΙΚΑ. Χωρίς να διευκρινίζεται γιατί ο 60χρονος συνέχισε τελικώς να προχωρά στις προαναφερόμενες μεθοδεύσεις.
Εντύπωση προκαλεί η συνομιλία γυναίκας που ήδη κατηγορείται σαν μέλος του κυκλώματος και η οποία συνομιλεί με ιδιώτη σχετικά με ακτοπλοϊκή εταιρεία.
Όπως αναφέρεται «στα πλοία μπορούμε να βγάλουμε και κανένα φράγκο. Αν ανοίξει από εκεί και πέρα ένα μέτωπο, με μια εταιρεία αυτομάτως γίνονται κάποιες διεργασίες που παίρνεις σειρά για να βάλεις στο παιγνίδι κι άλλους αντίστοιχους πελάτες. Είναι μεγάλος ο κύκλος. Είναι μεγάλη υπόθεση ν’ ανοίξει εκεί μια πόρτα. Είναι πολύ μεγάλοι τζίροι που γίνονται εύκολα. Δηλαδή έφυγες από την αποθήκη. Πήγες μέχρι το λιμάνι, παρέδωσες σε μεγάλες ποσότητες, ούτε πήγαινε, ούτε έλα, ούτε καύσιμα, ούτε τραβήγματα…».
«Το Βήμα» επιχείρησε να διευκρινίσει, από έναν εκ των συνομιλητών, τι ακριβώς αφορά η συγκεκριμένη ύποπτη –σύμφωνα με τη ΕΥΠ – συνομιλία. Χωρίς απόκριση…
Σε επικοινωνία μας και με τον νομικό εκπρόσωπο ενός εκ των κατηγορουμένων δικηγόρο Αθηνών κ. Αντώνη Φούσα, δεν θέλησε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δήλωση για τη δικαστική έρευνα.
in