Αλλάζει το σύστημα για τα ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

19/10/2017 10:20    Καταργείται από το νέο έτος το όριο των 200 επισκέψεων
Καταργείται από το νέο έτος το όριο των 200 επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και θα αντικατασταθεί από ένα εντελώς νέο σύστημα συμβάσεων, που θα λειτουργεί με ραντεβού και θα βασίζεται σε γεωγραφικά κριτήρια.

Από 1ης-1-2018 θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς και τον ΕΟΠΥΥ. Προκειμένου να γίνει η σύναψη των νέων συμβάσεων θα λήξουν όλες οι τωρινές συμβάσεις των γιατρών και θα γίνει μια νέα εκκίνηση εναρμονισμένη στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο.

Ο στόχος του ΕΟΠΥΥ, όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι η σωστή κατανομή των γιατρών, οι οποίοι σήμερα είναι άνισα κατανεμημένοι στη χώρα. Σε κάποιες περιοχές δηλαδή υπάρχουν πολλοί συμβεβλημένοι γιατροί, ενώ σε άλλες μπορεί να μην υπάρχει ακόμη και κανένας γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ήδη πραγματοποιηθεί καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν ανά γεωγραφική περιοχή.

Σήμερα με τον ΕΟΠΥΥ έχουν συμβάσεις περίπου 5.000 γιατροί. Αυτός ο αριθμός θα διατηρηθεί και στις νέες συμβάσεις. Δεν θα αποζημιώνονται, όμως, για 200 επισκέψεις, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά με ραντεβού, τα οποία θα διαμορφώνονται με βάση την ειδικότητα και το πόσο επιθυμεί ο κάθε γιατρός να βλέπει ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αυτός ο σχεδιασμός θεωρείται ότι θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εκεί που υπάρχει ένας γιατρός μιας συγκεκριμένης ειδικότητας (γυναικολόγος για παράδειγμα) θα λάβει το σύνολο των ραντεβού που θα πάρουν περισσότεροι γιατροί σε κάποια άλλη περιοχή.

Οι νέες συμβάσεις των γιατρών θα είναι κυρίως στις ειδικότητες εκτός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δηλαδή των ΤΟΜΥ, εφόσον σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας οι οικογενειακοί γιατροί θα είναι η ραχοκοκαλιά των ΤΟΜΥ και σε αυτούς θα εγγράφονται οι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας έχουν πάει από αναβολή σε αναβολή, με αποτέλεσμα ακόμη να μην είναι έτοιμες. Ενώ το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας ήταν να λειτουργούν 239 στο τέλος του 2017, η τελευταία ενημέρωση ήταν ότι στο τέλος του 2017 θα είναι έτοιμες περίπου 75. Ακόμη και αυτός ο σχεδιασμός όμως εγείρει αμφιβολίες.
Ειδική αγωγή

«Θερμοί» πάντως αναμένονται οι επόμενοι μήνες και στο θέμα της ειδικής αγωγής, καθώς εκκρεμούν οι συμβάσεις των θεραπευτών (λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών) με τον ΕΟΠΥΥ. Με βάση την υποχρέωση της χώρας απέναντι στους θεσμούς, ο Οργανισμός οφείλει να έχει συμβάσεις με όλους τους επαγγελματίες Υγείας που δεν είχαν μέχρι σήμερα συμβάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμούν συμβάσεις με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής και με τους οπτικούς. Ειδικά όμως για το θέμα της ειδικής αγωγής, οι θεραπευτές προέβαλαν σθεναρή αντίδραση στην προτεινόμενη σύμβαση, με το θέμα να έχει λάβει πολλές αναβολές και τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής να αρνούνται να υπογράψουν. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους το θέμα πρέπει να έχει λήξει και οι θεραπευτές να έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, επομένως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη.



dikaiologitika

Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

17:00 15/6/2025

15/06

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

15:36 15/6/2025

Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 15/6/2025

Κυριακή 15/6

IRIS : Διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέχρι τέλος του έτους

IRIS : Διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέχρι τέλος του έτους

14:09 14/6/2025

Τον διπλασιασμό των ορίων συναλλαγών με IRIS

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 14/6/2025

Σάββατο 14/6

Thessaloniki Flea Market 2025: 2ημερη Καλοκαιρινή Υπαίθρια Αγορά στο Τόξο της Δ.Ε.Θ.

Thessaloniki Flea Market 2025: 2ημερη Καλοκαιρινή Υπαίθρια Αγορά στο Τόξο της Δ.Ε.Θ.

20:00 13/6/2025

14 - 15/6

Πρωτάθλημα Beach Volley στην Πλατεία Αριστοτέλους

Πρωτάθλημα Beach Volley στην Πλατεία Αριστοτέλους

17:34 13/6/2025

12-15/6

L’Equipe: Στους καλύτερους 18χρονους του πλανήτη Καρέτσας και Κωστούλας

L’Equipe: Στους καλύτερους 18χρονους του πλανήτη Καρέτσας και Κωστούλας

13:13 13/6/2025

Νέα μεγάλη διάκριση

Πρόσκληση υποβολής νέων αιτήσεων για τις κενές θέσεις

Πρόσκληση υποβολής νέων αιτήσεων για τις κενές θέσεις

13:00 13/6/2025

Που προέκυψαν σχετικά με τις εμποροπανηγύρεις έτους 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 13/6/2025

Παρασκευή 13/6

Κλασικά Έπιπλα